|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] Podłączenie wideorejestratora |
Autor |
Wiadomość |
bLaKe
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi asx 1.6 117 km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-04-2019, 14:05 [1.6] Podłączenie wideorejestratora
|
|
|
Witam Was.
Kupiłem wideorejestrator Violo A129 z przednią i tylną kamerka, oraz adapter zasilania Viofo Hardwire ACC, służący podłączeniu rejestratora do instalacji elektrycznej samochodu, by kamerka działała m. in. w trybie parkingowym.
Adapter ma trzy przewody:
czerwony - podłączany do obwodu zasilania stałego, które podaje napięcie także po wyłączeniu zapłonu.
żółty - podłączany do obwodu, który aktywny jest po włączeniu zapłonu w samochodzie
czarny - masa.
Czy ktoś podłączał kamerkę w taki sposób? Jeśli tak, mam pytanie odnośnie miejsca wpięcia się w instalację elektryczną w ASX-ie. Kable prowadzić od przedniej kamerki do gniazda bezpieczników pod kierownicą i tam się wpinać, czy szukać kabli odpowiadających za włączenie zapłonu?
Okablowanie tylnej kamery prowadzić podsufitką (dach panoramiczny), czy dołem?
Ew. zna ktoś firmę godną polecenia w Poznaniu lub okolicy, która podjęłaby się podłączenia tych dwóch kamerek do zasilania stałego?
[ Dodano: 27-04-2019, 21:35 ]
OK. Z poprowadzeniem okablowania sobie poradziłem, zarówno dla przedniej i tylnej kamery. Kable pochowane, nic nie wystaje, nic nie dynda Pozostało mi w tym momencie podłączenie adaptera do skrzynki z bezpiecznikami. Mam dwie przejściówki do bezpieczników. Czarny kabel podłączę pod masę - wiadomo. Czerwony za pomocą przejściówki do wolnego gniazda w skrzynce, w którym jest cały czas napięcie 12V, czy wykorzystać istniejący bezpiecznik za pomocą przejściówki? W przypadki żółtego, to zapewne szukam bezpiecznika, który podaje napięcie dopiero po odpaleniu silnika, tak? |
_________________ pozdrawiam
bLaKe |
|
|
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Kwi 2017 Posty: 3458 Skąd: Skąd: Skąd:
|
Wysłany: 27-04-2019, 22:06
|
|
|
bLaKe napisał/a: | Czerwony za pomocą przejściówki do wolnego gniazda w skrzynce, w którym jest cały czas napięcie 12V, czy wykorzystać istniejący bezpiecznik za pomocą przejściówki? | Jak wolisz. Sam bym raczej podpinał pod wolne gniazdo. bLaKe napisał/a: | W przypadki żółtego, to zapewne szukam bezpiecznika, który podaje napięcie dopiero po odpaleniu silnika, tak? | Dokładnie tak. |
_________________ Pozdr,
jou
Gość, skomentuj niebieską corolkę.
Gość, skomentuj samochodzik na baterie! |
|
|
|
 |
bLaKe
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi asx 1.6 117 km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2019, 15:16
|
|
|
Ok. Wszystko działa. Rejestrator nagrywa w pełnym bitrate po uruchomieniu silnika, wchodzi w tryb nagrywania parkingowego w obniżonym bitrate po wyłączeniu zapłonu. Wykorzystałem dwa obwody - czerwony poszedł z bezpiecznika oświetlenia wnętrza, a żółty z bezpiecznika gniazda do podłączenia akcesoriów. Szkoda, że dostęp do skrzynki z bezpiecznikami jest tak ograniczony. |
_________________ pozdrawiam
bLaKe |
|
|
|
 |
|
|