Przesunięty przez: tyku 15-03-2017, 11:19 |
Moja opinia o Lancer 1.8 143KM i prośba o odpowiedzi |
Autor |
Wiadomość |
ravpraca
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 SB 140KM 4J10 2014r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-03-2017, 19:02 Moja opinia o Lancer 1.8 143KM i prośba o odpowiedzi
|
|
|
Witajcie,
Od jakiegoś czasu jestem "drugim" kierowcą Lancera SB 1.8 143KM 2014r, przejechane na razie 24kkm.
Chciałbym się podzielić spostrzeżeniami i swoją subiektywną opinią.
Mam również kilka pytań i jeśli ktoś z Was będzie w stanie podpowiedzieć to z góry dziękuję.
Auto jak na razie sprawuje się bardzo dobrze, przebieg mały jednak kilka wpadek zauważyłem:
- radio nie ma portu USB. Z tego co doczytałem Mitsu zaoszczędziło kilka zł i brakuje kabla (radio-schowek).
Jest elektroniczna klima i tempomat ale nie ma USB... żarty jakieś.
- radio gra bardzo słabo. Dźwięk jest matowy i powiem szczerze beznadziejny. I tutaj mam do Was pytanie:
czy to wina głośników czy radia? Wymiana głośników pomoże? Jeśli tak to na jakie głośniki wymienić?
Czy wygłuszenie za głośnikami dołożyć?
- nie mogę ustawić kierownicy przód-tył. Góra-dół bez problemu się podnosi. Podejrzewam, że poduszka
kolanowa wykluczyła możliwość ustawienia kierownicy w tej osi...? Czy każdy Lancer nie ma opcji regulacji
kierownicy przód-tył? Dziwna sprawa czyżby kolejna oszczędność?
- silnik podobno ma 143KM ale tych koni "nie czuć."
- skrzynia ma 5 biegów ale tutaj akurat nie jest to wada. Może tylko z 6-cio biegową lepiej by przyśpieszał i mniej palił.
Skrzynia również ciężko chodzi. Bieg wsteczny wbija się z oporem. Dotrze się to czy zgłaszać do ASO?
- silnik średnio nadaje się pod instalację LPG (zmienne fazy rozrządu i przez to brak popychaczy hydraulicznych)
- przecieka środkowe światło stop. Auto jest jeszcze na gwarancji zgłosić tą usterkę?
- rozkodował się drugi kluczyk. Auta nie można było otworzyć ale można było tym kluczykiem opalić. ASO poprawił na gwarancji.
- auto ma słabe hamulce tzn. wszystkie koła hamują poprawnie tylko do czułości pedału trzeba się przyzwyczaić (trochę jest jakby gumowaty)
- bardzo delikatny lakier. Rysuje się od samego patrzenia... Ale to już teraz standard w nowych budżetowych autach.
- włącznik świateł ma pozycję "auto" jednak tak to jest zrobione, że podczas jasnego dnia światła mijania się wyłączają.
Czy można to zmienić tak, aby na pozycji auto światła zapalały się po uruchomieniu silnika i świeciły się cały czas niezależnie od
pogody??
- śmierdzi klima praktycznie od nowości. Czy to auto tak ma czy może coś złego się dzieje (zatyka się otwór itp.)?
Czy ktoś z Was mógłby polecić sposób pozbycia się tego zapachu? Filtr kabinowy regularnie wymieniany.
Co oprócz ozonowania można zastosować? Na gwarancji tego nie uznają.
- oświetlenie bagażnika nie spełnia swojej funkcji.
Generalnie auto ma dobre zawieszenie, pracujące cicho i komfortowo na naszych drogach.
Auto też jest poprawnie wyciszone. Świetnie się sprawdza w codziennej eksploatacji tj. dojazdy do pracy
ale i można na kilkuset kilometrową wycieczkę pojechać Miejsca w środku też jest sporo.
