|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dodatek oczyszczający do paliwa |
Autor |
Wiadomość |
dr_atomic
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 2010 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-05-2018, 13:50 Dodatek oczyszczający do paliwa
|
|
|
Cześć,
to mój pierwszy post, więc litości (niestety wyszukiwarka zwraca 404 przy zapytaniu "dodatek do paliwa").
Wczoraj kupiłem swoje pierwsze auto i jest to Lancer Sportback 2010 1.6 MIVEC benz.
W instrukcji napisano, że można dolać do paliwa specjalnego "oczyszczacza" raz na jakiś czas (albo jak się dławi albo coś innego). I piszą, że tylko takiego środka Mitsubishi, ale niestety nie napisali dokładnie jak to się nazywa, etc. I tu pytania:
1. Czy warto/trzeba/można? Auto świeżo po zakupie, więc chciałbym oprócz płynów, etc. może i coś takiego zrobić, żeby zadbać. Nie wiem, jak ktoś poprzedni jeździł i co tankował.
(auto z Niemiec, po przeglądzie, czujnikach, warsztacie, etc., nic raczej mu nie dolega).
2. Jeżeli warto, to czy faktycznie środek Mitsubishi czy jakiś inny.
3. Jak to się nazywa
Z pozdrowieniami
--
Kamil |
_________________ A taki miły początkujący... |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 11-05-2018, 15:17
|
|
|
1 warto/można. Ale jak już układ paliwowy jest zasyfiony, to wymiana filtra paliwa i czyszczenie układu jest dużo skuteczniejsze. Ale tak prewencyjnie raz na jakiś czas, to czemu nie ?
2 Za markowy środek Mitsubishi zapłacisz w ASO jak za zboże. Zresztą inne porządne, markowe preparaty też nie są za darmo
3 Np. Liqui Moly (w zestawach i pojedynczo)
https://liquimoly.sklep.pl/pl/c/Dodatki-do-paliw-Benzyna/3
Z drugiej strony - lektura do poczytania
http://regeneracja.wtryskiwaczy.pl/blog/25.html |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-05-2018, 21:52
|
|
|
dr_atomic napisał/a: | 1. Czy warto/trzeba/można? | Przyznam szczerze , że raz w życiu wlałem, do Lancera CKO, po 5 latach używania. I tak świetnie go wyczyściło, że po raz pierwszy musiałem zacząć stosować dolewki oleju. Zaraz potem go sprzedałem. Może te środki są dobra, ale stosowane od nowości i profilaktycznie. Ale to tylko takie moje spostrzeżenie. |
|
|
|
 |
dr_atomic
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 2010 1.6
|
Wysłany: 12-05-2018, 07:57
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Z drugiej strony - lektura do poczytania |
Przeczytałem. Gdzieś kiedyś słyszałem coś podobnego, że jedni twierdzą, że pomaga, inni że szkodzi.
sla napisał/a: | Może te środki są dobra, ale stosowane od nowości i profilaktycznie. |
No właśnie zgodnie z powyższym, nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi chyba.
Więc pewnie się powstrzymam.
Jeżdżę dopiero drugi dzień, ale zauważyłem, że (bardzo rzadko), jak się dotaczam na dwójce
(puszczone sprzęgło i gaz) np. do świateł, to potrafi się przydławić, na trójce nie spostrzegłem
tego efektu (ani w innym aucie). To zły objaw? Mnie niepokoi |
_________________ A taki miły początkujący... |
|
|
|
 |
|
|