Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grubość lakieru
Autor Wiadomość
Zarliwy 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-12-2018, 20:48   Grubość lakieru

Cześć. Jestem zdecydowany na zakup ASXa. Stosunek ceny do tego co oferuje jest według mnie bardzo dobry. Samochód, który zamówiłem już nawet przyjechał po prawie dwumiesięcznym opóźnieniu. Wygląda spoko. Nie byłbym sobą, gdybym nie poszedł z miernikiem lakieru. To co zaskoczyło mnie to cienka warstwa lakieru - zaledwie 50 mikronów. Poza jednym elementem - lewymi drzwiami kierowcy, które mają 100-120 mikronów. Co w takiej sytuacji?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-12-2018, 20:54   

Cytat:
To co zaskoczyło mnie to cienka warstwa lakieru - zaledwie 50 mikronów.

Autko z salonu czy używka :?: .
Teoretycznie powinno być około 100.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 07-12-2018, 22:26   

Już nawet mniej niż 100 - nowe lakiery pozwalają na cieńsze powłoki. Cięcia, cięcia i jeszcze raz cięcia lub inaczej "oszczędności".

Co do tego przypadku - mogły być drugi raz malowane - długa droga za nim :mrgreen:

Zarliwy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-12-2018, 23:23   

mkm napisał/a:
Już nawet mniej niż 100 - nowe lakiery pozwalają na cieńsze powłoki. Cięcia, cięcia i jeszcze raz cięcia lub inaczej "oszczędności".

Co do tego przypadku - mogły być drugi raz malowane - długa droga za nim :mrgreen:

Zgadza się, że długa droga za nimi. Dobrze, że mój ze statku nie spadł 🙂 Tylko pytanie czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Kłócić się o coś? Ma to w ogóle jakieś znaczenie? Oczywiście chodzi o nówkę sztukę (w teorii) nie śmiganą.

Dla ciekawości sprawdziłem drzwi innego ASXa, który był w salonie i miał 50 mikronów.

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2018, 23:31   

Z tego co kiedyś ktoś "z kręgu" dealerskiego pisał, to ponowne lakierowanie nie ma na nic wpływu.
Ani na jakość, ani na trwałość, ani na wygląd, ani na spadek wartości. Na nic :mrgreen: .

Osobiście jednak bym wolał pomalowane tylko raz :wink:

Zarliwy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-12-2018, 00:00   

mkm napisał/a:
Z tego co kiedyś ktoś "z kręgu" dealerskiego pisał, to ponowne lakierowanie nie ma na nic wpływu.
Ani na jakość, ani na trwałość, ani na wygląd, ani na spadek wartości. Na nic :mrgreen: .

Osobiście jednak bym wolał pomalowane tylko raz :wink:

No tak, nie ma znaczenia. A sprzedając ten samochód kupujący będzie się mnie pytać, dlaczego drzwi były malowane jeszcze raz... Hmmm... Bo laweta się przewróciła? 😁

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 08-12-2018, 00:06   

Z takich smaczków, to pewnego pięknego dnia po pomierzeniu wszystkich "kilku" modeli w salonie pewnej znanej francuskiej marki u pewnego znanego dealera okazało się, że tylko jeden(!) jest cały w oryginale :mrgreen:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-12-2018, 08:42   

Zarliwy napisał/a:
No tak, nie ma znaczenia. A sprzedając ten samochód kupujący będzie się mnie pytać, dlaczego drzwi były malowane jeszcze raz... Hmmm... Bo laweta się przewróciła? 😁
W umowie kupna wykonajcie zapis o grubosci powłoki lakierniczej, ewentualnie załacznik z protokołem, np:
http://www.rotortech.eu/c...03/kontrola.pdf
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 08-12-2018, 17:44   Re: Grubość lakieru

Zarliwy napisał/a:
Cześć. Jestem zdecydowany na zakup ASXa. Stosunek ceny do tego co oferuje jest według mnie bardzo dobry. Samochód, który zamówiłem już nawet przyjechał po prawie dwumiesięcznym opóźnieniu. Wygląda spoko. Nie byłbym sobą, gdybym nie poszedł z miernikiem lakieru. To co zaskoczyło mnie to cienka warstwa lakieru - zaledwie 50 mikronów. Poza jednym elementem - lewymi drzwiami kierowcy, które mają 100-120 mikronów. Co w takiej sytuacji?

100 mikronów to nie są drzwi malowane ręcznie. Ręcznie malowane to by miały grubo ponad 300 mikronów.

100 mikronów to mogło być tak, że robot robił poprawki w fabryce, bo coś nie wyszło.

camel88 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
Wysłany: 13-12-2018, 20:07   

tak jak napisał robertdg plus duży upust oczywiście

Amiga 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 02-01-2019, 11:48   

Dobrze ale nic nie napisales o kolorze ?
jet to perłowy ? czy matowy lakier ?
Generalnie nowe modele maja kiepskiej jakosc lakier
dla pocieszenia - szwagra roczna kuga zrobila sie kropkowato ruda pod spodem po roku czasu

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2019, 00:14   

Amiga napisał/a:
Generalnie nowe modele maja kiepskiej jakosc lakier

Generalnie to mają dużo lepszej jakości i trwałości lakier.
Pokaż mi na starych lakierach taki połysk i twardość, ba! spróbuj położyć poniżej 100mikronów bez przebić :mrgreen:

Też mi się wydawało, że to ekologia "zepsuła' lakiery, a to nie "ekologia", a "ekonomia".
Popatrzcie na sposób malowania aut w ostatnich dziesięcioleciach.

20lat temu malowane było całe nadwozie. Pod wykładziną, w nadkolach -całe.
10lat temu tylko tam gdzie odsłonięte fragmenty
A teraz? Tylko tam gdzie widać.
Ostatnio komentowałem w pewnym salonie, że z zapyleniem spodów drzwi to chyba ich już fantazja poniosła to się dowiedziałem, że "to nic bo i tak to ocynk"... Ocynk owszem, ale w sprayu :mrgreen:

Niedługo na całe auto będzie szła szklanka lakierów , a powłoka będzie miała 20mikronów, albo zostanie zastąpiona "plastikiem".

Same lakiery są dużo lepszej jakości, no i efekt po lakierowaniu jest także o niebo lepszy :wink:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-01-2019, 18:13   

mkm napisał/a:
Niedługo na całe auto będzie szła szklanka lakierów , a powłoka będzie miała 20mikronów, albo zostanie zastąpiona "plastikiem".

Same lakiery są dużo lepszej jakości, no i efekt po lakierowaniu jest także o niebo lepszy
Oj tam oj tam, nie wiem czy wiecie ale jak maluja np naczepy do ciężarówek to wszytko musi być zgodnie przewagowane aby dane w tabliczce sie zgadzaly - teraz taki trend zestaw ma ważyć jak najmniej a przewieżć jak najwiecej, kryptonim "ultra light"
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu