Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Błękitny Galant EA5W 2.5 V6 Elegance 1999
Autor Wiadomość
Qropatwa 
Nowy Forumowicz

Auto: 1999 Galant 2.5 V6 Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2016, 19:32   Błękitny Galant EA5W 2.5 V6 Elegance 1999

Witam.

Po wielotygodniowych poszukiwaniach w końcu zakupiłem swojego Galanta. Generalnie to miałem dosyć określone wymagania. Musiał to być kombiak, bardzo koniecznie z 2.5 pod maską i bardzo koniecznie z leniuchem, do tego tylko w jasnej skórze, najlepiej z pełnym pakietem Nardi Torino, a jeszcze najlepiej w ciekawym kolorze, czyli coś spoza szeroko rozumianej palety szarości. No i taki się trafił to go zabezpieczyłem :D Auto pochodzi z sieci dealerskiej sveno :D czyli to tzw."Szwajcar" :lol:

Specyfikacja:

Produkcja: 1999, pierwsza rejestracja 2000
Silnik: 2.5 V6
Skrzynia: automat
Buda: Kombiak
Wersja: Elegance
Przelot: 238.000 km
Kolor: D91, czyli błękitny - jeden z rzadziej spotykanych na Galantach

Sławek dosyć rzeczowo opisał mi wszystkie wady auta, ale przy bliższych oględzinach wyszło tego trochę wincyj, niemniej auto podobało mi się na tyle, że je kupiłem. Na start wymieniłem przednie sprężyny na KYB, bo przednia prawa okazała się pęknięta. Dalej jest co robić. Na pewno wrzucę go w podtlenek gazotu, za jakiś czas wymiana rozrządu. Bliższe plany to odgruzowanie hamulców - auto najpewniej dosyć długo stało. Czeka mnie też zapewne wymiana przynajmniej przednich łożysk, bo przód trochę huczy. W późniejszym czasie na pewno muszę zabrać się za tylne nadkola, bo choć teraz wyglądają względnie dobrze to już tam coś powoli wychodzi. A i mała renowacja przednich foteli, żeby wyglądały jak nowe. Chciałbym go wrzucić na 17 cali - albo ten wzór z Avansa, albo te z wcześniejszych modeli - może ktoś ma do opylenia te ostatnie. Z nowych nabytków to za dwa dni przyjdą dedykowane beżowe dywaniki, no i domo-kun na lusterko:D

Dobra czas na zdjęciwa:

WP_20160505_010 (2) by Qropatwa

WP_20160505_009 by Qropatwa

WP_20160505_008 by Qropatwa

Jak na razie mam jedno pytanie:

1. W bagażniku mam oryginalną zmieniarkę na 10 płyt. Jaki sprzęt grający do tego kupić? Czy każdy będzie z nią współpracować, czy też musi to być dedykowany radioodtwarzacz Mitsubishi?

Jak Wam się podoba moje Galanciwo?
Ostatnio zmieniony przez Qropatwa 09-05-2016, 23:10, w całości zmieniany 1 raz  

mati_z 
Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Wysłany: 08-05-2016, 23:53   

Ładny Galant, ale
Qropatwa napisał/a:
no i domo-kun na lusterko:D
nie rób mu tego, to nie Honda :P

Sunderland86 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Wysłany: 09-05-2016, 08:58   

Niby full-opcja a nie ma beżowego podłokietnika.

Fajna sztuka, bezawaryjności :)

Stówa 
Mitsumaniak
Back From The Dead

Auto: Avance 2.4/Sport Wagon 2.5v6
Wysłany: 09-05-2016, 10:06   

mati_z napisał/a:
Ładny Galant, ale
Qropatwa napisał/a:

Wolność Tomku w swoim domku :D

Galant zacny, lakier obłęd :D Wygląda naprawdę zaacnie, sam się nad nim modliłem i czekałem na wygarną w totka :D Byłby 3 do stajni. Będzie służył, widać, że się pali do jazdy! Bezawaryjności :D

Hej! Gość! Sprawdź co u:
El Stówa Galant'e!
Combat Soldier - Drugie życie Weterana

Qropatwa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-05-2016, 23:05   

mati_z napisał/a:
Ładny Galant, ale
Qropatwa napisał/a:

Ale on nie jest związany wyłącznie z Hondą. Tak pierwotnie to nie ma z nią nic wspólnego. Generalnie to wszystkie Japończyki mogą go nosić. Ale pocieszę Cię - będzie tylko 9 centymetrowy :mrgreen:

@Sunderland86
Dzięki. To nawet nie wiedziałem, że były takie, ale czarny bardziej mi się podoba i jest też praktyczniejszy.

@Stówa
Dzięki!

