|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Carisma II] Podłączanie tuby aktywnej, a oryginalne radio |
Autor |
Wiadomość |
Enerv
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma II 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2018, 16:30 [Carisma II] Podłączanie tuby aktywnej, a oryginalne radio
|
|
|
Witam, planuje dodać w swojej Cariśmie nieco głębi bassu rezygnując z tylnych głośników na rzecz tuby basowej. Lubię jak z tyłu coś dudni, a cała scena gra z przodu czysto. Nie chcę rezygnować z oryginalnego radia, aby mieć sterowanie na wyświetlaczu i tym samym szukam bezinwazyjnego sposobu na wdrożenie planu w życie.
Z głośnikami z przodu nie ma żadnej filozofii, wystarczy zastąpić głośniki i podłączyć kable, temat dla lajka jak dla mnie w całości jasny.
Planuje zakupić jakaś skrzynię, a konkretniej tubę aktywną do kufra - wiem, lepszym rozwiązaniem byłby zakup tuby pasywnej jak i wzmacniacza dla lepszego efektu, ale pozostanę przy 1 rozwiązaniu, wydaje się być mniej skomplikowane i mniej gratów w samym bagażniku. W Cari jest fajne miejsce na małą tubę trapezową, więc i litraż się nie zmniejszy.
Ale może przejdę do rzeczy. W oryginalnym radiu nie ma wejscia RCA, czytałem o czymś takim jak konwenter RCA, nie do końca rozumiem jego działanie i chciałbym się kilka informacji o nim dowiedzieć, być może ktoś już wykonał instalację w ten sposób i jest skłonny podzielić się wiedzą.
Z tego co rozumiem to za pomocą tego magicznego konwentera wpinam się w kable z głośników z tyłu, a drugą stroną z kabli RCA wpinam się w tubę aktywną (jak rozumiem dźwięk jest zmieniany na niskie tony)? Zasilanie ciągnę z akumulatora do tuby (z bezpiecznikiem), masę gdzieś do karoserii w bagażniku i zostaje mi kabel sygnałowy, tak? Nie do końca wiem gdzie się z nim wpiąć (12V od radia? inny?), domyślam się, że jest on odpowiedzialny za wzbudzanie tuby i wyłączanie, kiedy radio jest wyłączone - zgadza się?
Radio: Mitsubishi PH-1000W
Model: Mitsubishi Carisma II 1.8 GDI (2000)
Wersja: Elegance
[ Dodano: 19-05-2018, 00:10 ]
Przeanalizowałem za i przeciw i znalazłem złoty środek.
Tuba aktywna z wejściem "Speaker Level Input" bezpośrednio z tylnych głośników.
Sygnał z tylnych głośników (lewy i prawy kanał), zasilający z akumulatora, sygnałowy do radia (3 pin) i masowy do karoserii.
Pomocne źrodło:
elektroda.pl |
|
|
|
 |
|
|