Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Podłączenie wideorejestratora
Autor Wiadomość
bLaKe 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi asx 1.6 117 km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-04-2019, 14:05   [1.6] Podłączenie wideorejestratora

Witam Was.

Kupiłem wideorejestrator Violo A129 z przednią i tylną kamerka, oraz adapter zasilania Viofo Hardwire ACC, służący podłączeniu rejestratora do instalacji elektrycznej samochodu, by kamerka działała m. in. w trybie parkingowym.
Adapter ma trzy przewody:
czerwony - podłączany do obwodu zasilania stałego, które podaje napięcie także po wyłączeniu zapłonu.
żółty - podłączany do obwodu, który aktywny jest po włączeniu zapłonu w samochodzie
czarny - masa.

Czy ktoś podłączał kamerkę w taki sposób? Jeśli tak, mam pytanie odnośnie miejsca wpięcia się w instalację elektryczną w ASX-ie. Kable prowadzić od przedniej kamerki do gniazda bezpieczników pod kierownicą i tam się wpinać, czy szukać kabli odpowiadających za włączenie zapłonu?

Okablowanie tylnej kamery prowadzić podsufitką (dach panoramiczny), czy dołem?

Ew. zna ktoś firmę godną polecenia w Poznaniu lub okolicy, która podjęłaby się podłączenia tych dwóch kamerek do zasilania stałego?

[ Dodano: 27-04-2019, 21:35 ]
OK. Z poprowadzeniem okablowania sobie poradziłem, zarówno dla przedniej i tylnej kamery. Kable pochowane, nic nie wystaje, nic nie dynda :D Pozostało mi w tym momencie podłączenie adaptera do skrzynki z bezpiecznikami. Mam dwie przejściówki do bezpieczników. Czarny kabel podłączę pod masę - wiadomo. Czerwony za pomocą przejściówki do wolnego gniazda w skrzynce, w którym jest cały czas napięcie 12V, czy wykorzystać istniejący bezpiecznik za pomocą przejściówki? W przypadki żółtego, to zapewne szukam bezpiecznika, który podaje napięcie dopiero po odpaleniu silnika, tak?

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 27-04-2019, 22:06   

bLaKe napisał/a:
Czerwony za pomocą przejściówki do wolnego gniazda w skrzynce, w którym jest cały czas napięcie 12V, czy wykorzystać istniejący bezpiecznik za pomocą przejściówki?
Jak wolisz. Sam bym raczej podpinał pod wolne gniazdo.
bLaKe napisał/a:
W przypadki żółtego, to zapewne szukam bezpiecznika, który podaje napięcie dopiero po odpaleniu silnika, tak?
Dokładnie tak. :)

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

bLaKe 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi asx 1.6 117 km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2019, 15:16   

Ok. Wszystko działa. Rejestrator nagrywa w pełnym bitrate po uruchomieniu silnika, wchodzi w tryb nagrywania parkingowego w obniżonym bitrate po wyłączeniu zapłonu. Wykorzystałem dwa obwody - czerwony poszedł z bezpiecznika oświetlenia wnętrza, a żółty z bezpiecznika gniazda do podłączenia akcesoriów. Szkoda, że dostęp do skrzynki z bezpiecznikami jest tak ograniczony.

Odpowiedz do tematu