Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatek oczyszczający do paliwa
Autor Wiadomość
dr_atomic 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 2010 1.6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 11-05-2018, 13:50   Dodatek oczyszczający do paliwa

Cześć,

to mój pierwszy post, więc litości ;) (niestety wyszukiwarka zwraca 404 przy zapytaniu "dodatek do paliwa").

Wczoraj kupiłem swoje pierwsze auto i jest to Lancer Sportback 2010 1.6 MIVEC benz.
W instrukcji napisano, że można dolać do paliwa specjalnego "oczyszczacza" raz na jakiś czas (albo jak się dławi albo coś innego). I piszą, że tylko takiego środka Mitsubishi, ale niestety nie napisali dokładnie jak to się nazywa, etc. I tu pytania:

1. Czy warto/trzeba/można? Auto świeżo po zakupie, więc chciałbym oprócz płynów, etc. może i coś takiego zrobić, żeby zadbać. Nie wiem, jak ktoś poprzedni jeździł i co tankował.
(auto z Niemiec, po przeglądzie, czujnikach, warsztacie, etc., nic raczej mu nie dolega).
2. Jeżeli warto, to czy faktycznie środek Mitsubishi czy jakiś inny.
3. Jak to się nazywa :)

Z pozdrowieniami
--
Kamil

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 11-05-2018, 15:17   

1 warto/można. Ale jak już układ paliwowy jest zasyfiony, to wymiana filtra paliwa i czyszczenie układu jest dużo skuteczniejsze. Ale tak prewencyjnie raz na jakiś czas, to czemu nie ? :)
2 Za markowy środek Mitsubishi zapłacisz w ASO jak za zboże. Zresztą inne porządne, markowe preparaty też nie są za darmo ;)
3 Np. Liqui Moly (w zestawach i pojedynczo)
https://liquimoly.sklep.pl/pl/c/Dodatki-do-paliw-Benzyna/3

Z drugiej strony - lektura do poczytania ;)
http://regeneracja.wtryskiwaczy.pl/blog/25.html

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 11-05-2018, 21:52   

dr_atomic napisał/a:
1. Czy warto/trzeba/można?
Przyznam szczerze , że raz w życiu wlałem, do Lancera CKO, po 5 latach używania. I tak świetnie go wyczyściło, że po raz pierwszy musiałem zacząć stosować dolewki oleju. Zaraz potem go sprzedałem. Może te środki są dobra, ale stosowane od nowości i profilaktycznie. Ale to tylko takie moje spostrzeżenie.

dr_atomic 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 2010 1.6
Wysłany: 12-05-2018, 07:57   

apg2312 napisał/a:
Z drugiej strony - lektura do poczytania ;)

Przeczytałem. Gdzieś kiedyś słyszałem coś podobnego, że jedni twierdzą, że pomaga, inni że szkodzi.

sla napisał/a:
Może te środki są dobra, ale stosowane od nowości i profilaktycznie.

No właśnie zgodnie z powyższym, nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi chyba.
Więc pewnie się powstrzymam.

Jeżdżę dopiero drugi dzień, ale zauważyłem, że (bardzo rzadko), jak się dotaczam na dwójce
(puszczone sprzęgło i gaz) np. do świateł, to potrafi się przydławić, na trójce nie spostrzegłem
tego efektu (ani w innym aucie). To zły objaw? Mnie niepokoi :P

Odpowiedz do tematu