Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:41 |
[MSS 1.3] Space Star - kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
Ya [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2007, 11:00 [MSS 1.3] Space Star - kilka pytań
|
|
|
Witam.
Jestem tu nowy, cieszę się, że udało mi się tu trafić. Mam możliwość kupienia od dobrego znajomego Mitsubishi Space Star`a 1.3 z 2000 r. Stan ponoć bardzo dobry, przebieg 117 tys.km. Mam kilka pytań.
Po pierwsze jak jest z dostępnością i cenami części. Wiem (przeczytałem większość wiadomości o tym samochodzie w sieci i na tym forum) że jest to auto mało awaryjne, ale co jeśli coś się stanie w Polsce jak i poza Polską (np. Słowacja czy Chorwacja). Pytam dlatego, że jak wybito mi szybę w Fiacie Palio to na całej Słowacji nie było takiej szyby - trzeba było jechać po nową do Polski. Myślę, że z innymi częściami jest tak samo. Czy ktoś ma takie doświadczenia jeśli chodzi o MSS ?
Po drugie co tak naprawdę w MSS komputer pokładowy wskazuje ? Mój znajomy twierdzi że tylko chwilowe spalanie, godzinę i temperaturę a z tego co czytałem w sieci powinien także zasięg i przeciętną prędkość. Czy ten komp w jego (może przyszłym moim?) MSS jest zepsuty czy może on nie umie go obsłużyć? A może trzeba zrobić jakiś reset ?
Po trzecie jeśli otworzy się do końca szybę kierowcy to nie zawsze "łapie" i nie można zamknąć. Problemu tego nie ma jeśli zamknie się szybę nie do końca. Czy to można łatwo i tanio naprawić ?
Po czwarte i chyba najważniejsze - na co zwrócić uwagę przy kupnie tego auta.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Ya |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-05-2008, 08:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dyzio i Saba
mitsumaniacy
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2007, 12:48
|
|
|
Witaj
Wskazania na wyświetlaczu to-srednie spalanie,zasięg,średnia prędkość(do wyboru)oraz na dole RDS (musisz mieć jednak do tego wszystkiego fabryczne radio) oraz stale zegar i temperatura zewnętrzna.
Sprawdz jakie ten SS ma radio. |
_________________ Dyzio i Saba ASX 1,6 |
|
|
|
 |
Ya [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2007, 13:10
|
|
|
Dyzio i Saba napisał/a: | Witaj
Wskazania na wyświetlaczu to-srednie spalanie,zasięg,średnia prędkość(do wyboru)oraz na dole RDS (musisz mieć jednak do tego wszystkiego fabryczne radio) oraz stale zegar i temperatura zewnętrzna.
Sprawdz jakie ten SS ma radio. |
Niestety nie fabryczne. Jakiś Pionieer czy coś takiego |
|
|
|
 |
Dyzio i Saba
mitsumaniacy
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2007, 13:24
|
|
|
Poszukaj na forum-są informacje jak przełączyć wskazania bez radia |
_________________ Dyzio i Saba ASX 1,6 |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2007, 10:57 Re: Space Star - kilka pytań
|
|
|
Ya napisał/a: | Po trzecie jeśli otworzy się do końca szybę kierowcy to nie zawsze "łapie" i nie można zamknąć. Problemu tego nie ma jeśli zamknie się szybę nie do końca. Czy to można łatwo i tanio naprawić ?Pozdrawiam
Ya |
Nie dokońca rozumiem na czym polega problem. Nie domyka się szyba?? Jeśli tak to daj znać, chyba jest na to sposób. |
|
|
|
 |
Ya [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2007, 11:29 Re: Space Star - kilka pytań
|
|
|
minimus napisał/a: | Ya napisał/a: | Po trzecie jeśli otworzy się do końca szybę kierowcy to nie zawsze "łapie" i nie można zamknąć. Problemu tego nie ma jeśli zamknie się szybę nie do końca. Czy to można łatwo i tanio naprawić ?Pozdrawiam
