Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Auta związane z literą "F"
Autor Wiadomość
eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-06-2012, 21:07   Auta związane z literą "F"

Witam
Już dwa lata go mam więc w końcu go pokaże.
Był Colcik zmieniony na Galanta to o nich http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Galanta sprzedałem do teraz tego żałuje :evil:
Założenie było takie do 20tys minimum 2004 rok, automat, diesel by był oszczędny.
I w tych kategoriach pojawił się Citroen C5 2004 HDI 110km.
Jak go kupiłem musiałem zrobić jakieś elektrozawory w skrzyni przy okazji wymieniony został olej robiłem to w serwisie polecanym w klubie Cytryni. Do wymiany poszła też przednia szyba bo stara była pęknięta
No i oczywiście standardowo powymienianie płyny ustrojowe, z filtrami, tarcze i klocki.
Do zimy pojeździłem na starych oponach które na zimę zastąpiłem nowymi zimówkami, a na wiosnę wskoczyły nowe felgi z oponami 17.
Dodatkowo pomalowane zostały listwy co się mści bo mam je całe poodbijane od innych kierowców co nie potrafią przytrzymać swoich drzwi :evil:
Ze zmian to jeszcze przyciemnione są szyby tylnie ciemniejsze a przednie boczne jaśniejsze i dołożone zostały światła do jazdy dziennej.
Przez te dwa lata i przejechane 40tys km miałem tylko raz awarie do wymiany poszedł czujnik wysokiego ciśnienia na pompie (podobno to standard) a poza tym co 10tys olej z filtrami do wymiany :D
No i ostatnio wymieniłem rozrząd niby mogłem jeszcze polatać ale.... przy zakupie na liczniku było 82tys trudno mi uwierzyć niby też jest książka ale wiadomo jak to jest :?
a teraz sample
Pod względem wygody to nie ma mocnych na pneumatyczne zawieszenie prawdopodobnie polatam nim do wiosny i będę zmieniał na Grandisa :twisted:

Akcent EURO :lol:

I teraz to co nie maja miśki i dzieki czemu jest tak wygodny

STANDARD

GLEBA

ala SUV :badgrin:

srodek

Ostatnio zmieniony przez eremita 14-09-2016, 11:53, w całości zmieniany 5 razy  

BeNeK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 1.8 16v140km
Wysłany: 24-06-2012, 21:30   

:shock: Świetna ! Więcej nie trzeba pisać !

Gratuluje nabytku !

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 28-06-2012, 21:38   

O proszę, następna przesiadka z japończyka na cytrynę :) oby sie sprawował ten wielorybek

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-08-2012, 17:21   

Cytryna soprzedana. W poniedziałek w onecie było na liście 10 min motoryzacyjnych ze to model nie do sprzedania a mi się sprzedał w 4 dni od wystawienia ogłoszenia hehe a myślałem że do wiosny będę walczył :?
Mam nadzieje żę za jakiś czas założe temat w dziale nasze miśki :wink:

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-06-2014, 20:10   

Zmiana poszła na

w letnich kołach

w zimowych

przez jakiś czas żona miała 207 a teraz Scenic idzie w ręce żonki a ja przenoszę się do działu Nasze miśki :twisted: :twisted: :twisted:

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2014, 11:07   

Minęły dwa lata jak pomykam szczeniakiem z 112tys km zrobiło się 157tys nie jest tak źle jak na francuza
Przez dwa lata robione było
- założenie LPG (co 10tys przegląd)
-poduszki pod silnikiem wszystkie trzy
-rozrząd razem z fazatorem
-tylne sprężyny
-świece
-jeden amortyzator tylnej klapy
-drążek kierowniczy
-z klimą były małe przeboje bo czujnik klimy wymieniany chyba 4razy wymieniona chłodnica klimy, przewody ale jest już dobrze.
-tarcze z łożyskiem tył
-klocki
-naprawa ramienia wycieraczki nowe kosztuje 450zł a po wymianie dwóch łożysk za 6zł działa jak nowa przy okazji zostały założone nowe pióra.
no i wiadomo filtry i olej co 15tys

Z dziwnych rzeczy to gałka zmiany biegów znika w oczach jak będę miał czas podjadę ją obszyć skórą
Ale i dzisiejszy dzień mnie zadziwił i pomyślałem sobie "francuski pojazd" włączając spryskiwacz tylnej szyby spryskuję przednią, nie wiem czy na ostatnim przeglądzie coś pogrzebali czy takie coś mogło się popsuć samo :roll:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-10-2014, 08:10   

eremita napisał/a:
Ale i dzisiejszy dzień mnie zadziwił i pomyślałem sobie "francuski pojazd" włączając spryskiwacz tylnej szyby spryskuję przednią, nie wiem czy na ostatnim przeglądzie coś pogrzebali czy takie coś mogło się popsuć samo :roll:
Jedna pompka obsługuje obie szyby, mógł się zwiesić zaworek kierunkowy
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

KsiadzRobak 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 23-10-2014, 08:20   

eremita napisał/a:
Przez te dwa lata i przejechane 40tys km miałem tylko raz awarie
masz dobry egzemplarz - może z 1 zmiany :)
generalnie C5 tej generacji to jeden z najbardziej awaryjnych samochodów świata

