|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8] "sportowy" filtr powietrza |
Autor |
Wiadomość |
Nieledev [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2007, 15:19 [Cari 1.8] "sportowy" filtr powietrza
|
|
|
Przymierzam sie do wymiany wkładek papierowych na, powiedzmy, sportowe...Czy ktoś czegos takiego próbował? To działa? |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 23-03-2007, 15:23
|
|
|
próbowałem, co prawda nie w carismie, ale w poprzednim autku, VW Polo i nie dziala. Szkoda kasy. lepiej kupic filtr papierowy dwa razy czesciej niz zwykle. Jesli cos daje taka wkladka, to jest to w granicach bledu pomiaru. Wiec wiecej w tym psychologii niz faktycznego efektu. Do tego przepuszcza wiecej syfu, wiec przepustnice trzeba czesciej czyscic. Sam filtr również trzeba co okolo 10 tys km prac, a to tez chwile czasu zabiera i srodki kosztuja. Wiec ani taniej ani lepiej.
Ogolnie szkoda kasy.
Filtr to jest takie cos co powinno sie robic jako uzupelnienie innych gruntownych przeróbek (dolot, wydech...) bo sam w sobie praktycznie nie daje nic.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Nieledev [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2007, 15:38
|
|
|
W poprzednim(rover) miałem stożek-przejety po wczesniejszym uzytkowniku- i jedyna korzyść z niego była taka, ze ładnie mruczał. No i chyba nie był zbyt mądrze umocowany, bo nie przy atrapie, ale przy silniku wysoko dość...I tak dumam teraz coby nie wstawić metalowego filtra, bom czytał ze umiejetnie dobrany potrafi pare patatajów dodać. |
|
|
|
 |
tanemar [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2007, 15:47
|
|
|
Ja mam pozytywne wrażenia z użytkowania sportowej wkładki. W zasadzie po zmianie z papierowego nie było różnicy ale później silnik został podregulowany lekko i moje subiektywne odczucie było takie że chodził lepiej. Może i nie przybyło mu mocy ale wydaje mi sie jakby zmieniła mu sie trochę charakterystyka. |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 469 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 23-03-2007, 16:18
|
|
|
Ja we wszystkich zagazowanych samochodach mialem wklady k&n, nie spodziewalem sie polepszenia osiagow, a chodzilo glownie o ekonomie. Do gala kupilem wklad za 120 pln, siedzi juz 2 lata, w tym czasie na paierowe wydal bym wiecej, srodki czyszczace to 50pln (plyn i olej) uzywam do 2 filtrow na kilka czyszczen starczy. Nie zgodze sie, ze _wklad_ bawelniany przepuszcza wiecej syfu, wg mnie filtruje rownie skutecznie przy okazji zwiekszajac przeplyw powietrza co przy lpg jest przydatne. W nexii odnotowalem zmniejszenie spalania o prawie 0.5l lpg/100km, probka kilometrow byla dosc duza (bez i z wkladem, po jakies 25kkm), warunki takie same, cari i gal bez zmian, ale i dolot inny i lepsze instalki. |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2007, 17:31
|
|
|
ja mam wklad k&n i imo dzial ok, zmienilem go przy pierwszej zmianie przy 45tys i do tej pory jezdze. auto naturalnie nie dostalo wiecej koni ale i tez nie ubylo, ogolnie ok. |
|
|
|
 |
Łukasz K [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2007, 21:43
|
|
|
Czesc
Dobór odpowiedniego filtra to jedna wielka teoria. Bardzo trudno jet dobrac odpowiedni filterek. Za lezy to od bardzo wielu czynników tak wielu ile jesy różnych silników. Ale jak juz si,ę dobierze to efekt jetst rewelacyjny |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2007, 22:08
|
|
|
Tak jak napisał stanik taki filtr działa jako dodatek. Kolega miał nawet niezłe wyniki montując strumiennice zamiast katalizatora, przelotowy tłumik i filtr stożkowy, do tego regulacja silnika (troszkę chyba przesadził bo twierdził że z 60 koni zrobił 85), papierów z hamowni nie widziałem ale samochodzik śmigał mu naprawde nieźle. |
|
|
|
 |
szczepek76 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 18:11
|
|
|
u mnie zamiast katalizatora mam strumienice
przerobiony tlumnik koncowy