Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
150KM => 177KM - Chip
Autor Wiadomość
dannyboy 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 02-02-2020, 15:53   150KM => 177KM - Chip

Cześć,

Nie wiem nawet jak szukać wątku (o ile taki istnieje na forum) więc wpiszę tutaj a gdyby ktoś miał link to też byłoby spoko.

Dowiedziałem się,że w swoim OUTLANDERZE III, Instyle 150KM z 2019 roku można odblokować chip czy coś i zamiast 150KM mieć 177KM.

Oczywiście upraszczam wypowiedź bo jestem totalnym amatorem w tej kwestii. Domyślam się, że jest to podobna kwestia jak z podkręcaniem procesora w komputerze i teraz moje pytania:

*oczywiście powyższe zabiegi wykonałbym tylko w autoryzowanym miejscu

1. Podobno powyższy zabieg jest równoznaczny z utratą gwarancji? Kiedy tak siędzieje?
2. Czy powyższy zabieg można wykonać legalnie w autoryzowanym serwisie? (coś polecicie)?
3. Czy takie zmiany są awaryjne czy nic się nie zmienia? Powiedziano mi, że to normalne, że tak ludzie robią.

Będę wdzięczny za odpowiedź. Te 150KM mi odpowiada, jest naprawdę fajnie. Domyślam się, że 177KM zwiększą trochę komfort. Na razie próbuję się rozeznać w temacie.

Dzięki z góry za odpowiedzi!

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 03-02-2020, 11:48   Re: 150KM => 177KM - Chip

dannyboy napisał/a:
1. Podobno powyższy zabieg jest równoznaczny z utratą gwarancji? Kiedy tak siędzieje?

Ingerencja w oprogramowanie silnika (sterownika) to utrata gwarancji - w dużej mierze na cały zespół napędowy. Zmieniając parametry pracy silnika wpływasz na sam silnik i jego osprzęt oraz pozostałe elementy napędowe (skrzynia, wał itp.).

dannyboy napisał/a:
2. Czy powyższy zabieg można wykonać legalnie w autoryzowanym serwisie? (coś polecicie)?

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś ASO na Połczyńskiej (Auto GT) bodajże jako jedyne posiadało autoryzację na modyfikację.

dannyboy napisał/a:
3. Czy takie zmiany są awaryjne czy nic się nie zmienia? Powiedziano mi, że to normalne, że tak ludzie robią.

Będę wdzięczny za odpowiedź. Te 150KM mi odpowiada, jest naprawdę fajnie. Domyślam się, że 177KM zwiększą trochę komfort. Na razie próbuję się rozeznać w temacie.

Te 177KM to poprzednia wartość jakimi odznaczał się japoński silnik diesla. Podobno obecne 150KM to efekt spełnienia norm jakości spalin. Jeżeli to ta sama jednostka to nie powinno być problemów - nigdy tego nie sprawdzałem. Natomiast nie wiem na ile taka modyfikacja to "zdjęcie kagańca" a na ile zwykły chiptuning. Pewnie bardziej to drugie, a wtedy wraz z KM rośnie odpowiednio moment NM i cały zespół napędowy dostaje trochę bardziej "w pupę". Po takim tuningu ważne jest aby częściej zmieniać olej - bardziej dbać o silnik.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 03-02-2020, 12:04   

Przed jakąkolwiek zmianą zapytam AutoGT. Nie będę robił niczego na wariata :)
Dzięki wielkie za powyższe wskazówki.

benicjusz 
Forumowicz

Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Wysłany: 03-02-2020, 12:11   

rajan napisał/a:
Te 177KM to poprzednia wartość jakimi odznaczał się japoński silnik diesla. Podobno obecne 150KM to efekt spełnienia norm jakości spalin. Jeżeli to ta sama jednostka to nie powinno być problemów

Niby jednostka ta sama bo (177 ma również Euro 5), ale jednak bardzo inna - 150-konna nie ma MIVEC - z automatem zostawiłbym 150. Nie zrobisz z O rajdówki.

Oczywiście 2019 ma już Euro 6 i ad blue.

Dlatego "odblokować" nie można, bo 150 to nie zablokowana wersja 177.

dannyboy napisał/a:

Jak zrobisz to nieumiejętnie, zacznie walić sadzą i DPF będzie się szybciej zapychał, częściej wypalał itd itd, przy upale silnik spuchnie w sensie osłabnie bo ma mały intercooler.

Co oryginał to oryginał, mniej kłopotów, a z czasem i tak mocy mało się robi - takie odczucie, bo chcesz zawsze jeszcze więcej.

Chyba komp w O3, może być nadpisany, np. nowym softem w ASO i efekt "tjuningu" pryska.
Wnioskuję to po modyfikacji wycięcia obsługi DPF z kompa, działa do momentu wizyty w ASO kiedy wgrają nowszy soft.

