[II 2.0 DID] Wentylator - o co chodzi? |
Autor |
Wiadomość |
hulas1
Nowy Forumowicz
Auto: CJ0 1,6
|
Wysłany: 24-05-2019, 17:43 [II 2.0 DID] Wentylator - o co chodzi?
|
|
|
Witam,
Od pół roku posiadam Outlandera 2.0 DID z 2010 roku. Ostatnio pojawiło się dziwne jego zachowanie - po przekręceniu zapłonu zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku (nie odpalając silnika) włącza się jakiś wentylator. Jeżeli nie odpalę silnika i wyłączę zapłon wentylator pracuje ok 30 sekund i się wyłącza. Gdy przejadę się samochodem po wyłączeniu silnika ten sam wentylator również pracuje przez ok. 30 sekund. Samochód ma przejechane 173 tys. km i był do czasu zakupu przeze mnie od nowości serwisowany dlatego też przed ewentualną wycieczką do serwisu proszę o pomoc lepiej znających się kolegów z mitsumaniakowego forum
Z czego to może wynikać i co należy z tym zrobić?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 24-05-2019, 22:36
|
|
|
wylacz klimatyzacje
nie powinien wtedy pracowac
gdy klima jest wlaczona bedzie sie zalanczal i chwile pracowac ,pozniej znowu na chwile przestanie zaleznie od temperatury czynnika |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
hulas1
Nowy Forumowicz
Auto: CJ0 1,6
|
Wysłany: 25-05-2019, 07:38
|
|
|
Witam,
Też myślałem że to za sprawą klimy ale jednak nie. Wentylator (pracuje on dość cicho) włącza się niezależnie od tego czy klimatyzacja jest włączona czy też nie. Przez pół roku jak posiadam to auto nie było czegoś takiego wcześniej. Mam wrażenie że delikatne terkotanie wentylatora dochodzi patrząc od przodu przy otwartej masce gdzieś po lewej stronie auta (bliżej prawego reflektora)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 25-05-2019, 14:55
|
|
|
sprawdz wtyczke przy chlodnicy klimy a tak ze czy przekaznik sie nie skleil
po wylaczeniu stacyjki gdy schlodzi wentylator klime nie ma prawa pracowac wentylator
a i bym zapomnial
rozne takierzeczy moze robic brak masy silniku itp.
robi sie wtedy tzw.choinka jak w swiatlach i urzadzenia zaczynaja pracowac pod nizszym napieciem |
|
|
|
 |
|