Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumik problem ASX 1.6 MIVEC
Autor Wiadomość
comatose7999 
Nowy Forumowicz

Auto: MITSUBISHI ASX SUV 1.6 MIVEC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-12-2022, 17:31   Tłumik problem ASX 1.6 MIVEC

Witam,

Problem po wymianie tłumika końcowego wraz z środkowym, jest następujący, że przy zmianie biegów występuje huk w kabinie, na zewnątrz jest ok. Co można zrobić? Gdzie szukać problemu?
Proszę o pomoc?

[ Dodano: 11-12-2022, 17:51 ]
Dodam że na starym nic takiego nie miało miejsca! Na 5 przy dodawaniu gazu jest słyszalny huk w kabinie, podczas odpalania, przy zmianie biegów jak wspominałem. Gdzie szukać problemu? Rozwiązania sytuacji? Wszelaka pomoc- będę wdzięczny!

waran73 
Forumowicz

Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Wysłany: 11-12-2022, 18:01   

Witam..Jesli tlumiki sa dopasowane do mocy i potegi silnika 1.6 to moze spawy nie sa dokladnie obspawane dookola rury..przez takie nieszczelnosci lubia sie robic takie efekty dzwiekowe..

comatose7999 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-12-2022, 18:30   

Tłumiki miały być do tego auta, sprawdzany VIN, i tak zostały dopasowane przez sklep.
Szukam rozwiązania?

lenvintage 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 11-12-2022, 19:54   

bardzo dziwne, moze to nie sam tłumik.. :/

comatose7999 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-12-2022, 19:58   

Jak pisałem wyżej, na starym tak nie było, na nowym jest. Dalej szukam, i liczę tu, na jakaś pomoc od fachowców.

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 11-12-2022, 20:24   Re: Tłumik problem ASX 1.6 MIVEC

comatose7999 napisał/a:
Witam,

Problem po wymianie tłumika końcowego wraz z środkowym, jest następujący, że przy zmianie biegów występuje huk w kabinie, na zewnątrz jest ok. Co można zrobić? Gdzie szukać problemu?
Proszę o pomoc?

[ Dodano: 11-12-2022, 17:51 ]
Dodam że na starym nic takiego nie miało miejsca! Na 5 przy dodawaniu gazu jest słyszalny huk w kabinie, podczas odpalania, przy zmianie biegów jak wspominałem. Gdzie szukać problemu? Rozwiązania sytuacji? Wszelaka pomoc- będę wdzięczny!

Wątpię aby ten ,,huk" pochodził od wad nowego tłumika czyli z jego wnętrza ,żle wykonanych spawów lub wad konstrukcyjnych.Podejrzewam ,że coś źle zostało zrobione przy jego montażu. A konkretnie sprawdź mocowanie tego tłumika do płyty podłogowej i karoserii ( połączenia gumowe i odległości od podłogi lub innych elementów karoserii).Dlaczego wysuwam taką tezę ??? dawno ,dawno temu miałem podobną sytuację ale w innym samochodzie ...po wymianie tłumika na nowy przy zmianie biegów słychać było stuk. Stukało również jak przygazowałem mocniej na biegu jałowym.. Okazało sie ,że nowy tłumik miał nieco krótsze metalowe i inaczej przyspawane mocowania i po prostu przy zmianie biegów lub gwałtownym przygazowaniu gdy moment obrotowy przekręca silnik... tłumik bił w podłogę a karaseria potęgowała te stuki. Gdy stałem obok samochodu było cicho a w środku ,,kanonada" Jedź na stacje diagnostyczną na rolki> wejdź pod auto >a diagnosta niech wsiądzie za kierownicę włączy bieg i ruszy a ty obserwuj tłumik i szukaj miejsca stuku..tak najszybciej zdiagnozujesz usterkę

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Ostatnio zmieniony przez zbigniew77 12-12-2022, 14:14, w całości zmieniany 1 raz  

comatose7999 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-12-2022, 11:52   

Dzięki Zbigniew, ale to nie jest stukanie. Tylko taki huk, reznonans, nie wiem jak to fachowo opisać, nie słyszę żadnego stukania. Nie zawsze tak jest, właśnie to jest dziwne. Jak ruszam, zmieniam z 1 na 2, i jak np jadę na 5 i dodam gazu, to nagle słychać w kabinie buuuuuuu. Nie wiem jakie obejmy, itd, zamontował ten spec co to robił, nie wiem nawet czy sprawdził prostym sposobem, szmata do rury i czy gdzieś nie ma dziury, nieszczelności, patrząc na całokształt wykonanej roboty, to raczej wątpie. No na starym choć był dziurawy ( słychać było na zewnątrz tą dziurę-pyrkot), ale w kabinie jak w komorze szczelnej, żadnego buczenia a po tej wymianie to jest dramat.

