|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana radia |
Autor |
Wiadomość |
daro464
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubish
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-04-2018, 20:49 Wymiana radia
|
|
|
Siema. Mam pytanie. Czy ktos z was tutaj z forum wymienial radio w Outlanderze ? Czy ktos z was wymienial naglosnienie ? Czy ktos podlaczal glosniki bezposrednio do radia omijajac suboofer ? Ciekawi mnie to bo zastanawiam sie nad wymiana radia a u mnie jest oryginalny system Rockford Fosgate a nie wiem jak to bedzie gdy bede chcial obejsc wzmacniacz. Prosze o pomoc was czy to bedzie dobry wybor czy tez zly. Czy dzwiek bedzie dobry ? |
_________________ Mitsubishi Outlander 2.0 TDI 2010r. BSI |
|
|
|
 |
sjacmuR
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 3.0 V6 US
|
Wysłany: 01-03-2019, 14:39 Re: Wymiana radia
|
|
|
Wymiana radia z USA
Witam. Chciałbym się podpiąć pod post wymiany radia. Mam Mitsubishi Outlandera II 3.0 V6 rok 2007 z USA. Radio ma częstotliwości amerykańskie (nieparzyste, np. 89.3 89.5 89.7 itd.). Radio to najprostrze, bez ekranika i navi. Chciałbym je dostosować do częstotliwości europejskich. Zadzwoniłem do ASO i mi powiedzieli, że wystarczy wymiana radia na europejskie. Próbowałem wymienić, ale po wymianie okazało się, że jest tak samo. Tyle, że radio na którym sprawdzałem było nie do końca kompletne, bo na panelu brakowało płytki z układem, gdzie jest przycisk do światła awaryjnego i musiałem ją przełożyć ze swojego radia (czyli: radio europejskie, panel europejski, ale z moją płytką na panelu, tą z przyciskiem awaryjnych). Czyli znowu nie ma 100% pewności gdzie przyczyna. Nie wiem co jest grane.
Myślałem i przychodzą mi takie możliwości do głowy:
- Albo ustawienia częstotliwości są właśnie na tej płytce przy panelu (tej od włacznika awaryjnych)
- albo w wersji samochodu z USA jest jakaś dziwna inna antena, łapiąca tylko częstotliwości nieparzyste,
- albo to nie jest kwestia radia, tylko radio łączy się z oprogramowaniem auta i korzysta z jakichś ustawień komputera, a to w komputerze są zaszyte te częstotliwości.
Proszę o info, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie (a może i ogólnie z przeprogramowaniem komputera na jednostki europejskie, jeśli się da). Ewentualnie jeśli jest jakiś posiadacz Outlandera II z Rzeszowa lub Mielca z europejskim radiem, który zgodzi się na szybką przekładkę do sprawdzenia, byłbym bardzo wdzięczny. Przekładka i sprawdzenie, to jakieś 10-15 minut, bez żadnej większej ingerencji (już kilka razy radio wyciągałem, więc mam doświadczenie - nic się przy tym nie da uszkodzić ani zarysować).
Przepraszam za rozwlekłość, ale chciałem wszystko dokładnie opisać. Z góry dziękuję za odpowiedź. |
_________________ Wojtek |
|
|
|
 |
WiValdiBB
Forumowicz WiValiBB

Auto: Outlander, Navara, XX
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 260 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 01-03-2019, 18:21 Re: Wymiana radia
|
|
|
sjacmuR napisał/a: | Wymiana radia z USA
Witam. Chciałbym się podpiąć pod post wymiany radia. Mam Mitsubishi Outlandera II 3.0 V6 rok 2007 z USA. Radio ma częstotliwości amerykańskie (nieparzyste, np. 89.3 89.5 89.7 itd.). Radio to najprostrze, bez ekranika i navi. Chciałbym je dostosować do częstotliwości europejskich. Zadzwoniłem do ASO i mi powiedzieli, że wystarczy wymiana radia na europejskie. Próbowałem wymienić, ale po wymianie okazało się, że jest tak samo. Tyle, że radio na którym sprawdzałem było nie do końca kompletne, bo na panelu brakowało płytki z układem, gdzie jest przycisk do światła awaryjnego i musiałem ją przełożyć ze swojego radia (czyli: radio europejskie, panel europejski, ale z moją płytką na panelu, tą z przyciskiem awaryjnych). Czyli znowu nie ma 100% pewności gdzie przyczyna. Nie wiem co jest grane.
Myślałem i przychodzą mi takie możliwości do głowy:
- Albo ustawienia częstotliwości są właśnie na tej płytce przy panelu (tej od włacznika awaryjnych)
- albo w wersji samochodu z USA jest jakaś dziwna inna antena, łapiąca tylko częstotliwości nieparzyste,
- albo to nie jest kwestia radia, tylko radio łączy się z oprogramowaniem auta i korzysta z jakichś ustawień komputera, a to w komputerze są zaszyte te częstotliwości.
Proszę o info, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie (a może i ogólnie z przeprogramowaniem komputera na jednostki europejskie, jeśli się da). Ewentualnie jeśli jest jakiś posiadacz Outlandera II z Rzeszowa lub Mielca z europejskim radiem, który zgodzi się na szybką przekładkę do sprawdzenia, byłbym bardzo wdzięczny. Przekładka i sprawdzenie, to jakieś 10-15 minut, bez żadnej większej ingerencji (już kilka razy radio wyciągałem, więc mam doświadczenie - nic się przy tym nie da uszkodzić ani zarysować).
