Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
radio kradnie 1A prądu
Autor Wiadomość
Słomka 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi outlander 2.4 2011
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2019, 20:00   radio kradnie 1A prądu

witam,
występuje u mnie problem z poborem prądu z radia.
Radio dedykowane do auta 2 din z androidem ale z Chin.
Wszystko podłączone pod fabryczne kostki iso, radio się wyłącza po przekręceniu kluczyka na off i nie da się go uruchomić bez zapłonu. Jednak kradnie 1A jak wskazuje miernik. Po wyjęciu bezpiecznika odpowiadającego za działanie radia nie ma poboru prądu.
Dodam że mam system ze stałym kluczykiem w stacyjce i tu dopatruje się problemu gdyż podejrzewam że radio widzi kluczyk w stacyjce dlatego pobiera prąd.
Czy jednak się mylę i trzeba podłączyć kablem bezpośrednio do stacyjki żeby nie pobierało prądu.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 26-03-2019, 01:36   

odlacz modem bluetoth
jest pod radiem

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-03-2019, 07:13   

Ale ja chce mieć blututh bo korzystam z telefonu. Wyczytałem jeszcze gdzieś na forach ze chińskie kostki maja inaczej podłączone kable zasilanie i stacyjkę. Dzisiaj spróbuje się tym zająć

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 26-03-2019, 09:17   

Słomka napisał/a:
Ale ja chce mieć blututh bo korzystam z telefonu.

Ale na próbę, jeśli pobór spadnie to będziesz miła winowajcę :wink: .
Moduły te często padają i on może pożerać prąd.

juniorkm7 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Wysłany: 26-03-2019, 09:20   

Sprawdź w ustawieniach radia czy nie ma przypadkiem czegoś takiego jak dormancy setting w takim menu które się odblokowuje kodem bodajże 3368. To by się zgadzało że pobiera prąd. Czym jest dormancy setting?

1. Brak dormancy setting - gasisz zapłon i po 30s jak zasną wszystkie systemy radio również się całkowicie wyłącza (tak jak telefon po wyłączeniu go) - efekt? Po odpaleniu auta masz najpierw logo, logo android z tańczącymi literkami i po jakiejś minucie wstaje system.
2. Włączone dormancy - po zgaszeniu zapłonu radio gaśnie analogicznie do wyłączenia wyświetlacza w telefonie guziczkiem power. Cały system jest uzbrojony i gotowy do pracy - odpalasz zaplon i już masz włączony ekran gotowy do pracy - bardzo przydatne jak jeździsz po mieście i co chwila gdzies stajesz. W trybie dormancy domyślnie radio czeka jak telefon przez 72h na ponowne odpalenie silnika ale po tym czasie stwierdza że pewnie pojechałeś na wczasy all inclusive i szybko nie wrócisz więc wyłącza się całkowicie. Po takim dłuższym postoju włączy się ono jak w punkcie 1 i potem znowu będzie czekać

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 26-03-2019, 11:33   

Słomka napisał/a:
Ale ja chce mieć blututh bo korzystam z telefonu. Wyczytałem jeszcze gdzieś na forach ze chińskie kostki maja inaczej podłączone kable zasilanie i stacyjkę. Dzisiaj spróbuje się tym zająć

masz przeciez w radiu bluetoth
ten fabryczny w aucie czesto szwankuje tak jak kolega napisal

prawdopodobnie (ja tak mysle) jak sie rozlaczy orginalne radio modul zostaje odlaczony od niego i dlatego zuywa wiecej pradu

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-03-2019, 13:16   

Dobrze, zrobię jak mi piszecie i zobaczymy czy da to porządane efekty. O efektach poinformuje wieczorem

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 26-03-2019, 18:42   

Słomka napisał/a:

masz przeciez w radiu bluetoth
ten fabryczny w aucie czesto szwankuje tak jak kolega napisal

prawdopodobnie (ja tak mysle) jak sie rozlaczy orginalne radio modul zostaje odlaczony od niego i dlatego zuywa wiecej pradu

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-03-2019, 20:16   

sprawa rozwiązana dzięki radom kolegów. Dormancy setting wyłączone, moduł blouthut odłączony.

[ Dodano: 04-04-2019, 20:00 ]
Chwile było dobrze ale znowu wróciło. Ostatnio mierzyłem ampery i było ok 0.04. Dzisiaj znowu rozładowany akumulator, sprawdzenie miernikiem 0.70 doszedłem do tego ze moduł can bus odpowiedzialny za wzmacniacz zabiera ten prąd. Radio po około 30 sekundach się odłącza i nie zabiera prądu a can bus cały czas ciągnie. Jak pozbawić go poboru na postoju.

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 04-04-2019, 20:03   

0,04 to nie duzo fakt ze normalnie nie powinno byc wiecej jak 0,022

wez podlaczinny akumulator bo ten moze juz podumierajacy jest

tez tak ostatnio mialem jak przy podobnej usterce rozladowywal sie akumulator

jak wstawilem nowy bez problemu trzyma 2 tyg
:P

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-04-2019, 20:14   

Ale 0.04 mnie nie martwi tylko 0.70 co z tego ze wstawię nowy jak zaraz go rozładuje. Co z tym can busem zrobić, jak dołączę to nie pobiera ale tez nie mam dźwięku w radiu.

[ Dodano: 04-04-2019, 20:14 ]
Jak go odłącze to nie pobiera

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 05-04-2019, 08:43   

Jeśli CsnBus masz dokładamy do radia to podłącz jego zasilanie pod przewód Amplituner lub Antena
Będzie do niego szedł prąd tylko kiedy radio się wlaczy

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-04-2019, 16:34   

Tak więc, znalazłem kabel zasilający can bus tyle ze nie wiem jaki kolor kabla ma amplituner w tym gąszczu kabli. Przewód antenowy namierzylem ale po podpięcia nie ma reakcji na spadek poboru prądu. Jest natomiast pożądany spadek po podłączeniu się do czerwonego kabla z kostki iso w samochodzie. I wszystko wydawało by się dobrze tyle ze w takiej konfiguracji brak dźwięku.

Odpowiedz do tematu