Dziwny odgłos silnika na postoju - cykanie klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
qba_2
Forumowicz qba
Auto: Lancer Instyle '11, Colt '11
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-04-2011, 10:11 Dziwny odgłos silnika na postoju - cykanie klimatyzacji
|
|
|
Witam,
Szukałem ale nie znalazłem.
A mianowicie, jeżdżę od tygodnia nowym autkiem i mam pytanie.
Czy to normalne zachowanie: wczoraj włączyłem klimę przy temp. zew 20C, a raczej sama się włączyła. Jechałem w korku, w momencie zatrzymania słyszę od silnika (może czegoś innego ale z przodu) "pstryk" i obroty spadają z 1000 na 500, ruszam znowu "pstryk". I tak kilka razy, jeśli tylko się zatrzymywałem. Oborty ok, że spadają, ale naprawdę dziwny jest ten odgłos i dobrze go słyszę siedząć w aucie przy zamkniętych szybach.
Aha i jeszcze przy okazji kwestia opon. Mam 18-tki ale strasznie szumią, czy to kwestia wielkości felgi i niskiego profilu czy kwestia tego Dunlopa? |
Ostatnio zmieniony przez mkm 08-12-2013, 14:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 19-04-2011, 11:06
|
|
|
To sprzęgło klimatyzacji tak hałasuje. Jednym więcej drugim mniej (albo jedni to słyszą inni nie). Obroty spadają bo zwiększa się obciążenie silnik, a potem elektronika wyrównuje obroty. Tylko że ta sprężarka powinna się włączać niezależnie od tego czy się akurat zatrzymałeś, ale od tego że trzeba sprężyć czynnik. Chodź często lubi to robić zaraz po zatrzymaniu. Druga rzecz która hałasuje to wentylatory które się włączają wraz ze sprężarką jeśli samochód stoi (jak jedzie chyba się nie włączają).
A na 18-stkach masz dunlopy? Kiedyś zakładali Yokohamę. Ogólnie nadkola w Lancerze są słabo wyciszone, a dunlopy mogą nie być najcichsze. |
|
|
|
 |
roobku
Forumowicz inż.
Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 244 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-04-2011, 12:12
|
|
|
niestety te szumy to od opon Dunlopa, ja mam letnie Yokohamy zimowe Bridgestony i obydwie na suchym asfalcie są ciche |
|
|
|
 |
alfiq
Forumowicz dexter
Auto: Lancer Sportback Invite
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 153 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 20-04-2011, 09:00
|
|
|
Witam, to na pewno sprężarka klimy, bo miałem ten sam problem i tą samą obawę (i pisałem o tym na forum). Pojechałem nawet do ASO aby panowie rzucili okiem i stwierdzili, że to normalna praca sprzęgła w tym modelu (w poprzednich samochodach miałem sprężarki cichsze ale ok ). Co innego z rdzewieniem nadwozia... to chyba nie jest normalne.... |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 12-05-2011, 20:56
|
|
|
Po przeczytaniu tematu wyłaczyłem audio i tez posłuchałem... Fakt odgłosy sa dziwne, ale rzeczywiscie pochodzą z klimy... Eureka! |
|
|
|
 |
zenker
Mitsumaniak

Auto: Lancer X 1.8 Sportback Intense
|
Wysłany: 06-12-2013, 11:15
|
|
|
toomi1982 napisał/a: | Witam,
Mam nowego lancera z klimatronikiem. Nie wiem czy to normalne ale jak włączę klimę czy to na grzanie czy chłodzenie sprężarka bardzo często mi się załącza i wyłącza. Dosłownie co kilkanaście sekund. Też tak macie? |
własnie tez tak mam i tak pyka jeszcze, podpinam się do tematu czy to normalne?? |
Ostatnio zmieniony przez mkm 08-12-2013, 14:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcowoj
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.6 inv '12
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Kwi 2013 Posty: 105 Skąd: Radziejów
|
Wysłany: 06-12-2013, 11:39
|
|
|
W innych tematach czytałem, że to normalne i że nic się przez to nie stanie sprężarce. Jest to taki typ sprężarki że pracuje okresowo tzn." dopompowuje" ciśnienie w układzie przez to np. nie ma stałego obciążenia silnika i większych różnic w ilości spalanego paliwa. Ja mam cały czas ustawione w automacie i jestem bardzo zadowolony z chłodzenia/grzania jaki ze spalania paliwa , jedynie jak szyby w deszcz mocno parują to przełączam na chwilę na szyby. Teraz jak zimno to poza pierwszym uruchomieniem rzadziej się włącza sprężarka na postoju. W instrukcji zalecają jeździć na automacie wtedy układ się smaruje również w chłodne dni. |
|
 |
raqu
Forumowicz
Auto: lancer SB 1.6 INVITE
|
