Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wadliwe hamulce ???!!
Autor Wiadomość
jedmarek 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero IV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-07-2018, 09:52   Wadliwe hamulce ???!!

Podczas hamowania przy prędkości 120-140 szarpie kierownicą objaw nie występuje poniżej 80
klocki tarcze wymienione układ kierowniczy sprawdzony żadne kolo nie jest bardziej ciepłe od pozostałych amortyzatory wymienione- pajero IV 2015r czeski film nikt nic nie wie powiedziano mi że trzeba sie oswoić i tyle ......hm

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 23-07-2018, 11:17   Re: Wadliwe hamulce ???!!

jedmarek napisał/a:
Podczas hamowania przy prędkości 120-140 szarpie kierownicą objaw nie występuje poniżej 80
klocki tarcze wymienione układ kierowniczy sprawdzony żadne kolo nie jest bardziej ciepłe od pozostałych amortyzatory wymienione- pajero IV 2015r czeski film nikt nic nie wie powiedziano mi że trzeba sie oswoić i tyle ......hm

Zaciski hamulcowe sprawdzone. Bija jak są rozgrzane czy nie ma znaczenia?

jedmarek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-07-2018, 13:59   

raczej rozgrzane co prawda nie doprowadzałem do próbnego hamowania zaraz po starcie ale za bardzo nie ma gdzie w Polsce rozpędzić pajero do 150 na spokojnie więc raczej rozgrzane

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 23-07-2018, 20:59   

jedmarek napisał/a:
raczej rozgrzane co prawda nie doprowadzałem do próbnego hamowania zaraz po starcie ale za bardzo nie ma gdzie w Polsce rozpędzić pajero do 150 na spokojnie więc raczej rozgrzane

czyli na początku po uruchomieniu zimnego auta nie bija dopiero po jeździe przez jakiś czas zaczyna kierownica wpadać w wibracje?

jedmarek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-07-2018, 06:59   

tak to wyglada....- jak sie puści hamulce to wibracja natychmiast znika

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2018, 08:57   

jedmarek napisał/a:
tak to wyglada....- jak sie puści hamulce to wibracja natychmiast znika

to wina tarcz hamulcowych lub piasty.

jedmarek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-07-2018, 09:05   

tarcze nowe więc dobiorę się do piasty bardzo dziękuje pozdrawiam

Daniel_S 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV long 2015
Wysłany: 26-07-2018, 23:48   

Raczej obstawiam tarcze, wg informacji z ASO uklad hamulcowy jest lekko mowiąc niedopracowany, dokładniej rzecz ujmując - wadliwy. Nie radzi sobie z masą auta co skutkuje przegrzaniem tarcz hamulcowych juz przy pierwszym mocniejszym hamowaniu - ale nie tylko, wystarczy na rozgrzanych tarczach przytrzymać dlużej hamulec np. w korku i juz sie krzywią. Mitsu o tym wie ale nie kiwną w tej sprawie palcem bo... nie muszą, bo im się nie chce, bo maja klienta w... no, wiadomo. Tarcze to element eksploatacyjny wiec nie podlega gwarancji, serwis z łaski może ale nie musi wiec jest jak jest. Wymiana na nowe z ASO jest bez sensu bo po kilku tys. km mamy to samo. Toczyć tarcz się praktycznie nie da bo "na zimno" są proste, odksztalcają sie dopiero po rozgrzaniu. Można zakładać "miekkie" klocki by oszczędzały tarcze, można wolniej jeździć i lżej hamować :mrgreen: można iść w np. DBA lub coś podobnego. Seryjne tarcze dowolnego producenta raczej nie sprostają ale to też zależy od użytkownika i sposobu eksploatacji auta.

Mam dokladnie ten sam problem, tarcze nowe ale wystarczyło jedno hamowanie na autostradzie i po zawodach, na zimno jest ok, po rozgrzaniu telepie przy dotknięciu hamulca. Auto na gwarancji więc możliwość manewru niewielka, ASO oczywiście rozkłada ręce. Skończy się pewnie na DBA na własny koszt.

Generalnie między PII a PIV jeśli chodzi o jakość, solidność, żywotnośc elementów to... przepaść :mrgreen:

MAX-315 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI PAJERO SPORT V3.0
Wysłany: 04-08-2018, 10:07   

Witam podepne sie pod temat
czyli nie ma sensu kupowac w ASO
a nawiercane Rotingera bedą lepsze
wspominasz o DBA to jakis producent tarcz
ja miałem spokuj dopuki nie wymieniłem klocków na nowe teraz tez mam bicie i musze wymienic tarcze
Pozdrawiam

Daniel_S 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV long 2015
Wysłany: 05-08-2018, 14:47   

Z opisu widzę, ze masz P Sport, nie wiem czy w Twoim aucie problem jest identyczny jak w PIV, Pajero Sport chyba jest trochę lżejszy więc może oryginalne tarcze z ASO dają radę.
Firmy Rotinger nie znam (nie miałem styczności) wiec sie nie wypowiem.
DBA to Australijski producent tarcz hamulcowych, generalnie o dobrej opinii.
Może w Twoim przypadku, jeśli zmieniłeś klocki niedawno, powinieneś poczekać aż się "ułożą" do starej tarczy.

Odpowiedz do tematu