[Cari 1.9DI-D] Kontrolka ABS i poziomu płynu spryskiwaczy |
Autor |
Wiadomość |
wiczers
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi carisma 1.9
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-09-2018, 19:29 [Cari 1.9DI-D] Kontrolka ABS i poziomu płynu spryskiwaczy
|
|
|
Witam,
Chciałem się zapytać odnośnie 2 rzeczy:
1. Świeci mi się kontrolka ABS, byłem na komputerze i stwierdzono mi błąd czujnika PP. Czy wymiana czujnika pomoże czy jest jeszcze inna opcja. Jako, że jest to elektronika nie mogę jej zwrócić więc chciałbym mieć pewność.
2. Kontrolka poziomu płynu. Poziom sprawdzony i jest ok jaki jeszcze może być powód ? Dodam tylko, że czujnik poziomu płynu został odłączony więc jakim cudem ta kontrolka dalej się świeci ?
Pozdrawiam
Jacek |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-09-2018, 16:07
|
|
|
Może być jeszcze uszkodzona koronka ABS na przegubie, wtedy tez bedzie wskazanie na bład czujnika ABS, można sprawdzic z podnosnika albo po sciagnieciu kola.
Dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi sie, że czujnik poziomu płynu od spryskiwaczy dziala jak przelacznik, wiec albo zamyka albo otwiera obwod, można to sprawdzić multimetrem. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
wiczers
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-09-2018, 17:31
|
|
|
Dzięki koronkę sprawdzał mechanik i jest ok został chyba tylko czujnik no ale część już kupiona jutro wymiana więc dam znać czy to był powód. Tak z czystej ciekawości odchodząc trochę od tematu czy mogą mi nie puścić badań technicznych bez absu ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 09-09-2018, 18:32
|
|
|
Jeśli kontrolka będzie świecić po oczach to owszem. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
wiczers
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-09-2018, 07:16
|
|
|
Jestem już po wymianie czujnika ABS. Okazała się to trafna diagnoza być może czujnik zużył się ze względu na wiek albo też zniszczył mechanicznie ( nie mam nadkola).
Jeżeli chodzi o kontrolkę to mechanik odłączył mi cały czujnik od poziomu płynu do spryskiwaczy nie wiem czy jest sens to wymieniać.
Może komuś przydadzą się te wskazówki.
Pozdro |
|
|
|
 |
|