Auta związane z literą "F" |
Autor |
Wiadomość |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-06-2012, 21:07 Auta związane z literą "F"
|
|
|
Witam
Już dwa lata go mam więc w końcu go pokaże.
Był Colcik zmieniony na Galanta to o nich http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Galanta sprzedałem do teraz tego żałuje
Założenie było takie do 20tys minimum 2004 rok, automat, diesel by był oszczędny.
I w tych kategoriach pojawił się Citroen C5 2004 HDI 110km.
Jak go kupiłem musiałem zrobić jakieś elektrozawory w skrzyni przy okazji wymieniony został olej robiłem to w serwisie polecanym w klubie Cytryni. Do wymiany poszła też przednia szyba bo stara była pęknięta
No i oczywiście standardowo powymienianie płyny ustrojowe, z filtrami, tarcze i klocki.
Do zimy pojeździłem na starych oponach które na zimę zastąpiłem nowymi zimówkami, a na wiosnę wskoczyły nowe felgi z oponami 17.
Dodatkowo pomalowane zostały listwy co się mści bo mam je całe poodbijane od innych kierowców co nie potrafią przytrzymać swoich drzwi
Ze zmian to jeszcze przyciemnione są szyby tylnie ciemniejsze a przednie boczne jaśniejsze i dołożone zostały światła do jazdy dziennej.
Przez te dwa lata i przejechane 40tys km miałem tylko raz awarie do wymiany poszedł czujnik wysokiego ciśnienia na pompie (podobno to standard) a poza tym co 10tys olej z filtrami do wymiany
No i ostatnio wymieniłem rozrząd niby mogłem jeszcze polatać ale.... przy zakupie na liczniku było 82tys trudno mi uwierzyć niby też jest książka ale wiadomo jak to jest
a teraz sample
Pod względem wygody to nie ma mocnych na pneumatyczne zawieszenie prawdopodobnie polatam nim do wiosny i będę zmieniał na Grandisa
Akcent EURO
I teraz to co nie maja miśki i dzieki czemu jest tak wygodny
STANDARD
GLEBA
ala SUV
srodek
 |
Ostatnio zmieniony przez eremita 14-09-2016, 11:53, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
BeNeK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 1.8 16v140km
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Wrz 2010 Posty: 678 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 24-06-2012, 21:30
|
|
|
Świetna ! Więcej nie trzeba pisać !
Gratuluje nabytku ! |
_________________ “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców”
ś.p. Colin McRae |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 28-06-2012, 21:38
|
|
|
O proszę, następna przesiadka z japończyka na cytrynę oby sie sprawował ten wielorybek |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-08-2012, 17:21
|
|
|
Cytryna soprzedana. W poniedziałek w onecie było na liście 10 min motoryzacyjnych ze to model nie do sprzedania a mi się sprzedał w 4 dni od wystawienia ogłoszenia hehe a myślałem że do wiosny będę walczył
Mam nadzieje żę za jakiś czas założe temat w dziale nasze miśki |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-06-2014, 20:10
|
|
|
Zmiana poszła na
w letnich kołach
w zimowych
przez jakiś czas żona miała 207 a teraz Scenic idzie w ręce żonki a ja przenoszę się do działu Nasze miśki
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-10-2014, 11:07
|
|
|
Minęły dwa lata jak pomykam szczeniakiem z 112tys km zrobiło się 157tys nie jest tak źle jak na francuza
Przez dwa lata robione było
- założenie LPG (co 10tys przegląd)
-poduszki pod silnikiem wszystkie trzy
-rozrząd razem z fazatorem
-tylne sprężyny
-świece
-jeden amortyzator tylnej klapy
-drążek kierowniczy
-z klimą były małe przeboje bo czujnik klimy wymieniany chyba 4razy wymieniona chłodnica klimy, przewody ale jest już dobrze.
-tarcze z łożyskiem tył
-klocki
-naprawa ramienia wycieraczki nowe kosztuje 450zł a po wymianie dwóch łożysk za 6zł działa jak nowa przy okazji zostały założone nowe pióra.
no i wiadomo filtry i olej co 15tys
Z dziwnych rzeczy to gałka zmiany biegów znika w oczach jak będę miał czas podjadę ją obszyć skórą
Ale i dzisiejszy dzień mnie zadziwił i pomyślałem sobie "francuski pojazd" włączając spryskiwacz tylnej szyby spryskuję przednią, nie wiem czy na ostatnim przeglądzie coś pogrzebali czy takie coś mogło się popsuć samo |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-10-2014, 08:10
|
|
|
eremita napisał/a: | Ale i dzisiejszy dzień mnie zadziwił i pomyślałem sobie "francuski pojazd" włączając spryskiwacz tylnej szyby spryskuję przednią, nie wiem czy na ostatnim przeglądzie coś pogrzebali czy takie coś mogło się popsuć samo | Jedna pompka obsługuje obie szyby, mógł się zwiesić zaworek kierunkowy |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Wrz 2014 Posty: 1029 Skąd: ecki
|
Wysłany: 23-10-2014, 08:20
|
|
|
eremita napisał/a: | Przez te dwa lata i przejechane 40tys km miałem tylko raz awarie | masz dobry egzemplarz - może z 1 zmiany
generalnie C5 tej generacji to jeden z najbardziej awaryjnych samochodów świata |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-10-2014, 09:29
|
|
|
robertdg napisał/a: | eremita napisał/a: | Ale i dzisiejszy dzień mnie zadziwił i pomyślałem sobie "francuski pojazd" włączając spryskiwacz tylnej szyby spryskuję przednią, nie wiem czy na ostatnim przeglądzie coś pogrzebali czy takie coś mogło się popsuć samo | Jedna pompka obsługuje obie szyby, mógł się zwiesić zaworek kierunkowy |
Już doczytałem że tam jakaś gumka puchnie
KsiadzRobak napisał/a: | eremita napisał/a: | Przez te dwa lata i przejechane 40tys km miałem tylko raz awarie | masz dobry egzemplarz - może z 1 zmiany
generalnie C5 tej generacji to jeden z najbardziej awaryjnych samochodów świata |
miałem 3-fiaty 1-skode 3-mitsubishi 2-fordy 1-peugota 1-citroena i 1-renault
i jak dla mnie na skody nie mogę patrzeć nie rozumiem fenomenu octavi przeleciałem nią prawie 100tys i psuło się w niej co tylko mogło,
Z mojego doświadczenia nie wieże w opinie czy testy.
