nakrętki do fabrycznych alufelg |
Autor |
Wiadomość |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2006, 21:25 nakrętki do fabrycznych alufelg
|
|
|
Ostatnio mechanik "otworzył mi koparę"; stwierdził że mam nieodpowiednie nakrętki (mam stozkowe) przy moich fabrycznych alufegach. Wg jego wersji powinienem nabyć specjalne nakrętki dedeykowane tylko do mitsubishi za 17 zł sztuka X 16 SZT. = 272 ZŁ. W związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy ma rację i czy rzeczywiscie wypadałoby wywalić parę stów na nakretki?
2. Jakie nakrętki powinny być w carismie?
Moje auto to 1.8GDI automat HB z października 1999, rozstaw śrub 114,3x4.
Z góry dziekuję za odp. |
Ostatnio zmieniony przez 12-05-2006, 13:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2006, 23:38
|
|
|
Dobrze jest mieć oryginalne nakrętki ale czy to bezwzględnie konieczne - raczej nie Ja po kradzieży kół razem z nakrętkami przez rok jeździłem na nakrętkach właśnie stożkowych i nic się nie działo. 17PLN za sztukę to znaczna przesada. Jeśli chciałbyś koniecznie mieć oryginalne nakrętki, kup sobie z jakiegoś rozbitka lub zamów nówki - choćby na Allegro. Za sztukę w przypadku nowych zapłacisz 3-8PLN, za używki kwestia do obgadania. Ja kupiłem od Rafal_Szczecin i płaciłem po 2PLN za szt. |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2006, 23:50
|
|
|
No to jest pytanie do Jackiego...
...i przy okazji proszę Jacka o potwierdzenie czy do Lancera można używać tych samych nakrętek zarówno do oryginalnych alufelg jak i do oryginalnych felg blaszanych. |
|
|
|
 |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2006, 14:17
|
|
|
Nie zależy mi na "oryginalnych" nakrętkach. Chętnie kupię zamienniki, nie wiem tylo jakie mają oznaczenie. Jezeli ktoś wie jaki symbol katalogowy ma taka nakrętka to proszę o odpowiedź. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2006, 16:33
|
|
|
sa dwa rodzaje nakretek o zakonczeniu stozkowym i kulowym.
niewiedziec czemu producenci uniwersalnych felg dostosowywuja je do stozkow, a producenci samochodowi swoje felgi dostosowuja do kul - alu i stal (pewnie po to aby nakrecic koniunkture).
ja bym nie kupywal ori za 12zl tylko takie same za kilka zl tylko nie firmowanych przez mitsu ale robionych przez tego samego rzemieslnika.
druga sprawa bym zmienil na sruby dedykowane do felg i nie jezdzilbym na stozkach jesli trzeba kule, nie wiem czy moze taka jazda czyms grozic ale zawsze jest sie pewniejszym ze nakretka sie nie odkreci.
rodys napisał/a: | Nie zależy mi na "oryginalnych" nakrętkach. Chętnie kupię zamienniki, nie wiem tylo jakie mają oznaczenie. Jezeli ktoś wie jaki symbol katalogowy ma taka nakrętka to proszę o odpowiedź. |
kazdy sklep/sprzedawca na allegro itd. to wie, bo ma katalogi, ja na swoich zabezpieczajacych mam takie oznaczenie M12x1,5 |
|
|
|
 |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2006, 15:10
|
|
|
Z tego co się dowiedziałem w carismie stosuje się nakrętki stożkowe z płaską podkładką, a klucz fabryczny ma wymiar 21mm. W tej chwili ma zwykłe "stożki" (M12x1,5) i mam pytanie czy można na nich jeździć?
Czy może grozi to jakimiś przykrymi konsekwencjami (zniszczenie felgi, samoczynne odkręcanie się itp.). 272 zł po drodze nie chodzi... . Wole przepić |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-05-2006, 15:27
|
|
|
rodys napisał/a: | W tej chwili ma zwykłe "stożki" (M12x1,5) i mam pytanie czy można na nich jeździć?
|
bez problemu, |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2006, 15:50
|
|
|
rodys napisał/a: | ...272 zł po drodze nie chodzi... . Wole przepić |
skad ta cena?? z salonu? |
|
|
|
 |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2006, 13:30
|
|
|
17 zł/szt. x 16 szt. = 272 zł to jest cena jaką zaproponował mi mój mechanik (ten który zdemaskował, moje "nieoryginalne" nakrętki). |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2006, 13:34
|
|
|
w nastepnym tygodniu podjade do producenta i spytam sie ile u niego takie nakretki. |
|
|
|
 |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2006, 13:44
|
|
|
W necie znalazłem za 12 zł/szt (allegro). Zgodziłem się na 17 zł szt. za nakrętkę u mojego mechanika. Auto stoi już na kanale (zmieniam pasek rozrządu i górne mocowania amortyzatorów). Zmienię przy okazji nakrętki i będę miał z głowy ten temat. 5 zł marży extra na nakrętce przeżyję jakoś. Auto jest mi niezbędne na codzień, więc jak mam coś do zrobienia u mechanika to staram się wszystko na raz. Dzięki za zainteresowanie. |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Sie 2005 Posty: 1620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 12-05-2006, 14:28
|
|
|
hmmm.... troche kiepsko, bo ja znalazlem takie nakretki po 5,50-6,00 zl/szt i to w sklepie internetowym. Szkoda ze juz za pozno |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2006, 15:01
|
|
|
no i bylem u tego goscia i tak nakretki z zakrytym kapturkiem 4,50zl a bez kapturka 4zl.
nie ma to jak porzadnie przeplacic , acha dodam ze ten gosc nie jest nawet producentem tylko bezposrednim importerem. |
|
|
|
 |
rodys [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2006, 14:22
|
|
|
Piwkotom i Arturro nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Mam na mysli "specjalne" nakretki stożkowe mitsubishi inne od zwykłych "stożków" dostępnych za 4-6zł/szt. Nie wiem na czym dokładnie polega różnica bo nie widzialem jeszcze tych nakrętek (jak zobaczę to napiszę). Trudno je znaleźć na necie ale odpisał mi jeden gościu z allegro i wycenił je (nowe) na 12zł/szt. Więc raczej nie sądze żeby mozna je było znaleźć poniżej 10 zl/szt.
To, że przepłaciłem to wiem, pytanie tylko o ile....
A do Piwkotoma mam prośbę, czy mógłbyś wkleic mi linka do tego sklepu internetowego? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2006, 17:04
|
|
|
o jakich specjalnych stozkach piszesz? sa to zwykle nakretki tylko zakonczone kula nie stozkiem, ot i ich cala specjalnosc
nie mam carismy wiec zrobilem zdjecie sruby od audi, wyobraz sobie ze ta sruba po prawej nie ma gwintu i jest nakretka, tak wiec ta po lewej jest do felgi nieoryginalnej/uniwersalnej (jakiegos alusa, akurat w tym przypadku zabezpieczajaca) z zakonczeniem stozkowym, a ta po prawej jest do felgi oryginalnej stalowej lub aluminiowej z zakonczeniem kulowym i taka nakretka kosztuje 4zl!! nawet w salonie o ile sobie dobrze przypominam nakretki kosztuja 12zl. |
Ostatnio zmieniony przez arturro 13-05-2006, 17:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|