Wszelakie "boxy" oduść bo to uniwersalny dopalacza każde z naszych aut, mimo, że takie same to jednak inne szczególnie na wykresie moc/moment.

przemo321 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Oultander III 2.2
Wysłany: 03-02-2020, 13:48   

dannyboy napisał/a:
Przed jakąkolwiek zmianą zapytam AutoGT. Nie będę robił niczego na wariata :)
Dzięki wielkie za powyższe wskazówki.

W Auto GT odradzają jakiegokolwiek tunigu, mają doświadczenie, że występują pewne "powikłania" po jakimś czasie. Chcesz jeździć i nie mieć problemów to zostaw tak jak jest. To jest SUV i tylko SUV.

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 03-02-2020, 13:49   

benicjusz napisał/a:
Niby jednostka ta sama bo (177 ma również Euro 5), ale jednak bardzo inna - 150-konna nie ma MIVEC - z automatem zostawiłbym 150.

Tak mi się właśnie zdawało, ale w Auto GT sprzedawca opowiadał bajkę, że to ten sam silnik.

[ Dodano: 03-02-2020, 13:51 ]
przemo321 napisał/a:
W Auto GT odradzają jakiegokolwiek tunigu, mają doświadczenie, że występują pewne "powikłania" po jakimś czasie.

A kiedyś sami robili... Do jazdy testowej również miałem "podkręconego" Outlandera.

benicjusz 
Forumowicz

Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Wysłany: 03-02-2020, 16:31   

rajan napisał/a:
Tak mi się właśnie zdawało, ale w Auto GT sprzedawca opowiadał bajkę, że to ten sam silnik.

Bo to niby ten sam silnik ;) , patrząc na pojemność i "wady" takie jak "wałki" w misce :)

Może się przeliczyli i zarzucili ten pomysł w klekotach, MIVEC jest już tylko w benzynach.

Nowy L200 z naszym silnikiem ponoć wypala DPF'a również na postoju czyli stojąc w korku - może wprowadzą to z nowym softem do naszych ;) .

acent 
Forumowicz

Auto: O3 lpg
Wysłany: 04-02-2020, 09:19   Re: 150KM => 177KM - Chip

dannyboy

Masz zwykła benzynę, a pytasz o diesla? No chyba że kupiłeś jaką resztówkę ze składu magazynowego.

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2020, 10:35   

benicjusz napisał/a:
rajan napisał/a:

Bo to niby ten sam silnik ;) , patrząc na pojemność i "wady" takie jak "wałki" w misce :)

Może się przeliczyli i zarzucili ten pomysł w klekotach, MIVEC jest już tylko w benzynach

Zacząłęm grzebać w necie i wychodzi na to, że jednostka 177KM i nasza 150KM to ten sam silnik... Obydwa mają oznaczenie 4N14, więc jak to jest, że jeden ma MIVEC, a drugi nie? Idę szukać dalej...

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2020, 08:09   Re: 150KM => 177KM - Chip

acent napisał/a:
dannyboy

Masz zwykła benzynę, a pytasz o diesla? No chyba że kupiłeś jaką resztówkę ze składu magazynowego.

Mam benzynę. Pytam z ciekawości.
O co chodzi z pytaniem z resztówką z magazynu? :)

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 06-02-2020, 09:23   

Panowie, a to nie jest że po prostu z benzyny 2.0 150 koni nie da się nic zrobić?
To podnoszenie o parę koni... kojarzy mi się z wydaniem pieniędzy aby poczuć się lepiej, bo auto wcale lepiej nie pojedzie.
A i auto dostanie trochę w pupę, jak pisali Koledzy wyżej?

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2020, 09:49   

Tak jak pisałem wyżej. Pytam raczej dla zaspokojenia ciekawości a nie jakiejś realnej potrzeby bo osiągi itd. idą w parze z moimi pierwotnymi oczekiwaniami :)

Brodzins 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Wysłany: 06-02-2020, 10:52   

Ja jak pierwszy raz wsiadłem... pomyślałem sobie "mulaste to"...
No i dobra... jest jakie jest... biorę :)
Drugi raz też bym wziął.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2020, 10:59   

Tak już całkiem offtopowo. Gdyby w tej cenie był SUV, który miałby 250KM i palił 4 litry na 100km w mieście to wiesz ;)

siu lee 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander III
Wysłany: 14-02-2020, 14:19   

Robiłem chip w moim 2.2 did z 2015r. w Gdyni w V-TECH tuning, obecnie jest 192KM. Producent pisze, że jest 150KM ale to nieprawda. Na hamowni okazało się, że jest 160KM ;-) Auto fajnie się zbiera. Spalanie pozostaje na takim samym poziomie jak było, nie kopci. Ja tankuję na ORLEN-ie VERVĘ. Do zrobienia chipa należało wymontować moduł.

Odpowiedz do tematu