Przyjemnie się nim jeździ
Czy będzie tak niezawodne i trwałe jak Carisma z 2000r. która nadal w mojej rodzinie jeździ - zobaczymy.
Pozdrawiam,
RP |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 14-03-2017, 20:12
|
|
|
1. Witaj kabelka nie ma ale zalecam wymiane radia na zestaw multimedialny z wyswietlaczem lepiej gra i glosniki tez cos z siebie wydabeda - podstawowe radio nie obsluguje zestawu Rockford Fosgate jak bys chcial kiedys w przyszlosci dolozyc
2. Wygluszenie w drzwiach jak i pod tapicerka w miejsce folii zalecane (na forum znajdziesz kolegow ktorzy robili relacje)
Tak na marginesie to sprawdz czy masz glosniki wysokotonowe w slupkach.
3. Regulacji przod tyl nie ma
4. silnik do gazu sie nadaje ale pod warunkiem ze zastosuje sie dotrysk benzyny- nie na zasadzie 3 wtryski gazu i 1 benzyny tylko co 3 wtrysk gazu 4 jest podzielony na czasowy gazu i benzyny ( posiadaja to nowe instalacje lpg)- zapewnie to dluzsze zycie poszczegolnym elementom zaworow
5. swiatlo stopu reklamacja
6. odnosnie hamulcow kolega grzespol zrobil swap na hamulce z outka 2 - poczytaj
7. lakier - ekologia - powloka ochronna przydatna pocz o "powloce kwarcowej" - sugeruje konserwacje podwozia
8. manetke swiatla przekrec do konca na ON i zostaw. Jak bedziesz wychodzil zgasna same po okolo 5 sekundach po otwarciu drzwi a jak przyjdziesz po przekreceniu kluczyka same sie zal.
9 Klima smierdzi to zle nalezy przeprowadzic caly proces odgrzybiania i ozonowania klimy. popros na serwisie o sprawdzenie czy przypadkiem nie zapchala sie rurka odprowadzajace wode z parownika - byly takie przypadki i smierdzialo w aucie
10. oswietlenie bagaznika - zastosuj diody (koledzy z forum gdzies to opisywali ) lub zastosuj po drugiej stronie lampke i podlacz |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 14-03-2017, 20:18 Re: Moja opinia o Lancer 1.8 143KM i prośba o odpowiedzi
|
|
|
Na większość pytań znajdziesz odpowiedz w instrukcji obsługi. Polecam Ci zajrzenie do tej lektury i przeczytanie jej. Po twoich pytaniach sądzę że wręcz jest niezbędna.
Dziwi mnie pytanie :
ravpraca napisał/a: |
- włącznik świateł ma pozycję "auto" jednak tak to jest zrobione, że podczas jasnego dnia światła mijania się wyłączają.
|
To jak mają działać światła? W trybie AUTO światła zapalają się automatycznie po zmroku.
Klime zgłoś w ASO, |
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 14-03-2017, 20:36
|
|
|
Cytat: | 9 Klima smierdzi to zle nalezy przeprowadzic caly proces odgrzybiania i ozonowania klimy. popros na serwisie o sprawdzenie czy przypadkiem nie zapchala sie rurka odprowadzajace wode z parownika - byly takie przypadki i smierdzialo w aucie
|
albo czy nie masz zdechlej myszy w wentylatorze a byly takie psikusy
co do radia, jak nie masz pakarda, zapomnij o dobrej jakosci.
