Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma II] Podłączanie tuby aktywnej, a oryginalne radio
Autor Wiadomość
Enerv 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma II 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-05-2018, 16:30   [Carisma II] Podłączanie tuby aktywnej, a oryginalne radio

Witam, planuje dodać w swojej Cariśmie nieco głębi bassu rezygnując z tylnych głośników na rzecz tuby basowej. Lubię jak z tyłu coś dudni, a cała scena gra z przodu czysto. Nie chcę rezygnować z oryginalnego radia, aby mieć sterowanie na wyświetlaczu i tym samym szukam bezinwazyjnego sposobu na wdrożenie planu w życie.

Z głośnikami z przodu nie ma żadnej filozofii, wystarczy zastąpić głośniki i podłączyć kable, temat dla lajka jak dla mnie w całości jasny.

Planuje zakupić jakaś skrzynię, a konkretniej tubę aktywną do kufra - wiem, lepszym rozwiązaniem byłby zakup tuby pasywnej jak i wzmacniacza dla lepszego efektu, ale pozostanę przy 1 rozwiązaniu, wydaje się być mniej skomplikowane i mniej gratów w samym bagażniku. W Cari jest fajne miejsce na małą tubę trapezową, więc i litraż się nie zmniejszy.

Ale może przejdę do rzeczy. W oryginalnym radiu nie ma wejscia RCA, czytałem o czymś takim jak konwenter RCA, nie do końca rozumiem jego działanie i chciałbym się kilka informacji o nim dowiedzieć, być może ktoś już wykonał instalację w ten sposób i jest skłonny podzielić się wiedzą.

Z tego co rozumiem to za pomocą tego magicznego konwentera wpinam się w kable z głośników z tyłu, a drugą stroną z kabli RCA wpinam się w tubę aktywną (jak rozumiem dźwięk jest zmieniany na niskie tony)? Zasilanie ciągnę z akumulatora do tuby (z bezpiecznikiem), masę gdzieś do karoserii w bagażniku i zostaje mi kabel sygnałowy, tak? Nie do końca wiem gdzie się z nim wpiąć (12V od radia? inny?), domyślam się, że jest on odpowiedzialny za wzbudzanie tuby i wyłączanie, kiedy radio jest wyłączone - zgadza się?

Radio: Mitsubishi PH-1000W
Model: Mitsubishi Carisma II 1.8 GDI (2000)
Wersja: Elegance

[ Dodano: 19-05-2018, 00:10 ]
Przeanalizowałem za i przeciw i znalazłem złoty środek.

Tuba aktywna z wejściem "Speaker Level Input" bezpośrednio z tylnych głośników.

Sygnał z tylnych głośników (lewy i prawy kanał), zasilający z akumulatora, sygnałowy do radia (3 pin) i masowy do karoserii.

Pomocne źrodło:
elektroda.pl

Odpowiedz do tematu