Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
01-02-2010, 06:36
[2.5 TD] Wiskoza
Autor Wiadomość
Anntoni 
Forumowicz

Auto: Pajero 2,5 TD '89
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-01-2010, 21:31   [2.5 TD] Wiskoza

witam
czy zna ktos sposob na sprawdzenie czy wisko dziala?
Ostatnio zmieniony przez Gene 01-02-2010, 06:38, w całości zmieniany 1 raz  

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 31-01-2010, 21:44   

A grzeje C się silnik?

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 31-01-2010, 21:44   

Anntoni napisał/a:
Witaj,witaj :) Możesz sprawdzić demontując wisko i kładąc na gorącym grzejniku po parunastu minutach nie powinno dać się obrócić lub z dużym oporem. Masz podejrzenia że nie działa?? Zimą raczej się nie załączy no chyba że dasz ostro czadu w terenie.

Anntoni 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2010, 22:15   

grzeje sie nawet na mrozie.
termostat sprawny, chlodnica drozna.
wyglada to tak, za jak sie nagrzeje(wskaznik temp 1/2) i zgasze silnik to kurcza sie rury gumowe od wlotu i wylotu chlodnicy.
ile plynu wchodzi do tego silnika?

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 31-01-2010, 22:20   Re: wisko pajero 2,5td 4d56

Anntoni napisał/a:
witam
Tak i bardzo prosty...zakrywasz chłodnicę i grzejesz silnik-najlepiej na większych obrotach zawsze będzie szybciej. Jak temperatura minie połowę skali na wskaźniku spróbuj zatrzymać wiatrak. Jak Ci się uda to wisko nie załącza- tylko rób to ostrożnie bo jak wiatrak działa to da ci po łapach, więc trzeba z wyczuciem. U mnie po minięciu 3/4 skali zaczęło wywalać płyn do zbiornika wyrównawczego to znak że "badanie czas skończyć i trzeba odkryć chłodnicę. :arrow:
Sposób z kuchenką raczej odpada bo to sprzęgło jest kinetyczne i aby zadziałało musi być różnica w obrotach między wiatrakiem a wałkiem napędzającym. Jak nie załącza a jest ono starego typu z taką blaszka z bimetalu z przodu to prawdopodobnie jedna z blach bimetalu jest pęknięta...jest to do zrobienia :wink:

Anntoni 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2010, 22:36   

dobra sprawdze jutro jak mi rak nie urwie to napisze o rezultacie : :lol:
a jakie powinny byc te rury gumowe w przypadku pelnej sprawnosci ukladu (twarde czy miekkie)?

1405 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2010, 22:40   

Anntoni napisał/a:
dobra sprawdze jutro jak mi rak nie urwie to napisze o rezultacie : :lol:
a jakie powinny byc te rury gumowe w przypadku pelnej sprawnosci ukladu (twarde czy miekkie)?
Podczas pracy silnika powinno być nieznaczne ciśnienie w układzie bo płyn łapiąc temperaturę zwiększa swoja objętość...po zgaszeniu płyn stygnie a objętość płynu maleje stad zasysanie przewodów... Powodzenia :wink:

Anntoni 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2010, 22:54   

dzieki :!:

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-01-2010, 23:28   

1405 napisał/a:
Jak Ci się uda to wisko nie załącza- tylko rób to ostrożnie bo jak wiatrak działa to da ci po łapach, więc trzeba z wyczuciem.
ANNTONI daj sobie spokój z takimi próbami jeśli cenisz swoje palce.A nawet zatrzymanie wiatraka innym"ustrojstwem" może uszkodzić wiatrak a przy okazji chłodnicę.

[ Dodano: 31-01-2010, 23:32 ]
1405 napisał/a:
Jak temperatura minie połowę skali na wskaźniku
to usłyszysz jak pracuje wiatrak bo wejdzie na duże obroty i wskazówka będzie na 3/4 wskaźniku.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 01-02-2010, 07:20   

1405 napisał/a:
Jak temperatura minie połowę skali na wskaźniku spróbuj zatrzymać wiatrak. Jak Ci się uda to wisko nie załącza- tylko rób to ostrożnie bo jak wiatrak działa to da ci po łapach, więc trzeba z wyczuciem.

