OT1 Przerywa na benzynie a na gazie nie |
Autor |
Wiadomość |
MitsuLbn
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2019, 22:25 OT1 Przerywa na benzynie a na gazie nie
|
|
|
Witajcie.
Posiadam OT1 2.0 w benzynie z instalacją gazu Vialle. Dziś zauważyłem taki oto objaw:
Podczas pracy na benzynie silnikiem zaczyna telepać, dodając gazu obroty podnoszą się tak jakby skokowo. Gdy przełączę na gaz, objawy znikają, silnik chodzi normalnie. Po przełączeniu ponownym na benzynę objawy wracają. Kilka dni temu miałem zmieniane świece na NGK.
Na szybko sprawdziłem za pomocą ELM'a i wyskoczył błąd P0301: cylinder 1 - wykryte wypadanie zapłonów.
Macie może jakieś sugestie? |
|
|
|
 |
cerutti
Forumowicz
Auto: O1T
|
Wysłany: 18-05-2019, 23:15
|
|
|
Mi to wygląda na pompę paliwa. Ale niech ktoś wtajemniczony potwierdzi |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 19-05-2019, 11:22
|
|
|
MitsuLbn, temat wielokrotnie wałkowałem. Prawdopodobnie masz zabrudzony wtryskiwacz benzynowy. Sprawdź czy przy tankowaniu benzyny masz charakterystyczny pssssyk przy odkręcaniu korka. Sprawdź w jakim stanie jest rura wlewu paliwa, czy po zatankowaniu do pełna nie czuć benzyny czy ewentualnie nie wylewa się gdzieś. Sprawdź czy zbiornik paliwa jest szczelny czy gdzieś nie ucieka bena. Prawdopodobnie pompa zassała brud z baku przekazała do wtryskiwaczy i masz p0301. Obstawiam powyższy scenariusz i musisz po ogarnięciu tych rzeczy zmienić wtryskiwacz na nowy/używany. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
MitsuLbn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-05-2019, 13:20
|
|
|
Gdy odkrecam korek wlewu paliwa to mam ten charakterystyczny pssyk. Co do tankowania do pełna to tego nie robiłem, trzymam paliwa tak ok połowa baku. A co myślicie o tych specyfikach do czyszczenia wtrysków? |
|
|
|
 |
Ambroży
Forumowicz Ambroży
Auto: Outlander I 2006 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2016 Posty: 35 Skąd: ŁOMIANKI
|
Wysłany: 22-05-2019, 12:19
|
|
|
Ja jeszcze czyściłem zbiornik, bo u mnie była dziura we wlewie i syfu naszło. Potem po kilku tygodniach miałem chwilowy problem z wtryskami ale środek Liqui Moly go rozwiązał. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-05-2019, 17:06
|
|
|
Można to jeszcze dokładnie sprawdzić w programie gazowym. Daje on możliwość przełączania na gaz i na benzynę po jednym cylindrze więc można włączać aby pracował jeden wybrany wtryskiwacz benzynowy i reszta gazowych. Podczas takich prób podglądamy pracę sondy i korektę krótką i wszystko będzie widać. |
|
|
|
 |
MitsuLbn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-05-2019, 20:38
|
|
|
Po kilku dniach wtryskiwacz zaczął żyć normalnym życiem i działa. Check nie pali się, błąd wykasowany i silnik pracuje normalnie. Mam nadzieję że już się to nie pojawi |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-05-2019, 22:04
|
|
|
Ja bym proponował sprawdzić korekty przełączając wtryski pojedynczo bo to że nie czujesz różnicy w pracy nie oznacza że wtryskiwacz podaje właściwą dawkę. |
|
|
|
 |
|