co do mocy silnika zapomnij o mocy na niskich obrotch, silnik lubi obroty, spalanie jest masakryczne przy predkosci 160km/h no ale jak kto woli
Cytat: | - silnik średnio nadaje się pod instalację LPG (zmienne fazy rozrządu i przez to brak popychaczy hydraulicznych)
| niewiem gdzie to wyczytales, ale to brednia
Cytat: | przecieka środkowe światło stop. Auto jest jeszcze na gwarancji zgłosić tą usterkę? | zgłos
co do lakieru czego wymagasz od lakieru do paznokci
wymien zarowke w bagazniku na led bedzie lepiiej |
Ostatnio zmieniony przez enea 14-03-2017, 20:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20956 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-03-2017, 20:38
|
|
|
Ja bym jeszcze sprawdził pod dywanikami, może gdzieś woda z zewnątrz się dostaje. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
ravpraca
Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2017, 22:57 Re: Moja opinia o Lancer 1.8 143KM i prośba o odpowiedzi
|
|
|
Witam ponownie,
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Co do tej śmierdzącej klimy to serwis sprawdzał i czyścił w zeszłym roku na jesieni.
Nic niepokojącego nie znaleziono. Podjadę "prywatnie" do innego warsztatu i jeśli będzie to coś istotnego a nie
zaniedbanie okresowego czyszczenia to o tym napiszę. Sprawdzę też tę rurkę o które wspomniał tokyo.
Dywanik czy mysz to nie jest bo by śmierdziało cały czas. Zapach pojawia się tylko po włączeniu sprężarki
Na temat LPG tutaj kolega w trochę rubaszny sposób dobrze opowiada:
https://www.youtube.com/w...F9v5dI1sM&t=18s
Zaczekamy, może niedługo na rynku pojawi się w dobrej cenie instalacja dedykowana do tego silnika
wykorzystująca wtryskiwacze benzynowe do wtrysku LPG.
brylekVFR napisał/a: | Na większość pytań znajdziesz odpowiedz w instrukcji obsługi. Polecam Ci zajrzenie do tej lektury i przeczytanie jej. Po twoich pytaniach sądzę że wręcz jest niezbędna.
Dziwi mnie pytanie :
ravpraca napisał/a: |
|
To jak mają działać światła? W trybie AUTO światła zapalają się automatycznie po zmroku.
Klime zgłoś w ASO, |
Tak tak - w instrukcji jest napisane np. jak zrobić swap hamulców
Co do pozycji włącznika "auto" - jest to bezsensowne rozwiązanie na rynek PL. Chyba, że lubimy płacić mandaty.
W aucie którym na co dzień jeżdżę światła mijania zapalają się po 2 sek od uruchomienia silnika (nie ma dziennych).
W drugim jest pozycja auto i tam działa to jak należy ale są fabrycznie żarówki do jady dziennej, i jeśli słabnie oświetlenie automatycznie włączają się światła mijania.
Szkoda, że w Lancerze nie działa to tak: w pozycji auto światła zapalają się po 1-2 sek od odpalenia (zapalają się dwie przednie żarówki mijania plus ew. dwie w tylnych lampach). Mogły by się zaświecać na 80% mocy. Po spadku naświetlenia zapalał by się "kompletny" układ.
W takim rozwiązaniu odpada montaż często brzydkich świateł do jazdy dziennej.
tokyo - zostawienie włącznika w pozycji on ma tę wadę, że jak zgasisz silnik to wyrzuca komunikat o zostawionych włączonych światłach.
Raz, że to denerwuje, dwa że odruchowo łapiesz za dźwignię i światła wyłączasz....
Proszę dać znać czy ktoś z szanownych Kolegów próbował zmienić ustawienia w pozycji "auto" w Lancerze.
tokyo - sugerujesz konserwację podwozia...? Nie strasz. Czyżby auto mogło od spodu rdzewieć? Oglądałem i jest idealnie.
A jak taka konserwacja powinna być zrobiona? Jakim preparatem i w jaki sposób? Nie traci się przypadkiem gwarancji?
Bezpiecznej i bezawaryjnej jazdy życzę,
RP |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 14-03-2017, 23:42
|
|
|
ravpraca, Na wszystkie twoje pytania, są na forum odpowiedzi. Koledzy i tak mają cierpliwość.