C5 Gdyby nie to że paliła 10l to bym nią pomykał do teraz. |
|
|
|
 |
mystek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 2014
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 1933 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-10-2014, 17:05
|
|
|
Mój kumpel ma taką C5tkę, ale to fanatyk Cytryn jest . Generalnie pierwszy raz widziałem wnętrze tej C5tki na Twoich zdjęciach i gdyby nie znaczek na kierownicy mówiłbym, że to jakiś Fiat Panda czy coś w ten deseń. Tragedia! Naprawdę się nie postarali. Ale pomykałem swego czasu Peugeotem 106 GTi z 2001 roku i tam deska rozdzielcza wygląda jak... w Seacie Ibiza I generacji produkowanej od 1992 roku zdaje się. Francuzi chyba słyną z dennych desek rozdzielczych.
Co do zawieszenia pneumatycznego, to mam znajomego w Anglii, który jeździ...ł Citroenem to jest coś jak C4 Picasso (taki wanik, na pewno nie Scenic), nie pamiętam modelu, nie potrafię sobie przypomnieć, w każdym bądź razie z tym właśnie zawieszeniem z tyłu i... jakie gość miał przeboje z tym, to nie do wiary. Poduszki po prostu same mu się opuszczały, nie dało się ich napompować itp. Przypuszczam, że pewnie jakby zaglądnął raz na forum Citroena, to by to naprawił szybciej, a on najpierw wymienił poduchę jedną (koszt chyba 70f za poduszkę) - dalej to samo. Czujnik jakiś wymienił. Teraz w końcu padł mu kompresor, więc jego też wymienił (chyba dał coś 200f) i... dalej nie działa ja się w sumie śmieję, ale przypuszczam, że problem jest dość znany i wizyta na forum wiele by mu pomogła, no ale to lekki dekiel jest i woli iść po omacku |
_________________ Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012
Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - 10.2013
Rover 216 Tomcat 02.2014 - 09.2014
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...
|
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2352 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 23-10-2014, 20:41
|
|
|
zawieszenie pneumatyczne w C4 picasso to co innego niz hydroactive z c5 i c6. Kolega mial c5 I przed liftem. Po lifcie jest juz duzo ladniej i mniej awaryjnie.
Natomiast C5 II jest bardzo ladna ale ma kilka wad:
- srodek kierownicy sie nie kręci (może mozna sie przyzwyczaic)
- wersja 3.0 V6 tylko z automatem |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-10-2014, 09:23
|
|
|
mystek napisał/a: | ale to fanatyk Cytryn jest |
Bo jak ktoś polata na tym zawieszeniu to się zakochuję
Oczywiście jeśli lubi wygodę a nie sportową jazdę
Ja jak teraz wróciłem do gala jeszcze na sprężynach eibach baaarrdzzooo to czuję.
W sumie gdyby nie to że mam ptopty na punkcie gala i że żonka w końcu się zgodziła na jego ponowny zakup to szukałbym dla siebie C5 po lifcie bo na nową jeszcze nie ten fundusz choć bardzo mi się podoba
Kierownica to chyba kwestia przyzwyczajenia. |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Wrz 2014 Posty: 1029 Skąd: ecki
|
Wysłany: 24-10-2014, 10:12
|
|
|
A ja mam przykład kolegi, którego C5 psuł się średnio raz w tygodniu. Jak mu padła pompa powietrza w rurze wydechowej (co to w ogóle za pomysł?) to zmienił na focusa.
Bywając tak często w serwisie sporo się nasłuchał o tym modelu i zdecydował pozbyć przy najbliższej okazji. |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-10-2014, 11:24
|
|
|
KsiadzRobak napisał/a: | A ja mam przykład kolegi, |
No właśnie każdy kto mówi że citroen że C5 takie złe że się tak psuje zawsze zaczyna "bo mój kolega" "bo słyszałem" "czytałem"
Ja sobie chwalę i z kim rozmawiałem kto ma lub miał też sobie chwali
Zresztą na forum jest kolejny przykład BeNek zmienił C5 na C5 po lift |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-02-2015, 15:48
|
|
|
Ostatni przegląd był na 142tys teraz jestem po kolejnym na 161tysięcy.
wymieniony został olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy, sprzęgło wraz z wysprzęglikiem
Przez te 19tys tylko lanie, no może poza dwiema małymi awariami a mianowicie pompka spryskiwaczy i jedno ramię wycieraczki w którym wymieniłem łożyska koszt wymiany łożysk 10zł
Mam nadzieje że do mechanika pojadę znowu za 20tys i dalej będę miło zdziwiony że opinia o francuzach jest błędna albo ja trafiam jak to kolega powiedział na te z pierwszej zmiany |
|
|
|
 |
|