Ya |
Nie dokońca rozumiem na czym polega problem. Nie domyka się szyba?? Jeśli tak to daj znać, chyba jest na to sposób. |
Jeśli otworzy się szybę do końca to nie można jej podnieść i zamknąć - po prostu ten "dynks" nie działa - trzeba kilka - kilkanaście razy próbować żeby "załapała" i zaczęła się podnosić. Mam nadzieję, że to jest jakiś drobiazg. |
|
|
|
 |
boku [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2007, 13:49
|
|
|
Jezeli ma jakies inne radio od fabrycznego to tez bedziesz mial wskazania komputera.Poczytaj tylko jak to sie robi(na forum jest dostepna taka informacja).Ja mam Xploda i mam te informacje. Zwroc uwage na fotel kierowcy,niekiedy mechanizmy nawalaja.Co do czesci to jest dostep do nich w Europie bez problemu.Nie musisz sie o to martwic |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2007, 14:15 Re: Space Star - kilka pytań
|
|
|
Ya napisał/a: | minimus napisał/a: | Ya napisał/a: | Po trzecie jeśli otworzy się do końca szybę kierowcy to nie zawsze "łapie" i nie można zamknąć. Problemu tego nie ma jeśli zamknie się szybę nie do końca. Czy to można łatwo i tanio naprawić ?Pozdrawiam
Ya |
Jeśli otworzy się szybę do końca to nie można jej podnieść i zamknąć - po prostu ten "dynks" nie działa - trzeba kilka - kilkanaście razy próbować żeby "załapała" i zaczęła się podnosić. Mam nadzieję, że to jest jakiś drobiazg. |
to nie wiem
ale nie brzmi groźnie |
|
|
|
 |
dlugiad [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 12:48
|
|
|
Ya, Co do szyby to ja miałem i mam to samo. Niestety rozebranie tapicerki i dokrecenie wszystkich mocowan prowadnicy nie pomoglo. Przesmarowanie tez nie. Nie mam pojecia co z tym robic dalej. Wyglada to tak jakby szyba albo prowadnica o cos zapierala i nie mogla wydostac sie ze szczeliny. Ja sie juz przyzwyczailem i nigdy nie opuszczam szyby do konca Aczkolwiek jezeli ktos ma pomysl co z tym zrobic to z chcecia bym posluchal.
Co do rzeczy, przed kupnem. Sprawdz foltel kierowcy czy nie jest zarwanay Zobacz jak wchodza biegi (szczegolnie jedynka i piatka). Przejrzyj tylne zawieszenie (wielowahaczowe, czasami postukuje). Przednie oczywiscie tez dale sie we znaki jak ma wybite laczniki stabilizatora. Kolo 100 tys km typowe byly wycieki z uszczelniaczy no i oczywiscie ok 90 musial miec wymieniony rozrzad. Warto sprawdzic bo jak nie mial to troche Cie to moze kosztowac |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 13:39
|
|
|
Spejs ma to "zabezpieczenie", że jak poczuje opór to przestaje zamykać. Że niby dziecko mogłoby wsadzić główkę itd... Myślę, że to właśnie jakiś opór na prowadnicy, odstająca uszczelka, czy coś podobnego... |
|
|
|
 |
burz [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2007, 20:30
|
|
|
dlugiad napisał/a: | Ya, Co do szyby to ja miałem i mam to samo. Niestety rozebranie tapicerki i dokrecenie wszystkich mocowan prowadnicy nie pomoglo. Przesmarowanie tez nie. Nie mam pojecia co z tym robic dalej. Wyglada to tak jakby szyba albo prowadnica o cos zapierala i nie mogla wydostac sie ze szczeliny. Ja sie juz przyzwyczailem i nigdy nie opuszczam szyby do konca Aczkolwiek jezeli ktos ma pomysl co z tym zrobic to z chcecia bym posluchal. |
Tez mam tak z szyba, i tez jedyna rada to uwazanie, zeby sie nie otworzyla do konca:(( |
|
|
|
 |
|