A jak z tym radiem - mogę kupić jakiekolwiek z obsługą zmieniarki? A i bardzo wkurza mnie zegarek, który żyje swoim życiem - to jakiś znamy problem w Galantach, czy tylko u mnie?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 10-05-2016, 07:11   

Qropatwa napisał/a:
A i bardzo wkurza mnie zegarek, który żyje swoim życiem - to jakiś znamy problem w Galantach, czy tylko u mnie?

http://forum.mitsumaniaki...?t=4021&start=0

mati_z 
Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Wysłany: 12-05-2016, 10:53   

Qropatwa, ale mi nie chodziło o żadne powiązanie z Hondą tylko takie naklejki nie pasują do Galanta, bo to nie auto dla ricerów ;)

Damian0307 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 12-05-2016, 16:30   

No ładna sztuka, wymagania co do kupna auta miałeś bardzo podobne do moich,
lakier super się prezentuje i rzeczywiście jest bardzo rzadko spotykany,
dywaniki aż proszą się wymiane w pierwszej kolejności.
Co do wymiany łożysk kół przednich to przerabiałem to ostatnio, cena za sztukę to 245 zł, łożysko firmy KOYO, trochę roboty przy wymianie jest i chwile czasu trzeba na to poświęcić

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 12-05-2016, 17:08   

Gratulacje zakupu. Zadowolenia z eksploatacji. :wink:

lordu 
Forumowicz

Auto: PUG 407 2.2 + Honda Legend 3.5
Wysłany: 12-05-2016, 17:50   

gratulacje :) jak komfort w stosunku do Mercedesa ?

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 12-05-2016, 23:22   

Widać że piękna sztuka zawitała do Wrocławia i w dodatku z mało popularnym kolorze :) bezawaryjności życzę :wink:

Qropatwa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-05-2016, 11:49   

deejay napisał/a:
Widać że piękna sztuka zawitała do Wrocławia i w dodatku z mało popularnym kolorze :) bezawaryjności życzę :wink:

Niedługo się do Ciebie zgłoszę - zresztą gadaliśmy o nim jakiś miesiąc temu, nie wiem czy pamiętasz. Dzwoniłem też kilka razy ostatnio, ale jakoś nie udało się w końcu dodzwonić. Teraz stoi w Supralu (notabene koło tego srebrnego z Wrocławia), ale jak już go odbiorę i dozbieram trochę kasy do podjadę do Ciebie na serwis i zobaczysz go na własne oczy :D

lordu napisał/a:
gratulacje :) jak komfort w stosunku do Mercedesa ?

Ciekawe pytanie :D Ja ogólnie jestem wielkim fanem W124, miałem kilka egzemplarzy i trochę o nich wiem:) Początkowo nie chciałem się przesiadać na nic nowszego, ale dziewczyna cisnęła na jakieś kombi. Oglądałem jakieś tam, ale wszystkie były zajechane w 3D :D Wtedy wpadłem na pomysł zakupu Galanta, bo to jedno z tych aut, które wygląda równie dobrze z kombiaku, jak i w sedanie. Poza tym od kilku lat to auto chodziło mi po głowie.

Ale do rzeczy - W124 jest oczywiście dużo lepiej wykonany, ale z tym autem mało co może się równać. Nawet nowe E-klasy są gorzej wykończone. Jazda zupełnie inna, bo jestem przyzwyczajony do RWD ( kilka moich ostatnich aut miało napęd na tył właśnie), ale nie mam alergii a FWD, bo uwielbiam (i miałem 2) Hondy Prelude i one dają radę z FWD. Póki co Baleronem jeździło mi się trochę lepiej - bo to taka stabilna szafa, zero dziwnych dźwięków itd. Tu muszę się przyzwyczaić do jazdy z duża objętością z tyłu :D

Na razie tyle przemyśleń bo przejechałem Galem tylko 550 km, a to jeszcze za mało na szersze omówienie.

Generalnie z zamiany Meśka na Miśka jestem zadowolony.

@Damian0307

Dywaniki nowe już mam - też nie mogłem na nie patrzeć :D Wybrałem oczywiście beżowe, żeby pasowały do wnętrza.
Ostatnio zmieniony przez Qropatwa 14-05-2016, 12:25, w całości zmieniany 2 razy  

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 14-05-2016, 12:35   

up

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 16-05-2016, 13:59   

Kolor super, wnętrze kwestia gustu. Zadowolenia z użytkowania i wygranych batalii z rudą ;)

szuwar 
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-05-2016, 22:39   

heh aż łezka w oku się kręci, kolor mojego :) co prawda w trochę innej konfiguracji.

Bezawaryjnej i pełnej wrażeń jazdy !

Odpowiedz do tematu