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-10-2014, 09:29   

robertdg napisał/a:
eremita napisał/a:
Jedna pompka obsługuje obie szyby, mógł się zwiesić zaworek kierunkowy

Już doczytałem że tam jakaś gumka puchnie :shock:

KsiadzRobak napisał/a:
eremita napisał/a:
Przez te dwa lata i przejechane 40tys km miałem tylko raz awarie
masz dobry egzemplarz - może z 1 zmiany :)
generalnie C5 tej generacji to jeden z najbardziej awaryjnych samochodów świata

miałem 3-fiaty 1-skode 3-mitsubishi 2-fordy 1-peugota 1-citroena i 1-renault

i jak dla mnie na skody nie mogę patrzeć :doubt: nie rozumiem fenomenu octavi przeleciałem nią prawie 100tys i psuło się w niej co tylko mogło,
Z mojego doświadczenia nie wieże w opinie czy testy.

C5 Gdyby nie to że paliła 10l to bym nią pomykał do teraz.

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 23-10-2014, 17:05   

Mój kumpel ma taką C5tkę, ale to fanatyk Cytryn jest :) . Generalnie pierwszy raz widziałem wnętrze tej C5tki na Twoich zdjęciach i gdyby nie znaczek na kierownicy mówiłbym, że to jakiś Fiat Panda czy coś w ten deseń. Tragedia! Naprawdę się nie postarali. Ale pomykałem swego czasu Peugeotem 106 GTi z 2001 roku i tam deska rozdzielcza wygląda jak... w Seacie Ibiza I generacji produkowanej od 1992 roku zdaje się. Francuzi chyba słyną z dennych desek rozdzielczych.

Co do zawieszenia pneumatycznego, to mam znajomego w Anglii, który jeździ...ł Citroenem to jest coś jak C4 Picasso (taki wanik, na pewno nie Scenic), nie pamiętam modelu, nie potrafię sobie przypomnieć, w każdym bądź razie z tym właśnie zawieszeniem z tyłu i... jakie gość miał przeboje z tym, to nie do wiary. Poduszki po prostu same mu się opuszczały, nie dało się ich napompować itp. Przypuszczam, że pewnie jakby zaglądnął raz na forum Citroena, to by to naprawił szybciej, a on najpierw wymienił poduchę jedną (koszt chyba 70f za poduszkę) - dalej to samo. Czujnik jakiś wymienił. Teraz w końcu padł mu kompresor, więc jego też wymienił (chyba dał coś 200f) i... dalej nie działa :mrgreen: ja się w sumie śmieję, ale przypuszczam, że problem jest dość znany i wizyta na forum wiele by mu pomogła, no ale to lekki dekiel jest i woli iść po omacku :)
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 23-10-2014, 20:41   

zawieszenie pneumatyczne w C4 picasso to co innego niz hydroactive z c5 i c6. Kolega mial c5 I przed liftem. Po lifcie jest juz duzo ladniej i mniej awaryjnie.
Natomiast C5 II jest bardzo ladna ale ma kilka wad:
- srodek kierownicy sie nie kręci (może mozna sie przyzwyczaic)
- wersja 3.0 V6 tylko z automatem
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2014, 09:23   

mystek napisał/a:
ale to fanatyk Cytryn jest

Bo jak ktoś polata na tym zawieszeniu to się zakochuję :lol:

Oczywiście jeśli lubi wygodę a nie sportową jazdę :wink:

Ja jak teraz wróciłem do gala jeszcze na sprężynach eibach baaarrdzzooo to czuję.
W sumie gdyby nie to że mam ptopty na punkcie gala i że żonka w końcu się zgodziła na jego ponowny zakup to szukałbym dla siebie C5 po lifcie bo na nową jeszcze nie ten fundusz choć bardzo mi się podoba :P

Kierownica to chyba kwestia przyzwyczajenia.

KsiadzRobak 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 24-10-2014, 10:12   

A ja mam przykład kolegi, którego C5 psuł się średnio raz w tygodniu. Jak mu padła pompa powietrza w rurze wydechowej :shock: (co to w ogóle za pomysł?) to zmienił na focusa.
Bywając tak często w serwisie sporo się nasłuchał o tym modelu i zdecydował pozbyć przy najbliższej okazji.

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2014, 11:24   

KsiadzRobak napisał/a:
A ja mam przykład kolegi,

No właśnie każdy kto mówi że citroen że C5 takie złe że się tak psuje zawsze zaczyna "bo mój kolega" "bo słyszałem" "czytałem"
Ja sobie chwalę i z kim rozmawiałem kto ma lub miał też sobie chwali :twisted:
Zresztą na forum jest kolejny przykład BeNek zmienił C5 na C5 po lift :mrgreen:

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-02-2015, 15:48   

Ostatni przegląd był na 142tys teraz jestem po kolejnym na 161tysięcy.
wymieniony został olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy, sprzęgło wraz z wysprzęglikiem
Przez te 19tys tylko lanie, no może poza dwiema małymi awariami a mianowicie pompka spryskiwaczy i jedno ramię wycieraczki w którym wymieniłem łożyska koszt wymiany łożysk 10zł :D
Mam nadzieje że do mechanika pojadę znowu za 20tys i dalej będę miło zdziwiony że opinia o francuzach jest błędna albo ja trafiam jak to kolega powiedział na te z pierwszej zmiany :wink:

Odpowiedz do tematu