Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer Ralliart - Rzeszów
Autor Wiadomość
benio232 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Ralliart
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-12-2020, 18:59   Lancer Ralliart - Rzeszów

Hejka wszystkim :)
Przyszedł czas napisać o moim zeszłorocznym nabytku jakim jest Mitsubishi Lancer Ralliart z 2009r. 2.0t w wersji Sportback.
Jako, że od zawsze moim małym marzeniem było posiadanie Lancera, to jednak początkowo miała być to być wersja 1.8 lub 2.0 lecz pod wpływem chwili i okazji udało się nabyć RA. Samochód został ściągnięty z Szwecji w listopadzie 2019 przez zajmującą się tym osobę zgodnie z moim zamówieniem.

Pomimo tego, że samochód przyjechał do Polski o własnych siłach to wiadome mi było, że będzie on wymagał dużego nakładu pracy, które musiały objąć gruntowny serwis wraz z wyeliminowaniem licznych wycieków i usterek. Na start poszła też polerka lakieru który był w opłakanym stanie

Z racji, że autem dość sporo jeżdżę zainstalowana została instalacja LPG od BRC co pewnie dla wielu będzie zbezczeszczeniem, a dla mnie czystą ekonomią. Następnie z racji na dość uporczywy w dłuższej trasie wydech, który został zmodyfikowany jeszcze w Szwecji podjąłem się wyciszenia całego bagażnika co dało dość wymierne efekty. Kolejnym etapem była naprawa zawieszenia obejmująca między innymi amortyzatory i wahacze, oraz przywrócenie geometrii po nieudolnym obniżaniu auta jeszcze w Szwecji.

Żeby dodać trochę nowoczesności do wnętrza, które było w bardzo ubogiej wersji została zamontowana jednostka multimedialna z Androidem, kamerą cofania, portami USB, BT

Zmieniłem także kolory podświetlenia wyświetlacza i panelu HVAC. Osobiście jakoś nie przemawiał do mnie czerwony, muszę jeszcze dopracować moc podświetlenia wyświetlacza - jest za mocny, wymaga zmiany rezystorów

Na najbliższy czas planuję serwis skrzyni SST, gdyż tłumiki drgań skrętnych uległy uszkodzeniu

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 16-12-2020, 19:51   

benio232 napisał/a:
zainstalowana została instalacja LPG od BRC co pewnie dla wielu będzie zbezczeszczeniem, a dla mnie czystą ekonomią

akurat trafiłeś na forum gdzie większość popiera ekonomię oszczędzania przez takie instalacje, tylko przy silnikach z MiVEC trzeba uważać na instalacje bo kiepsko wystrojona prowadzi do uszkodzenia głowicy.
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 16-12-2020, 20:22   

Hmm, będę musiał się baczniej rozglądać po okolicy ;) .

benio232 napisał/a:
Zmieniłem także kolory podświetlenia wyświetlacza i panelu HVAC.

Ja myślałem zrobić sobie taką modyfikację z samym pokrętłem temperatury, że po prawej stronie czerwone podświetlenie, a po lewej niebieskie, ale z racji, że coś mi ogólnie szwankuje z podświetleniem tego panelu klimy (raz podświetla, raz nie), to olałem sprawę.

benio232 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Ralliart
Wysłany: 16-12-2020, 20:47   

HUGIO napisał/a:
Ja myślałem zrobić sobie taką modyfikację z samym pokrętłem temperatury, że po prawej stronie czerwone podświetlenie, a po lewej niebieskie, ale z racji, że coś mi ogólnie szwankuje z podświetleniem tego panelu klimy (raz podświetla, raz nie), to olałem sprawę.

W razie gdybyś się zdecydował robić to wrzucam zdjęcie PCB wraz z zaznaczonymi diodami, wypada po 4 diody na pokrętło więc faktycznie można się bawić w różne przejścia barw. Ogólnie moduł u mnie ma jeszcze dwie diody na dole jakby do podświetlania popielniczki, lecz u mnie są zaślepione plastikiem może kwestia wersji wyposażenia, kolor kontrolek też można zmienić z pomarańczowego ;)
Diody to LED SMD 0603 i powinny siąść jakie by nie kupił w tym rozmiarze, co najwyżej będą się różnić światłem mocniej/słabiej

Znaczniki:
żółty - LED kontrolek przycisków
biały - LED podświetlenie zapalniczki (opcja - LED kątowe ale spokojnie da radę zamontować zwykłe bokiem)
zielony - LED pokrętło temperatury
czerwony - LED pokrętło nawiewu
czarny - LED pokrętło wyboru nawiewu

Z tego co zauważyłem to podświetlenie chyba przychodzi z licznika, więc może kwestia styku na wtyczce

Mazin89 
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Wysłany: 17-12-2020, 19:25   

No i fajnie, że jest kolejny na forum. Niech się sprawuję, powodzenia.

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107187

Odpowiedz do tematu