radio kradnie 1A prądu |
Autor |
Wiadomość |
Słomka
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander 2.4 2011
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-03-2019, 20:00 radio kradnie 1A prądu
|
|
|
witam,
występuje u mnie problem z poborem prądu z radia.
Radio dedykowane do auta 2 din z androidem ale z Chin.
Wszystko podłączone pod fabryczne kostki iso, radio się wyłącza po przekręceniu kluczyka na off i nie da się go uruchomić bez zapłonu. Jednak kradnie 1A jak wskazuje miernik. Po wyjęciu bezpiecznika odpowiadającego za działanie radia nie ma poboru prądu.
Dodam że mam system ze stałym kluczykiem w stacyjce i tu dopatruje się problemu gdyż podejrzewam że radio widzi kluczyk w stacyjce dlatego pobiera prąd.
Czy jednak się mylę i trzeba podłączyć kablem bezpośrednio do stacyjki żeby nie pobierało prądu. |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 26-03-2019, 01:36
|
|
|
odlacz modem bluetoth
jest pod radiem |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Słomka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2019, 07:13
|
|
|
Ale ja chce mieć blututh bo korzystam z telefonu. Wyczytałem jeszcze gdzieś na forach ze chińskie kostki maja inaczej podłączone kable zasilanie i stacyjkę. Dzisiaj spróbuje się tym zająć |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 26-03-2019, 09:17
|
|
|
Słomka napisał/a: | Ale ja chce mieć blututh bo korzystam z telefonu. |
Ale na próbę, jeśli pobór spadnie to będziesz miła winowajcę .
Moduły te często padają i on może pożerać prąd. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2016 Posty: 269 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-03-2019, 09:20
|
|
|
Sprawdź w ustawieniach radia czy nie ma przypadkiem czegoś takiego jak dormancy setting w takim menu które się odblokowuje kodem bodajże 3368. To by się zgadzało że pobiera prąd. Czym jest dormancy setting?
1. Brak dormancy setting - gasisz zapłon i po 30s jak zasną wszystkie systemy radio również się całkowicie wyłącza (tak jak telefon po wyłączeniu go) - efekt? Po odpaleniu auta masz najpierw logo, logo android z tańczącymi literkami i po jakiejś minucie wstaje system.
2. Włączone dormancy - po zgaszeniu zapłonu radio gaśnie analogicznie do wyłączenia wyświetlacza w telefonie guziczkiem power. Cały system jest uzbrojony i gotowy do pracy - odpalasz zaplon i już masz włączony ekran gotowy do pracy - bardzo przydatne jak jeździsz po mieście i co chwila gdzies stajesz. W trybie dormancy domyślnie radio czeka jak telefon przez 72h na ponowne odpalenie silnika ale po tym czasie stwierdza że pewnie pojechałeś na wczasy all inclusive i szybko nie wrócisz więc wyłącza się całkowicie. Po takim dłuższym postoju włączy się ono jak w punkcie 1 i potem znowu będzie czekać |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 26-03-2019, 11:33
|
|
|
Słomka napisał/a: | Ale ja chce mieć blututh bo korzystam z telefonu. Wyczytałem jeszcze gdzieś na forach ze chińskie kostki maja inaczej podłączone kable zasilanie i stacyjkę. Dzisiaj spróbuje się tym zająć |
masz przeciez w radiu bluetoth
ten fabryczny w aucie czesto szwankuje tak jak kolega napisal
prawdopodobnie (ja tak mysle) jak sie rozlaczy orginalne radio modul zostaje odlaczony od niego i dlatego zuywa wiecej pradu |
|
|
|
 |
Słomka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2019, 13:16
|
|
|
Dobrze, zrobię jak mi piszecie i zobaczymy czy da to porządane efekty. O efektach poinformuje wieczorem |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 26-03-2019, 18:42
|
|
|
Słomka napisał/a: | Ale ja chce mieć blututh bo korzystam z telefonu. Wyczytałem jeszcze gdzieś na forach ze chińskie kostki maja inaczej podłączone kable zasilanie i stacyjkę. Dzisiaj spróbuje się tym zająć |
masz przeciez w radiu bluetoth
ten fabryczny w aucie czesto szwankuje tak jak kolega napisal
prawdopodobnie (ja tak mysle) jak sie rozlaczy orginalne radio modul zostaje odlaczony od niego i dlatego zuywa wiecej pradu |
|
|
|
 |
Słomka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2019, 20:16
|
|
|
sprawa rozwiązana dzięki radom kolegów. Dormancy setting wyłączone, moduł blouthut odłączony.
[ Dodano: 04-04-2019, 20:00 ]
Chwile było dobrze ale znowu wróciło. Ostatnio mierzyłem ampery i było ok 0.04. Dzisiaj znowu rozładowany akumulator, sprawdzenie miernikiem 0.70 doszedłem do tego ze moduł can bus odpowiedzialny za wzmacniacz zabiera ten prąd. Radio po około 30 sekundach się odłącza i nie zabiera prądu a can bus cały czas ciągnie. Jak pozbawić go poboru na postoju. |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 04-04-2019, 20:03
|
|
|
0,04 to nie duzo fakt ze normalnie nie powinno byc wiecej jak 0,022
wez podlaczinny akumulator bo ten moze juz podumierajacy jest
tez tak ostatnio mialem jak przy podobnej usterce rozladowywal sie akumulator
jak wstawilem nowy bez problemu trzyma 2 tyg
|
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Słomka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-04-2019, 20:14
|
|
|
Ale 0.04 mnie nie martwi tylko 0.70 co z tego ze wstawię nowy jak zaraz go rozładuje. Co z tym can busem zrobić, jak dołączę to nie pobiera ale tez nie mam dźwięku w radiu.
[ Dodano: 04-04-2019, 20:14 ]
Jak go odłącze to nie pobiera |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 05-04-2019, 08:43
|
|
|
Jeśli CsnBus masz dokładamy do radia to podłącz jego zasilanie pod przewód Amplituner lub Antena
Będzie do niego szedł prąd tylko kiedy radio się wlaczy |
|
|
|
 |
Słomka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-04-2019, 16:34
|
|
|
Tak więc, znalazłem kabel zasilający can bus tyle ze nie wiem jaki kolor kabla ma amplituner w tym gąszczu kabli. Przewód antenowy namierzylem ale po podpięcia nie ma reakcji na spadek poboru prądu. Jest natomiast pożądany spadek po podłączeniu się do czerwonego kabla z kostki iso w samochodzie. I wszystko wydawało by się dobrze tyle ze w takiej konfiguracji brak dźwięku. |
|
|
|
 |
|