|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lusterko fotochromatyczne i grzanie foteli przednich |
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz Rumian
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2014 2,2D AT 150KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-01-2019, 15:02 Lusterko fotochromatyczne i grzanie foteli przednich
|
|
|
Witam Forumowiczów!
Właśnie stałem się posiadaczem Outlandera III z 2014 roku, 2,2D skrzynia AT i chciałbym prosić o pomoc w następujących dwóch sprawach:
1. Lusterko fotochromatyczne - nie mam go w wyposażeniu fabrycznym, ale znalazłem używane do kupienia (z modelu 2016) i zastanawiam się nad montażem u siebie w aucie. W ASO powiedzieli mi, że w moich rocznikach nie było lusterka fotochromatycznego nawet w opcji, ale Pan stwierdził, że to nie może być trudne, bo tam są tylko dwa przewody zasilające (do podłączenia np. do lampki sufitowej). W innym miejscu na forum trafiłem na post użytkownika, któremu takie lusterko przestało działać i z korespondencji wywnioskowałem, że z lusterka jednak wychodzą trzy przewody (trzeci odpowiada za rozjaśnianie lusterka po włączeniu biegu wstecznego), więc sprawa już bardziej skomplikowana. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie, to proszę o pomoc.
2. Grzanie foteli przednich - również brak w wyposażeniu fabrycznym u mnie, a bardzo by mi się przydało. Znalazłem używany włącznik grzania oryginalny z Mitsubishi za ok. 100 zł. Uniwersalne maty grzewcze można kupić za ok. 350 zł (zestaw siedzisko + oparcie na dwa fotele). Montaż przełącznika w tunelu środkowym oraz montaż mat pod tapicerką to dla mnie nie kłopot, ale boję się trochę kwestii związanych z podłączeniem tego wszystkiego elektrycznie. Proszę o ewentualne sugestie. W ASO zawołali ok. 1200 zł (materiał plus robocizna). Nie wiem czy to dużo, czy mało...
Z góry dziękuję za pomoc w powyższych tematach i pozdrawiam! |
_________________ Grzegorz Rumian |
|
|
|
 |
szeryf85
Forumowicz
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-04-2019, 09:47
|
|
|
Nie wiem na ile Ci to pomoże, bo robiłem to w OII, ale:
1. Lusterko fotochromatyczne ma faktycznie 3 przewody, ale jak podłączysz tylko zasilanie, to też będzie działać. Też chciałem wziąć zasilanie z lampki, ale u mnie nie ma tam plusa po stacyjce, więc pociągnąłem przewody do skrzynki bezpieczników.
2. Tu mogą być większe różnice między OII i OIII, bo w OII włącznik grzania jest przy fotelu, a zasilanie miałem już pod fotelem (wolna wtyczka). Zobacz u siebie czy masz jakąś wolna wtyczkę pod fotelem, jesli tak, to może będzie też w tunelu do podłączenia przycisków? Jak przejrzysz schematy to wszystko powinno się rozjaśnić |
|
|
|
 |
|
|