Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Lancer - zgrzyt silnika
Autor Wiadomość
andrzej10a 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-04-2019, 18:22   Mitsubishi Lancer - zgrzyt silnika

Witam. Piszę do Was z zapytaniem co może być przyczyną, że podczas dodawania gazu spod maski (prawdopodobnie z bloku silnika) słychać taki metaliczny dźwięk. Posiadam Mitsubishi Lancer VIII 1.8 benzyna 143 km, łańcuch rozrządu. Byłem u mechanika z tym i początkowo stwierdził że może to być pasek osprzętu, wczoraj go sciagnelismy i okazało się że to nie jest przez ten pasek, ani podzespoły które pracują dzięki niemu, czyli alternator, klima, wspomaganie itp. Co ciekawe to gdy samochód chodzi na wolnych obrotach (ja biegu jałowym) takowego odgłosu nie wydaje, dopiero gdy osiągnie 1.5k obrotów wzwyż to wtedy wydaje takie dziwne metaliczny dźwięk. Wczoraj jak okazało się że to nie pasek osprzętu, mechanik stwierdził że może to być pompa oleju, czy aby na pewno? Może to być wina łańcuszka? Dodam że wcale go nie słychać jak silnik pracuje. Ciekaw jestem waszej opinii, z góry dziękuję.

Grzeniu92 
Forumowicz

Auto: LancerSedanCY0 1.8 4B10 PB+LPG
Wysłany: 18-04-2019, 17:32   

Jak się da to nagraj filmik.
Najlepiej pojedź do jakiegoś ogarniętego mechanika niech oceni, bo tak to wróżenie z fusów.
Jak długo masz auto? To może być normalna praca silnika.
U mnie to jedynie piski hamulców i piski przy ruszaniu z jedynki pod górę.

Polecam link:
Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71638
może pomoże

andrzej10a 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 18-04-2019, 20:24   

Auto mam niecałe dwa tygodnie, byłem u dwóch mechaników z tym autem i są dwie opcje, albo pompa oleju wraz z łańcuszkiem lub rozrząd, ten zgrzyt zaczął się gdy wymieniłem olej bo wcześniej ktoś tego dawno nie robil :/. Dam znać co i jak bo po świętach oddaje autko do sprawdzonego mechanika który rozbierze silnik i zobaczy na rozrząd, pompa oleju, łańcuszek od zmiennych faz rozrządu itp :) wtedy będzie wiadomo co i jak :D

[ Dodano: 15-05-2019, 22:28 ]
Już wszyskto jasne, okazało się że miska olejowa dostała strzała i akurat pech chciał ze trafiła centralnie w smoka miski, skutkiem tego było najprawdopodobniej zbyt mała ilość pobieranego oleju bo praktycznie miska była przytulona do smoka, nawet był odbity ślad we wnętrzu miski. Na szczęście nic tam się nie uszkodziło i po wyklepaniu miski rzegot ucichl, co prawda wymieniłem w moim mitsu rozrząd z myślą że to przez niego występował ten dźwięk noo ale chyba jednak nie przez rozrząd :) . Swoją drogą to napinacz rozrządu i tak nie pracował tak jak miał pracować więc wymiana rozrządu na pewno wyszła mi na dobre :D .

Odpowiedz do tematu