[Cari 1.9DI-D] Elektryczne szyby i nie tylko. |
Autor |
Wiadomość |
wiczers
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi carisma 1.9
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-08-2018, 21:36 [Cari 1.9DI-D] Elektryczne szyby i nie tylko.
|
|
|
Witam,
1. Mam problem z przednim szybami (jedyne 2 elektryczne). Od dłuższego czasu przestały mi działać i nie mam pomysłu co można by sprawdzić. Objawy były takie, że na początku nie działała prawa, później zaczęła działać i na końcu przestała. Po jakimś czasie przestała działać też szyba od strony kierowcy. Na co waszym zdaniem mogą wskazywać takie obajwy ( bo chyba nie są to bezpieczniki). Ile może kosztować taka naprawa ?
2. Czy podświetlenie kontrolki poziomu paliwa można wymienić samemu czy to trochę bardziej skomplikowane ?
3. Na koniec takie zapytanie może trochę śmieszne, ale czy można zamienić nadmuch ręczny na klimę i czy to są duże koszty ?
Pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 15-08-2018, 00:54
|
|
|
1. Co do szyb to bezpiecznik raczej odpada bo jest jeden do wszystkich.
Trzeba by było zacząć od sprawdzenia elektryki czyli kostek.
wiczers napisał/a: | 2. Czy podświetlenie kontrolki poziomu paliwa można wymienić samemu czy to trochę bardziej skomplikowane ?
|
Jeśli masz śrubokręt krzyżakowy i nie masz dwóch lewych rąk to dasz radę .
Tak na krótko:
-opuszczasz kierownicę na dół
-odkręcasz dwie śruby nad licznikiem
-pociągasz daszek ku sobie, jest na zaczepach
-odkręcasz trzy kolejne śruby
-pociągasz licznik ku sobie
-żarówki są w oprawkach tylko musisz uważać na założone kapturki na starych żarówkach bo musisz je przełożyć (trzeba uważać aby ich nie porwać)
Tutaj masz parę fotek od kolegów z Dream Carisma.
Źródło: https://www.dreamcarisma.de/carisma/workshop.php
3. Co do klimy to pewnie sporo roboty bo trza wyrwać deskę. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 15-08-2018, 11:21
|
|
|
Bizi78, na zdjęciach są pokazane żarówki od podświetlenia całych zegarów. Ich kolega nie musi wymieniać i one faktycznie mają założone kolorowe kapturki. Żarówka od rezerwy to będzie na ostatnim zdjęciu pierwsza z prawej na dole i ona nie ma kapturka, jest przezroczysta. |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 15-08-2018, 15:32
|
|
|
Zdjęcia wstawiłem poglądowe.
Co do kaptórków to wymieniałem tylko podświetlenie zegarów, rezerwy nie sprawdzałem. |
 |
|
|
|
 |
bogdan75
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8GDI 2000r.
|
Wysłany: 06-09-2018, 16:45 Elektryczne szyby
|
|
|
Witam forumowiczów, może ktoś będzie mógł mnie wspomóc swoją wiedzą. W mojej Cari zdarzają się anomalie z el. szybami, a mam tylko dwie przednie elektryczne. Pod przekręcaniu kluczyka w pozycje ON bardzo często opuszcza się szyba pasażera i nie mogę jej podnieść z panelu kierowcy a jedynie z panelu pasażera. Zdarza się też że pasażer nie może otworzyć szyby ze swojego panelu a wtedy z mojego panelu da się otworzyć ale ja już nie mogę jej zamknąć i wtedy zaczyna działać panel pasażera. Jest to bardzo irytujące zjawisko, może to być wina jakiegoś przekażnika? A może to coś przy mechaniżmie podnoszenia? Jeśli ktoś jest w stanie rozwikłać tego rebusa to czekam na rozwiązania. Pozdro... |
_________________ bogdan75 |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
|
Wysłany: 08-09-2018, 21:27
|
|
|
bogdan75, obstawiam płytkę w panelu po stronie kierowcy, nie był kiedyś zamoknięty? |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
bogdan75
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8GDI 2000r.
|
Wysłany: 08-09-2018, 23:12
|
|
|
barthez2183 napisał/a: | bogdan75, obstawiam płytkę w panelu po stronie kierowcy, nie był kiedyś zamoknięty? |
Czy panel nie był zamoknięty to tego nie wiem, bo samochód kupiłem dwa miesiące temu. Więc nie wykluczone że panel był zamoknięty. Mam tylko problem ze sprawdzeniem czy ta diagnoza jest właściwa, bo musiał bym mieć na podmiankę sprawny a w tej chwili ciężko znaleść ten elemęt. Spróbuję poszukać. |
_________________ bogdan75 |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 08-09-2018, 23:44
|
|
|
bogdan75 napisał/a: | bo musiał bym mieć na podmiankę sprawny a w tej chwili ciężko znaleść ten elemęt. |
Na allegro masz używki za około 80zł.
Spytaj w dziale regionalnym może ktoś będzie miał użyczyć na podmiankę. |
 |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
|
Wysłany: 11-09-2018, 10:05
|
|
|
bogdan75, najprościej dogadać się z kimś z Twojego regionu na chwilowe przełożenie i sprawdzenie. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
|