Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6 HD 98r.] Zaciśnięty hamulec.
Autor Wiadomość
pitu90 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2011, 21:14   [Cari 1.6 HD 98r.] Zaciśnięty hamulec.

Witam. Problem polega na tym ze prawe przedni koło bardzo się grzeje i jak podniosłem to ledwo się kręci.. klocki zostały zmienione cylinderek i cały zacisk dokładnie przeczyszczony ale w dalszym ciągu dzieje się to samo ... co można jeszcze z tym zrobić ? może ktoś miał podobny problem ?

bravo99 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
Wysłany: 25-05-2011, 06:14   

jeśli to nie wina układu hamulcowego, mogłoby to wskazywać na zatarte łożysko/piastę

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-05-2011, 06:42   

A co zostało przeczyszczone, tłoczek i prowadnice też? A co z uszczelkami (zestawem naprawczym cylinderka), też były wymieniane? Najlepiej zdemontuj cylinderek, jeśli po odkręceniu lekko zejdzie a koło dalej ciężko będzie się obracać, to jak napisał bravo99, może być wina łożyska.

pitu90 
Forumowicz

Wysłany: 25-05-2011, 11:03   

byłem z tym u mechanika i niby wyczyścił wszystko bo widziałem jak to skręcał i po odpowietrzeniu było ok przejechałem kawałem zahamowałem i dalej to samo;/ jeszcze zamówiłem dzisiaj przewód hamulcowy ten elastyczny zobaczymy co będzie po wymianie.

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 25-05-2011, 20:00   

jeżeli masz ABS to może być wina pompy ABS, która niezależnie steruje każde koło, może nie cofać ciśnienia z przewodu i wtedy cały czas hamuje koło, przewód to raczej nie ma nic do rzeczy, jeżeli nie cieknie to po co go wymieniać ?? jeżeli wszystko przeczyszczone to ten ABS jedynie mi do głowy przychodzi

pitu90 
Forumowicz

Wysłany: 25-05-2011, 21:00   

dobra przewód wymieniony i jest trochę lepiej jeszcze stawia minimalny opór ale już nie wielki i się tak nie grzeje jak wcześniej. Pojeżdżę kilka dni i zobaczymy co będzie się dziać.

.. Mam ABS na pompie też było odpowietrzane ale dalej było to samo...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-05-2011, 21:47   

jolly69 napisał/a:
przewód to raczej nie ma nic do rzeczy, jeżeli nie cieknie to po co go wymieniać ??
Mylisz się, może mieć dużo do rzeczy, a mianowicie rozwarstwiony wewnątrz hamuje powrót płynu hamulcowego i zacisk "nie puszcza".

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 26-05-2011, 06:44   

Aby sprawdzić czy to wina ciśnienia w układzie wystarczy, spuścić ciśnienie odpowietrznikiem. Jeśli wina ciśnienia to koło powinno zacząć się obracać normalnie. Jeśli dalej będzie zblokowane to wina tłoczka cylinderka lub prowadnic.

Odpowiedz do tematu