Przepraszam za rozwlekłość, ale chciałem wszystko dokładnie opisać. Z góry dziękuję za odpowiedź. | Antena nie ma nic do rzeczy, to krok syntezy częstotliwości decyduje o rozdzielczości odbioeranej częstotliwości, i jest on ustawiony (progarmaowany albo w radiu) albo (lub i) w ECU auta, niestety nie rozkminiałem takich radyjek mam MMCSa europejskiego |
_________________ 4x4 ForEver |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 01-03-2019, 18:30
|
|
|
nic nie rob
w kraju nie ma juz wolnego i porzadnego radia
wszytko jak nie w rekach tzw. dobrej zmiany to znowu w mafii POpaprancow
nie wspomne juz o bankierze z piernikowa
a tak wogole to kup chinczyka i bedzie spokoj |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
WiValdiBB
Forumowicz WiValiBB

Auto: Outlander, Navara, XX
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 260 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 01-03-2019, 19:32
|
|
|
kajos napisał/a: | nic nie rob
a tak wogole to kup chinczyka i bedzie spokoj | bez przesady, jeszcze Antyradia nie przejeli |
_________________ 4x4 ForEver |
|
|
|
 |
sjacmuR
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 3.0 V6 US
|
Wysłany: 01-03-2019, 19:42
|
|
|
WiValdiBB napisał/a: | bez przesady, jeszcze Antyradia nie przejeli |
WiValdiBB napisał/a: | kajos napisał/a: | nic nie rob
a tak wogole to kup chinczyka i bedzie spokoj | bez przesady, jeszcze Antyradia nie przejeli |
No właśnie o antyradio mi chodzi Gdyby nie to, to bym nawet sobie głowy nie zawracał |
_________________ Wojtek |
|
|
|
 |
alegator
Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander 2,4 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Maj 2017 Posty: 103 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 29-03-2019, 23:45
|
|
|
może czegoś nie wiem o miśkach ale ten "krok" jak go kolega nazwał w sysntezie częstotliwości to nic innego jak tzw. raster syntezy czestotliwości i w Europie ten raster wynosi 0,5 MHz. W USA jest 0,3 MHz. Taki był kiedyś w państwach ze stadardem OIRT czyli w demoludach. Tego rastra nie da się zmienić , ponieważ jest to cecha konstrukcyjna układu scalonego zastosowanego w samym radioodbiorniku. Były kiedyś radia dwustandardowe z syntezą i to nawet produkcji polskiej Diory ale tam był już wstawiony odpowiedni scalak. Wydaje mi się, że możliwe, że testowałeś radio, które też było wyprodukowane na rynek amerykański.
Ale jest lepszy projekt, spróbuj inne radio oferowane w internecie
https://allegro.pl/oferta/nawigacja-mitsubishi-outlander-radio-android-gps-7922408302?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=MDM1MGJmNWQtOTY5MC00MTU5LTkzNDYtYTFiMjdjOTUyNzJmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8b338d02-349b-4cce-a15c-7820958c2255
do montażu, który możesz przeprowadzić w zasadzie sam jest w internecie film, bardzo pogladowy. To radio możesz także wyposażyć w kamerę cofanoa , umieszczoną w lampce podświetlającą tablicę rejestracyjną i masz do wyboru albo do niej dociągnąć kabel , albo zastosujesz transmisję sygnału radiową.
Co do tego , czy w centrali samochodu jest możliwość przestawiannia tego rastra w syntezie częstotliwości radioodbiornika , tego nie wiem, musisz zapytać w autoryzowanym serwisie , ciekaw jestem co oni powiedzą.
[ Dodano: 29-03-2019, 23:52 ]
To zaproponowane przeze mnie radio zostało przetestowane w samochodzie innej marki. Działa świetnie, ma bardzo dużo funkcji łącznie z obsługą telefonów i z możliwością oglądania filmów . Nie wiem dokładnie czy ta wersja ma wszystkie fukcje ale u dystrybutora można kupić wersję bardzo bogatą. Dodatkowo dodam, ze cała operacja nie wymaga zadnych głębokich przeróbek zarówno w instalacji jak i mechanicznych i wszystkie głośniki , buster (dodatkowy wzmacniacz) działają prawidłowo. To radio jest przystosowane do tego modelu samochodu |
_________________ Jak się nie ma co sie lubi, to się kocha własną żonę |
|
|
|
 |
raptor
Forumowicz
Auto: Outlander II 2008 2.2 DiD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sty 2016 Posty: 82 Skąd: się biorą dzieci ?
|
Wysłany: 30-03-2019, 04:20
|
|
|
@up Co Ty wypisujesz chłopie, te stacje żeby obsługiwały Rockforda u nas muszą mieć dodatkowy zewnętrzny moduł, te które pokazałeś nie warte jest tej kasy ze względu na brak modułu i tylko 1gb ram. Bezpośrednio na Aliexpress ją radia za 1100-1200 z modułem i 2gb ram 16gb rom. 1gb ram zapchasz samą nawigacją, a gdzie youtube, yanosik i reszta w tle? |
|
|
|
 |
fazerus
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubischi Outlander 2.0 Did
|
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 07-04-2019, 15:57 Re: Wymiana radia
|
|
|
daro464 napisał/a: | Siema. Mam pytanie. Czy ktos z was tutaj z forum wymienial radio w Outlanderze ? Czy ktos z was wymienial naglosnienie ? Czy ktos podlaczal glosniki bezposrednio do radia omijajac suboofer ? Ciekawi mnie to bo zastanawiam sie nad wymiana radia a u mnie jest oryginalny system Rockford Fosgate a nie wiem jak to bedzie gdy bede chcial obejsc wzmacniacz. Prosze o pomoc was czy to bedzie dobry wybor czy tez zly. Czy dzwiek bedzie dobry ? |
Jak chcesz, to ci dam radio. Po zakupie samochodu wymieniłem na MMC, a że już sprzedany to oryginalne radio leży. Musisz sobie podjechać. |
|
|
|
 |
|
|