|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pajero III 2,5TD - brak napędu - reduktor skrzynia sprzęgło? |
Autor |
Wiadomość |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 25-02-2019, 21:35 Pajero III 2,5TD - brak napędu - reduktor skrzynia sprzęgło?
|
|
|
Witam serdecznie,
dzisiaj moje Pajero podczas ruszania pod lekką górkę na skrzyżowaniu odmówiło posłuszeństwa - był jakiś krótki hałas (chyba zgrzyt wg relacji żony) i dalej nie jedzie niezależnie od biegu i trybu napędu.
Przez parę minut nie było żadnych oznak dźwiękowych, ale teraz po długich poszukiwaniach przyczyny jest ciągły hałas jakby ze skrzyni albo reduktora - jakby ocierający o coś kręcący się trybik.
Nie wiem do końca czy to wina sprzęgła, skrzyni biegów czy reduktora.
Z tego co widzę to:
- reduktor reaguje na zmianę napędów w 100% (kontrolki zmieniają się i napędy też) - sprawdzałem kręcąc kołami ręcznie i podnosząc koła
- sprzęgło chyba działa bo bez sprzęgła można na biegu jałowym wrzucić bieg 1 i 2 a reszty nie (próbowałem delikatnie i nie zmieniałem obrotów)
- przełożenia skrzyni działają bo dźwięk trybika przyspiesza wraz ze zwiększaniem biegów (przy 1 biegu hałasuje wolniej niż na jałowym, na jałowym trochę szybciej, na 2 biegu jeszcze szybciej a na 5 biegu to brzęczy jak młynek)
- wygląda to na problem między skrzynią a reduktorem albo w końcówce skrzyni albo na początku reduktora.
Najmniej bolesna byłaby ewentualna usterka sprzęgła, bo skrzynie (nie wiem czy reduktory
też) są ciężko albo w ogóle nie dostępne do Pajero III 2,5.
Jeśli Szanowni Koledzy macie jakieś doświadczenia, uwagi i sugestie w tym temacie to z niecierpliwością czekam. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-03-2019, 08:39 Re: Pajero III 2,5TD - brak napędu - reduktor skrzynia sprzę
|
|
|
altmarcin napisał/a: | Witam serdecznie,
dzisiaj moje Pajero podczas ruszania pod lekką górkę na skrzyżowaniu odmówiło posłuszeństwa - był jakiś krótki hałas (chyba zgrzyt wg relacji żony) i dalej nie jedzie niezależnie od biegu i trybu napędu.
Przez parę minut nie było żadnych oznak dźwiękowych, ale teraz po długich poszukiwaniach przyczyny jest ciągły hałas jakby ze skrzyni albo reduktora - jakby ocierający o coś kręcący się trybik.
Nie wiem do końca czy to wina sprzęgła, skrzyni biegów czy reduktora.
Z tego co widzę to:
- reduktor reaguje na zmianę napędów w 100% (kontrolki zmieniają się i napędy też) - sprawdzałem kręcąc kołami ręcznie i podnosząc koła
- sprzęgło chyba działa bo bez sprzęgła można na biegu jałowym wrzucić bieg 1 i 2 a reszty nie (próbowałem delikatnie i nie zmieniałem obrotów)
- przełożenia skrzyni działają bo dźwięk trybika przyspiesza wraz ze zwiększaniem biegów (przy 1 biegu hałasuje wolniej niż na jałowym, na jałowym trochę szybciej, na 2 biegu jeszcze szybciej a na 5 biegu to brzęczy jak młynek)
- wygląda to na problem między skrzynią a reduktorem albo w końcówce skrzyni albo na początku reduktora.
Najmniej bolesna byłaby ewentualna usterka sprzęgła, bo skrzynie (nie wiem czy reduktory
też) są ciężko albo w ogóle nie dostępne do Pajero III 2,5.
Jeśli Szanowni Koledzy macie jakieś doświadczenia, uwagi i sugestie w tym temacie to z niecierpliwością czekam. |
Skrzynia manualna? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 06-03-2019, 09:47
|
|
|
Tak, skrzynia manualna. Automatów to raczej nie było w Pajero III 2,5TD. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-03-2019, 10:03
|
|
|
altmarcin napisał/a: | Tak, skrzynia manualna. Automatów to raczej nie było w Pajero III 2,5TD. |
Ludzie róznie nazywaja P3 dla nie których to Sport jest P3
więc pytam. Jak boli to ....
Uszkodził się wałek zdawczy między reduktorem a skrzynią. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|
|