zbigniew77 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2022, 14:12   

Jak nie skontrolujesz od spodu całego wydechu to trudno cokolwiek sugerować.Czy nie lepiej wrócić do tego ,,fachowca" i powiedzieć o co chodzi a jeszcze lepiej wejść z nim do kanału lub pod podnośnik kolumnowy i wraz z nim sprawdzić? Ale przed wjazdem na kanał lub podnośnik niech mechanik wykona jazdę i sam się przekona co do usterki, jakaś przyczyna musi być. Przypomnę też o gwarancji lub rękojmi na usługę...i tłumik

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Ostatnio zmieniony przez zbigniew77 12-12-2022, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

lenvintage 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Kraj/Country: Kuba
  Wysłany: 12-12-2022, 21:25   

comatose7999 napisał/a:
Dzięki Zbigniew, ale to nie jest stukanie. Tylko taki huk, reznonans, nie wiem jak to fachowo opisać, nie słyszę żadnego stukania. Nie zawsze tak jest, właśnie to jest dziwne. Jak ruszam, zmieniam z 1 na 2, i jak np jadę na 5 i dodam gazu, to nagle słychać w kabinie buuuuuuu. Nie wiem jakie obejmy, itd, zamontował ten spec co to robił, nie wiem nawet czy sprawdził prostym sposobem, szmata do rury i czy gdzieś nie ma dziury, nieszczelności, patrząc na całokształt wykonanej roboty, to raczej wątpie. No na starym choć był dziurawy ( słychać było na zewnątrz tą dziurę-pyrkot), ale w kabinie jak w komorze szczelnej, żadnego buczenia a po tej wymianie to jest dramat.

weź to nagraj i wrzuc na yt, to ze zaczelo sie po zmianie tłumika nie znaczy ze to nowy tłumik

zbigniew77 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2022, 21:41   

lenvintage napisał/a:
comatose7999 napisał/a:

weź to nagraj i wrzuc na yt, to ze zaczelo sie po zmianie tłumika nie znaczy ze to nowy tłumik

Uważasz ,że sprzedali mu używany tłumik..przecież pisze ,że dobrali mu go w sklepie po nr VIN.
Nie sądzę też aby mechanik podmienił tłumik i założył stary a nowy ze sklepu opchnął na boku.Możliwe ,że mechanik być może robił montaż na ... skróty.Coś zostało zmontowane ,, nie tak" przez mechanika.Skoro wpada w rezonans to tłumik musi gdzieś w pewnych okolicznościach w czasie jazdy dotykać czegoś co potęguje ten hałas. Dlaczego nie hałasuje na 4 biegu lub biegu luzem przecież silnik też pracuje i wydala spaliny tylko hałasuje w pewnyh okolicznościach ??

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 12-12-2022, 23:16   

zbigniew77 napisał/a:
Uważasz ,że sprzedali mu używany tłumik..przecież pisze ,że dobrali mu go w sklepie po nr VIN.

Nie, lenvintage twierdzi, że przyczyna może leżeć poza wymienionymi częściami. Czyli to nie nowy tłumik jest winien, tylko co innego.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 13-12-2022, 06:02   

Swoją drogą ... niektórzy płacą spore pieniądze aby uzyskać taki efekt :wink:

zbigniew77 
Forumowicz

Wysłany: 13-12-2022, 07:34   

Laknat napisał/a:
Swoją drogą ... niektórzy płacą spore pieniądze aby uzyskać taki efekt :wink:

Możliwe ,że przysłali tłumik typu ABARTH :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-12-2022, 08:51   

comatose7999 napisał/a:
żadnego buczenia a po tej wymianie to jest dramat
a może ktoś wydłubał wnętrze katalizatora i teraz masz pustą puchę?

comatose7999 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-12-2022, 11:05   

jestem laikiem w tych sprawach, sam szukam, bo temu "mechanikowi" który to robił, niestety ale nie mogę już dalej zaufać. Bo samo fakt, że zrobił coś, i nawet tego nie sprawdził, tylko oddał mi auto mówiąc że ok, raczej go dyskwalifikuje jako całokształt.
Postaram się nagrać, te "buczenie" lub " huk odrzutowca". Jest to tylko słyszalne w kabinie, na zewnątrz na te moje sprawdzanie nie słychać, jest ok. Jak piałem zmiana z 1 na 2, i słychać, jazda na 5 i dodanie gazu, przyspieszenie i buczenie jak odrzutowiec. Ja wiem, niektórzy za takie coś to jeszcze płacą by mieć jak pisał @Laknat, ale ja tego nie chciałem. Po wymianie " spec" powinien przejechać się, potestować auto a nie tak jak zrobił.
@Krzyzak, wydaje mi się że nic nie było dłubane w katalizatorze. Żadne podmiany tłumika też nie miały miejsca, nie to to nie. Może jakieś obejmy, źle dopasował, cokolwiek, tylko że jak słyszę " nie da się nic zrobić, nie da się nic zrobić" " wina tłumika" to słabo...

Odpowiedz do tematu