Wysłany: 06-12-2013, 13:24 Re: Klimatyzacja
|
|
|
toomi1982 napisał/a: | Witam,
Mam nowego lancera z klimatronikiem. Nie wiem czy to normalne ale jak włączę klimę czy to na grzanie czy chłodzenie sprężarka bardzo często mi się załącza i wyłącza. Dosłownie co kilkanaście sekund. Też tak macie? |
to samo mam, co kilkanaście sekund się włącza ( dość głośno ) , tak ma być. |
|
|
|
 |
toomi1982
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1.6 Mivec invite
|
Wysłany: 06-12-2013, 13:43
|
|
|
marcowoj napisał/a: | W innych tematach czytałem, że to normalne i że nic się przez to nie stanie sprężarce. Jest to taki typ sprężarki że pracuje okresowo tzn." dopompowuje" ciśnienie w układzie przez to np. nie ma stałego obciążenia silnika i większych różnic w ilości spalanego paliwa. Ja mam cały czas ustawione w automacie i jestem bardzo zadowolony z chłodzenia/grzania jaki ze spalania paliwa , jedynie jak szyby w deszcz mocno parują to przełączam na chwilę na szyby. Teraz jak zimno to poza pierwszym uruchomieniem rzadziej się włącza sprężarka na postoju. W instrukcji zalecają jeździć na automacie wtedy układ się smaruje również w chłodne dni. |
Jak oba pokrętła mam ustawione na auto to jak odpalę silnik klima mi się nie włącza automatycznie. Dopiero jak przestawię nadmuch na szybę to wtedy się załącza. Chyba ,że powodem jest ustawienie temperatury na 22 stopnie. |
|
|
|
 |
marcowoj
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.6 inv '12
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Kwi 2013 Posty: 105 Skąd: Radziejów
|
Wysłany: 06-12-2013, 13:53
|
|
|
toomi1982 napisał/a: | ak oba pokrętła mam ustawione na auto to jak odpalę silnik klima mi się nie włącza automatycznie. Dopiero jak przestawię nadmuch na szybę to wtedy się załącza. Chyba ,że powodem jest ustawienie temperatury na 22 stopnie. |
Może jest ustawiona na tryb wyłączony (manualny) poprzez przytrzymanie przycisku "gwiazdka" 10 sekund zgodnie z instrukcją. U mnie przy 22 st. świeci dioda po odpaleniu i jedynie jak ręcznie wyłącze to nie świeci.Gdy przekręce pokrętło na off i z powrotem na auto to też dioda się załącza. Zrób tak jeśli się zapali dioda w trybie auto to wszystko ok. a jak nie to trzeba 10 sekund przytrzymać aż zamruga chyba 3 razy i wtedy będzie tryb auto. Podobnie działa przełączanie trybu obiegów i kierunków nawiewu. Jest to opisane w instrukcji. a jeżeli mamy nadmuch na szybę to zawsze się włączy klima w celu szybkiego usunięcia pary tak jest ustawione. |
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 06-12-2013, 14:49
|
|
|
Nie wiem jak wy ale ja używam klimatyzacji tylko w skrajnych warunkach jak jest bardzo gorąco upały i długa trasa
i żeby szybko odparowały szyby.
Klimatyzacja nawet czyszczona i konserwowana to szkodliwa dla naszego zdrowia |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
prosto
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0, R6
|
Wysłany: 06-12-2013, 16:55
|
|
|
u mnie drażni mnie tylko te "pykanie" dosc czeste ktore slychac poza samochodem. nie raz znajomi gdy stalismy przy zalaczonym samochodzie i gadalismy pytali co tak pyka i kazdy zdziwiony ze "nowy" samochod a takie dziwne odglosy. jak wylacze nawiew nic nie "pyka". a co do czestego zalączania sie sprezarki to u mnie jakos specjalnie tego nie slysze natomiast u ojca w renault koleos zalącza sie doslownie co kilka sekund i to slychac wyraznie i stosunkowo glosno |
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 07-12-2013, 18:45
|
|
|
Normalne działanie klimatyzacji te wasze stukania nie ma się czemu dziwić.
pablo diablo, ogólnie to życie szkodzi zdrowiu, u mnie jest non-stop klima odpalona, lato, zima i cała reszta mojego życia, moje choroby to lekkie przeziębienia raz na ruski rok. |
_________________  |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 08-12-2013, 13:42
|
|
|
Lucas123w napisał/a: | Normalne działanie klimatyzacji te wasze stukania nie ma się czemu dziwić.
pablo diablo, ogólnie to życie szkodzi zdrowiu, u mnie jest non-stop klima odpalona, lato, zima i cała reszta mojego życia, moje choroby to lekkie przeziębienia raz na ruski rok. |
a wozisz ze sobą dzieci ? |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|