|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wibracje podczas jazdy ze stałą prędkością Outlander 2.2 4WD |
Autor |
Wiadomość |
garbat
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-04-2019, 23:14 Wibracje podczas jazdy ze stałą prędkością Outlander 2.2 4WD
|
|
|
Witam, zdecydowałem się napisać na forum bo brakuje mi pomysłów co dalej.
Jestem użytkownikiem auta od roku, zdecydowanie zadowolonym pomijając jeden mały, drażniący problem. Podczas podróży na dłuższych trasach ze stałą prędkością auto wpada w rezonans, po dodaniu lub odpuszczeniu gazu problem ustaje, choć mam wrażenie, że jak przyspieszam to silnik pracuje jakby inaczej. Auto nie dymi, nic poza lekkimi wibracjami się nie dzieje. Auto było w Aso, nic nie stwierdzono. Chociaż po wgraniu nowej "mapy wtrysków" problem znacząco się zmniejszył.
Stawiam wielką flachę za rozwiązanie zagadki.
Dodam, że auto bezwypadkowe, przebieg 109 000, 2014 r, automat |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-04-2019, 08:21
|
|
|
Wibracje na kierownicy czy "budzie"/podłodze? Przy konkretnych prędkościach/obrotach? |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-04-2019, 18:35
|
|
|
Może to te sławetne wałki balansowe? |
|
|
|
 |
garbat
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2019, 22:54
|
|
|
Wibracje wychodzące raczej z silnika, występują pomiędzy 90 a 130 km/h, po odpuszczeniu gazu ustają, po dodaniu również ich nie czuć. Takie same objawy na 2 różnych kompletach kół. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Występują raczej jak jest ciepło i po pełnym nagrzaniu silnika. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-04-2019, 08:46
|
|
|
Na początek bym proponował przemierzyć piasty (z założonym tarczami). Piasta na styku z kołem nie powinna mieć większego bicia niż 0,02mm |
|
|
|
 |
garbat
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2019, 22:06
|
|
|
Piasty wykluczam, ponieważ jak jest ciepło problem występuje, przy niższych temperaturach tego nie ma. No i jeszcze znaczenie ma to czy auto wcześniej jest użytkowane dynamicznie. Przy delikatnej jeździe problemu nie ma. Zastanawiam się czy nie wymieniać wtrysków - duży koszt, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Po świętach pojadę do Aso w lublinie, może oni coś wymyślą. |
|
|
|
 |
|
|