| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| [Cari 1.8 GDI] Uszkodzony czujnik położenia przepustnicy TPS |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | czarter   Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 25-03-2019, 12:25   [Cari 1.8 GDI] Uszkodzony czujnik położenia przepustnicy TPS |   
 |  
               | 
 |  
               | Zapala mi się Check Engine jak jeżdżę agresywnie. Według sterownika jest to błąd czujnika położenia przepustnicy. Przepustnicę wyczyściłem i oczywiście nic to nie dało   Zrobiłem test rezystancji na czujniku przepustnicy (według instrukcji między pinem 3 i 4)  i dostałem totalne głupoty - najbardziej TPS świruje na początku zakresu i na końcu. Kategorycznie do wymiany

Pytania
 1. Czy warto go zmieniać (nowy kosztuje nawet kilka stówek), czy po prostu znaleźć jakąś używaną przepustnicę i w całości wymienić?
 2. Czy muszę regulować cokolwiek po wymianie całej przepustnicy? Oczywiście przy bardzo optymistycznym założeniu, że przepustnica będzie w 100% sprawna.
 3. Za co jest odpowiedzialny SAS, a za co Fixed SAS?
 4. Dokąd prowadzi rurka wychodząca z góry przepustnicy? Jak ją zdemontować?
 5. Trochę offtop, ale czy silnik resetuje błędy po odłączeniu akumulatora na jakiś dłuższy czas? Jeżeli tak, to po jakim to czasie?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Bizi78   Mitsumaniak
 Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 25-03-2019, 15:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | Co do przepustnicy to może być jeszcze pęknięty magnes. Najlepiej napisz do forumowego speca od przepustnic admina Bartka.
 |  
				| _________________ Gość zobacz moją   zieloną żabę
  . 
  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |