Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile oleju silnikowego do 1.8 GDI - sprzeczne informacje ???
Autor Wiadomość
woxy 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-04-2007, 17:50   Ile oleju silnikowego do 1.8 GDI - sprzeczne informacje ???

Witajcie,

dzisiaj zmieniałem olej i tak nie do końca byłem pewny ile tam ma być wlane oleju. Świtało mi coś 3.8l (gdzieś wyszukałem na forum ale teraz sam nie wiem gdzie). Ale patrzę akurat na wymianie stoi GDI, to lecę i pytam gościa a on mi na to: 2l ???
Zbaraniałem, gość co wymienia olej tylko wskazał na rozpiskę ELF'a a tam napisane 3.8 ( w instrukcji też 3.8l pisze) ale to pisze ile ma miska wraz z filtrem, a ile trzeba wlewać ?
Podobno że niby 3l (3.8 to na suchy silnik), i tyle mam wlane teraz i jest na połowie między min a max.
Ale dam sobie głowę uciąć ze 3.8 wlewałem rok temu na tej samej stacji, bo wyczytałem to z instrukcji i nikt nic nie mówił ze za dużo. Jak to w końcu z tym jest podpowiedzcie żebym nie kupował na przyszłość na zapas.

Pozdrawiam
Woxy
?>

Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ.

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 19:46   

Mam dane do silnika 1.8 glx i tu podają 3,5 l miska olejowa + 0,3 filtr, chyba ilością oleju GDI się nie różnił.

deadly
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 19:47   

no na ostatniej wymianie u mnie udało sie nalać 3,2l :) a w instrukcji 3,8l oczywiście silnik GDI
pozdro

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-04-2007, 07:31   

Napewno wchodzi do 3.8l
2,2 litry przewidziane są do skrzyni biegów

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 04-04-2007, 09:02   

ogolnie powinien spuscic olej korkiem i odessac przez bagnet, i u mnie wtedy z tych nominalnych 3.8 (0.3 wylatuje z filtrem)wlewaja 3 litry i pozniej sprawdzajac uzupelniaja i najczesciej wchodzi ~3.5 czyli i tak gdzies jakas ilosc zostaje, chyba ze spadlo na bagnecie, to wtedy przy uzupelnieniu max ze 100 starego zostanie, 3.8 to nie jest chyba miedzy min a max tylko max
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Odpowiedz do tematu