[2.0 DID] Po odpaleniu nierówno chodzi i kopci na szaro |
Autor |
Wiadomość |
szeryf85
Forumowicz
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-05-2018, 23:14 [2.0 DID] Po odpaleniu nierówno chodzi i kopci na szaro
|
|
|
Witam,
auto mam od marca, i od początku zauważyłem, że po odpaleniu zimnego silnika chodzi nierówno (odgłos spalania stukowego w benzynie) i kopci na szaro. Po chwili praca silnika się wyrównuje i kopcenie znika. Jak było zimno to taki objaw był praktycznie zawsze, jak jest cieplej to co któreś odpalenie silnika.
Komputer jakiś czas temu pokazał taki błąd - P0301 - zapłon cylindra 1 - wypadanie zapłonów, ale przecież to nie benzyna
Ktoś ma jakiś pomysł? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 23-05-2018, 03:14
|
|
|
sprawdz swiece
prawdopodobnie ktoras padla |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
szeryf85
Forumowicz
|
Wysłany: 23-05-2018, 08:36
|
|
|
A czytałem, że ten typ tak ma, a widzę że powinienem się tym martwić |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 23-05-2018, 13:12
|
|
|
u mnie rowno pracuje
wiec TTTM nie pasuje tutaj |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 23-05-2018, 13:26
|
|
|
jest tylko głośny po odpaleniu na zimno ale pracuje równo bo obroty podwyższone nawet jak ogrzewanie na oFF.świece teraz nie włączają się ,bo jest za ciepło więc to raczej nie nie świece |
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 23-05-2018, 14:47
|
|
|
jak masz na OFF obroty powinny byc zawsze okolo 850
zreszta przy tych temp jak sa teraz to nawet na wlaczonym nawiewie obroty sie nie podwyzszaja
co do swiec to mikroprocesor podgrzewa je zaleznie do panujacej temp silnika
kontrolka swiec nie ma tutaj nic do zeczy bo ona jest od wskazywania czegos innego
silnik moze kilka sekund poracowac nierowno ale wtedy jak nie poczeka sie chwile po przekreceniu stacyjki (to wlasnie wtedy komputer pobiera dane z silnika)
pozniej juz sprezanie powoduje taka temp ze nastepuje prawidlowe spalanie mieszanki |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 23-05-2018, 21:46 Re: [2.0 DID] Po odpaleniu nierówno chodzi i kopci na szaro
|
|
|
szeryf85 napisał/a: | Witam,
auto mam od marca, i od początku zauważyłem, że po odpaleniu zimnego silnika chodzi nierówno (odgłos spalania stukowego w benzynie) i kopci na szaro. Po chwili praca silnika się wyrównuje i kopcenie znika. Jak było zimno to taki objaw był praktycznie zawsze, jak jest cieplej to co któreś odpalenie silnika.
Komputer jakiś czas temu pokazał taki błąd - P0301 - zapłon cylindra 1 - wypadanie zapłonów, ale przecież to nie benzyna
Ktoś ma jakiś pomysł? |
Przyczyną takich objawów może być przedostawanie się płynu chłodniczego do cylindra. Przy ciepłym silniku jest to nieodczuwalne bo płyn na bieżąco odparowywuje. Ale jak dłużej postoi no to się tego trochę nazbiera i nim się silnik tego pozbędzie to możesz mieć sytuację jak opisałeś. Warto sprawdzić ten wątek. |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-05-2018, 22:10
|
|
|
Moody, nie strasz człowieka niech na początek sprawdzi świece. |
|
|
|
 |
szeryf85
Forumowicz
|
Wysłany: 27-07-2018, 21:30
|
|
|
Auto zrobione już jakiś czas temu, ale nie pisałem od razu, wolałem się upewnić że jest ok
W aucie zostały wyciągnięte wtryski, umyte, założone nowe uszczelki i problem kopcenia zniknął
Mechanik, który serwisował auto zanim je kupiłem (pojechałem do niego, bo wtryski były jeszcze na gwarancji po regeneracji) stwierdził, że pęknięta jest głowica, i że mam od razu sprzedać to auto Także trzeba uważać na kogo się trafi |
|
|
|
 |
|