:shock:

1405 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2010, 18:16   

gołąb napisał/a:
1405 napisał/a:
Jak temperatura minie połowę skali na wskaźniku spróbuj zatrzymać wiatrak. Jak Ci się uda to wisko nie załącza- tylko rób to ostrożnie bo jak wiatrak działa to da ci po łapach, więc trzeba z wyczuciem.

:shock:

Ale z Was bojące d... :lol:
Nie rozumiem skąd Wasze zdziwienie...robiłem tak i mam palce całe. Jakby było to niebezpieczne to bym nie pisał głupot żeby okaleczyć kolegę.
W brew pozorom wiatrak nie załącza się na max...jak przy dodaniu gazu wiatrak zahuczy to wiskiem jest już coś nie tak. Wiatrak kręci się z prędkością zależna od temperatury którą zaciąga od chłodnicy i gdy dodajesz gazu to wiatrak powinien obracać się ze stała prawie nie zmienioną prędkością tak jest OK.
Załączenie się na stałe wiska przy aktualnej temperaturze otoczenia jest mało prawdopodobne.
Ps . Idiotą bym był gdybym doradzał tak w poście
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48197
założonym przez waclaw2727.

Anntoni 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2010, 20:00   

a wiec tak, wyjalem wisko z auta i podgrzewalem je opalarka, blaszka z przodu odgiela sie, ale nic poza tym i tak sie krecilo.
wniosek-zepsute.
tylko zastanawia mnie dlaczego plyn w chlodnicy tak sie zagrzal przy minusowych temp.
zlokalizowalem jeszcze wyciek pod jednym z wtryskiwaczy.moze to ma jakis zwiazek?

1405 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2010, 20:14   

Anntoni napisał/a:
a wiec tak, wyjalem wisko z auta i podgrzewalem je opalarka, blaszka z przodu odgiela sie, ale nic poza tym i tak sie krecilo.
wniosek-zepsute.
tylko zastanawia mnie dlaczego plyn w chlodnicy tak sie zagrzal przy minusowych temp.
zlokalizowalem jeszcze wyciek pod jednym z wtryskiwaczy.moze to ma jakis zwiazek?

No nie bądź taki prędki w diagnozie...pod blaszka masz taki zaworek. Spróbuj go jeszcze potraktować np WD40 bo może zaciął się i stoi. Pomimo ze blaszka się odkształca to zaworek może nie odbija i sprzęgło się nie załącza.
Druga rzecz to możesz jeszcze spróbować tą blaszkę zdusić aby się bardziej odginała. Możesz to zrobić delikatnie podginając takie ząbki które tę blaszkę przytrzymują. W ten sposób się właśnie wisko reguluje na temperaturę. Jak to nic nie pomoże to prawdopodobnie wiskoza jest już sucha i do wymiany, choć gdzieś czytałem o gościu który uzupełniał olej, ale co i jak w tym temacie się robi to już nie wiem.
Jakby co to już się ślinię i chętnie bym łyknął tą blaszkę bimetalu, bo moja jest pęknięta i jakoś ją zreanimowałem ale co oryginał to oryginał :wink:

Anntoni 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2010, 20:55   

sprobuje jeszcze raz, jesli nie da rady to blaszke chetnie oddam.
znalazlem na necie taka informacje, ze jesli wisko jlezy gdzies w poziomie to je szlak trafia.
dziwna sprawa.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2010, 21:00   

Anntoni napisał/a:
znalazlem na necie taka informacje, ze jesli wisko jlezy gdzies w poziomie to je szlak trafia.
jest to niestety fakt a czemu to ???? tak przy okazji masz linka mechanizmów podnoszenia szyby
http://moto.allegro.pl/li...&category=18889
może coś tam znajdziesz dla Siebie. Jesli bedziesz szukał nowego wisko to zmierz rozstaw śrub->> jest kilka modeli

Odpowiedz do tematu