|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lancer Ralliart - Rzeszów |
Autor |
Wiadomość |
benio232
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer Ralliart
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-12-2020, 18:59 Lancer Ralliart - Rzeszów
|
|
|
Hejka wszystkim
Przyszedł czas napisać o moim zeszłorocznym nabytku jakim jest Mitsubishi Lancer Ralliart z 2009r. 2.0t w wersji Sportback.
Jako, że od zawsze moim małym marzeniem było posiadanie Lancera, to jednak początkowo miała być to być wersja 1.8 lub 2.0 lecz pod wpływem chwili i okazji udało się nabyć RA. Samochód został ściągnięty z Szwecji w listopadzie 2019 przez zajmującą się tym osobę zgodnie z moim zamówieniem.
Pomimo tego, że samochód przyjechał do Polski o własnych siłach to wiadome mi było, że będzie on wymagał dużego nakładu pracy, które musiały objąć gruntowny serwis wraz z wyeliminowaniem licznych wycieków i usterek. Na start poszła też polerka lakieru który był w opłakanym stanie
Z racji, że autem dość sporo jeżdżę zainstalowana została instalacja LPG od BRC co pewnie dla wielu będzie zbezczeszczeniem, a dla mnie czystą ekonomią. Następnie z racji na dość uporczywy w dłuższej trasie wydech, który został zmodyfikowany jeszcze w Szwecji podjąłem się wyciszenia całego bagażnika co dało dość wymierne efekty. Kolejnym etapem była naprawa zawieszenia obejmująca między innymi amortyzatory i wahacze, oraz przywrócenie geometrii po nieudolnym obniżaniu auta jeszcze w Szwecji.
Żeby dodać trochę nowoczesności do wnętrza, które było w bardzo ubogiej wersji została zamontowana jednostka multimedialna z Androidem, kamerą cofania, portami USB, BT
Zmieniłem także kolory podświetlenia wyświetlacza i panelu HVAC. Osobiście jakoś nie przemawiał do mnie czerwony, muszę jeszcze dopracować moc podświetlenia wyświetlacza - jest za mocny, wymaga zmiany rezystorów
Na najbliższy czas planuję serwis skrzyni SST, gdyż tłumiki drgań skrętnych uległy uszkodzeniu |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 16-12-2020, 19:51
|
|
|
benio232 napisał/a: | zainstalowana została instalacja LPG od BRC co pewnie dla wielu będzie zbezczeszczeniem, a dla mnie czystą ekonomią |
akurat trafiłeś na forum gdzie większość popiera ekonomię oszczędzania przez takie instalacje, tylko przy silnikach z MiVEC trzeba uważać na instalacje bo kiepsko wystrojona prowadzi do uszkodzenia głowicy. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 16-12-2020, 20:22
|
|
|
Hmm, będę musiał się baczniej rozglądać po okolicy .
benio232 napisał/a: | Zmieniłem także kolory podświetlenia wyświetlacza i panelu HVAC. |
Ja myślałem zrobić sobie taką modyfikację z samym pokrętłem temperatury, że po prawej stronie czerwone podświetlenie, a po lewej niebieskie, ale z racji, że coś mi ogólnie szwankuje z podświetleniem tego panelu klimy (raz podświetla, raz nie), to olałem sprawę. |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
benio232
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer Ralliart
|
Wysłany: 16-12-2020, 20:47
|
|
|
HUGIO napisał/a: | Ja myślałem zrobić sobie taką modyfikację z samym pokrętłem temperatury, że po prawej stronie czerwone podświetlenie, a po lewej niebieskie, ale z racji, że coś mi ogólnie szwankuje z podświetleniem tego panelu klimy (raz podświetla, raz nie), to olałem sprawę. |
W razie gdybyś się zdecydował robić to wrzucam zdjęcie PCB wraz z zaznaczonymi diodami, wypada po 4 diody na pokrętło więc faktycznie można się bawić w różne przejścia barw. Ogólnie moduł u mnie ma jeszcze dwie diody na dole jakby do podświetlania popielniczki, lecz u mnie są zaślepione plastikiem może kwestia wersji wyposażenia, kolor kontrolek też można zmienić z pomarańczowego
Diody to LED SMD 0603 i powinny siąść jakie by nie kupił w tym rozmiarze, co najwyżej będą się różnić światłem mocniej/słabiej
Znaczniki:
żółty - LED kontrolek przycisków
biały - LED podświetlenie zapalniczki (opcja - LED kątowe ale spokojnie da radę zamontować zwykłe bokiem)
zielony - LED pokrętło temperatury
czerwony - LED pokrętło nawiewu
czarny - LED pokrętło wyboru nawiewu
Z tego co zauważyłem to podświetlenie chyba przychodzi z licznika, więc może kwestia styku na wtyczce |
|
|
|
 |
Mazin89
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Lip 2017 Posty: 433 Skąd: Siedlce
|
|
|