Poczytaj |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
ravpraca
Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2017, 23:53
|
|
|
OK. Dzięki za cierpliwość - rzeczywiście już kilka tematów znalazłem |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 14-03-2017, 23:55
|
|
|
ravpraca napisał/a: | Bezpiecznej i bezawaryjnej jazdy życzę, | Powodzenia |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 15-03-2017, 07:06
|
|
|
Jeszcze raz napiszę, instrukcja w rękę i czytaj. Resztę doczytasz na forum. Wiadomo że nie wszystko w instrukcji jest, wtedy doczytasnasz na forum. Światła wedle Twojego życzenia, dzialanie w auto można zrobić. Zobacz w mojej galerii jest film z takim działaniem świateł. U mnie tak działają. Mijania i tylko mijania na 80% bez pozycyjnych. Po zmroku dołączają się samoczynnie pozycyjne i mijania przechodza na 100% mocy. |
|
 |
ravpraca
Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2017, 09:23
|
|
|
Twój opis zmian w aucie przeczytałem już wcześniej. Sporo rzeczy zrobiłeś
Widziałem też ten amerykański filmik z montażem modułu świateł. Jednak wiele się z niego nie dowiedziałem. Wiem, że w ASO włączą światła na stałe (świecą się równiez w pozycji off).
Czy dużo zapłaciłeś za ten zestaw przygaszania i właczania świateł? Czy trzeba było dodatkowo programować w ASO? Rozumiem, że w pozycji off światła nie zaświecą się nigdy?
Pozdrawiam i dziękuję,
RP |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-03-2017, 11:06
|
|
|
Świecą się zawsze, tzn. nie da się ich wyłączyć. One świecą właśnie zamiast pozycji off. Czyli w trybie auto, jak jest dzień dla zmierzchowki jest to pozycja off, po zmroku zmierzchowka przełącza światła na on. Reszta przelaczen na manetce zostaje bez zmian. Trzeba programować. W ASO tego nie zrobią, przynajmniej nie w każdym. Cena i wykonanie to już nie do mnie. Nie wiem czy można tak reklamować Mitsumagika. Może sam się do Ciebie odezwie lub sam się domyslisz o kim mowa😉 |
|
 |
ravpraca
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2017, 12:41
|
|
|
Kilka słów po dwóch wizytach w ASO i przestudiowaniu forum.
Skrzynia biegów niestety taka jest i raczej nic się z nią nie da zrobić.
Wg. ASO tak ma działać i tyle.
Można wymienić olej na 100% syntetyczny. I tak pewnie po gwarancji zrobimy.
Postaram się dać znać czy to cokolwiek pomogło.
Światło stopu uznano na gwarancji.
Temat kluczyków jest w ASO znany. Tak się niestety zdarza.
Zapytałem - czy może to się kolejny raz przytrafić?
Jest taka możliwość. Trzeba więc na dalsze wyjazdy brać ze sobą dwa komplety kluczyków
@ tokyo - auto ma głośniki wysoko tonowe przy lusterkach.
I tak jak piszesz aby nam dobrze grało to trzeba wymienić radio, głośniki i
najlepiej jeszcze wygłuszyć drzwi.
Porządną diodę do bagażnika zmówię.
Podsumowując - kilka poprawek po fabryce i autko będzie nas cieszyć jeszcze bardziej.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 26-03-2017, 15:49
|
|
|
No właśnie poprawiam go od 3 lat odkąd nim jeżdżę. Jutro kończy się gwarancja |
|
|
|
 |
Efka
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 1,8
|
Wysłany: 18-06-2018, 10:52
|
|
|
Witam wszystkich
Od tygodnia jeżdzę lancerem 1,8 2009r i mam takie pytanko. O ile jazda po mieście autkiem jest dosyć dynamiczna o tyle na autostradzie rozczarowuje bardzo. Przyspieszenie od 120km/h na 5 biegu to wieczność. Mam wrażenie że wciskając pedał gazu auto coś hamuje.Czy to normalne w tym modelu? |
|
|
|
 |
|