[3.2 DID] Na początku ASC OFF + ESP póżniej ASC OFF+ESP+Chec |
Autor |
Wiadomość |
gigant202
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-01-2021, 10:43 [3.2 DID] Na początku ASC OFF + ESP póżniej ASC OFF+ESP+Chec
|
|
|
Cześć.
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem P4. Na forum od teraz lecz przeglądam je już od momentu zakupu auta. I mam problem który już w pewnym sensie się pojawił na forum lecz nie dokładnie jak u mnie. Dwa dni temu czyściłem komorę silnika. Po czym wyjechałem z garażu zrobiłem około 5km i zaświecił mi się ASC OFF + ESP i pojawił się brak mocy. Po wyłączeniu silnika wszystko wróciło do normy, auto poszło do garażu i na drugi dzień wyjeżdżam po 2 km zapala się ASC OFF + ESP + Check Engine + brak mocy i delikatniej silnik dłużej gaśnie. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolki nadal się palą. Paliwo leję tylko Orlen. Z tego co mi wiadomo ASC OFF + ESP to najczęściej problem w kolektorze ssącym a dokładnie zapchany króciec od czujnika ciśnienia doładowania. Tak miałem w pierwszym dniu w kolejnym już świecą się 3 kontrolki. Jakieś sugestie???
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 08-01-2021, 10:47
|
|
|
Ja bym zaczął od sprawdzenia błędów. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 11-01-2021, 11:24
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Ja bym zaczął od sprawdzenia błędów. |
To że lejesz paliwo z Orelen nie ma znaczenia:)
Moze być problem z EGR lub czujnikied doładowania ciśnienia
Sprawdz zęzyk który wchodzi do kolektora ssacego od czujnika i zdejmij go z krućca i zobacz czy nie jest zapchany kruciec lub wężyk czy nie jest sparciały? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
gigant202
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 4
|
Wysłany: 25-01-2021, 15:34
|
|
|
Problemem okazała się wtyczka przy czujniku doładowania ciśnienia, a raczej naderwany przewód elektryczny usterka szybko usunięta. |
|
|
|
 |
TANO
Nowy Forumowicz Życie jest jedno
Auto: Pajero IV , Pajero Pinin, Gala
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2010 Posty: 17 Skąd: Scinawa
|
Wysłany: 31-01-2021, 13:21
|
|
|
Witam.
Tak jak u gigant202 mam problem z wyłączaniem się systemów bezpieczeństwa w Pajero IV 2011r.
Co ciekawego dzieje się to w najbardziej nie odpowiednim momencie, pod czas jazdy z deszcz lub na zaśnieżonej drodze. Załącza się po zgaszeniu silnika kiedy samo chce. Pod czas ostatniego wyjazdu zaświeciła się jeszcze kontrolka regulacji poziomu swiateł. Ktoś podpowie co może być powodem? |
|
|
|
 |
ruks
Forumowicz

Auto: CCCO, V98
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lut 2015 Posty: 255 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-02-2021, 22:50
|
|
|
Jeżeli kontrolka od wysokości świateł świeci cały czas to na początek warto sprawdzić cięgło przy czujniku na zawieszeniu z tyłu. |
_________________ Zapraszam na wyprawy z Tramp wyprawy
 |
|
|
|
 |
|