Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:56
[I 2.0T] podpora wału
Autor Wiadomość
MarcinGdy 
Forumowicz

Auto: O1T 2007
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-10-2014, 08:25   [I 2.0T] podpora wału

Pytanie do znawców tematu, czy jest jakiś dobry zamiennik podpory wału do O1T ? czy pozostaje tylko oryginał ?
Przy szybkim ruszaniu i zmianie biegów z kopytem pojawia mi się puknięcie dochodzące od podłogi. Mechanior stwierdził, że winna może być podpora wału, która ma luzy.

irek23rz 
Nowy Forumowicz
irek23rz

Auto: outlander 1 turbo
Wysłany: 03-10-2014, 13:32   

Witam . Raczej stawiałbym na krzyzak lub luz na dyfrze z tyłu ewentualnie podpory dyfra a nie podpory wału. Sprawdz febest na alledrogo. Pozdrawiam

nytsug 
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Wysłany: 03-10-2014, 23:25   

To nie podpora wału jak kolega wyżej napisał. To dyfer tylny się odzywa, krzyżak albo już wyrobione wielotryby na dyfrze.

MarcinGdy 
Forumowicz

Wysłany: 06-10-2014, 19:26   

Może jest tak jak piszecie, ja opieram się na ocenie dwóch różnych mechaników. Sam też byłem pod autem i widziałem, że 1sza podpora siedzi ciasno na wale, a druga ma ok. 2cm luzu i wał swobodnie w niej lata na strony :roll:

Oryginalna podpora to koszt mniej więcej 260zł.
Nytsug to o czym napisałeś to jakieś kosmiczne koszta przy naprawie?

nytsug 
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Wysłany: 06-10-2014, 21:51   

Krzyżak wału to poniżej 100zł znajdziesz. Zależy jaki masz przebieg bo jak ok ponad 250 tys. to prawdopodobnie dyfer tylny do wymiany - ok 500zł

MarcinGdy 
Forumowicz

Wysłany: 06-10-2014, 22:30   

Przebieg 120tkm potwierdzony bo salon PL, chyba że tam już też kręcą ;) . Podjadę do speców od wałów i zobaczę co powiedzą.

irek23rz 
Nowy Forumowicz
irek23rz

Auto: outlander 1 turbo
Wysłany: 08-10-2014, 22:05   

znaleźć speca od diagnozy tego ustrojstwa graniczy z cudem nawet serwis najlepiej to by wymieniał wszystko po kolei az dojdzie do dyfra i powie no panie teraz to to :? trzeba robić .W o1t już tak jest niestety ze moc daje w d..e seryjnemu dyferencjałowi.Napisz jaka diagnoza ...

MarcinGdy 
Forumowicz

Wysłany: 13-10-2014, 09:02   

pytanko jeszcze..czy po wymianie podpory wału trzeba wał na nowo wyważać ?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 13-10-2014, 12:16   

Nie, ale założyć dokładnie tak jak był zdjęty.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

MarcinGdy 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2014, 10:33   

Próbowałem ruszyć temat podpory wału i odbiłem się od ściany już na wstępie u speców od wałów :?

Wcześniej ustaliłem, że ori podpora (na zdjęciu zaznaczona na czerwono) to koszt ok 260 zł, wymiana z wyważeniem (podobno niekoniecznym 200 zł)
Zajechałem i okazało się, że firma nie ma jakiejś przystawki do wyważenia takiego wału
jaki jest w O1T.

Teraz pytanie, czy serwis fabryczny dysponuje technologią do poprawnego zmontowania całości ?
Przy okazji "majster" zwrócił uwagę na przegub (zaznaczony na zdjęciu na zielono)
że rzekomo ma jakiś luz. Jak poruszał nim lewo-prawo to faktycznie dało się usłyszeć jakieś pykanie, jakby nie chodził ciasno.
Generalnie postraszyli mnie możliwą koniecznością wymiany całego wału :!: WTF !?

FOTKA WAŁU

[ Dodano: 26-11-2014, 18:05 ]
Ostatecznie auto trafiło do innego znachora, który orzekł, że są luzy na tulejach tylnego mostu i to one mogą być odpowiedzialne za stuki przy zmianie biegów.
Troszkę przeraził mnie ceną za części i robociznę, za wszystko chce 700zł, to dużo czy w miarę normalnie?

[ Dodano: 04-02-2015, 09:43 ]
temat ogarnięty, zamontowane 4 nowe tuleje z Olkusza i nastała błoga cisza przy wachlowaniu biegami :D

majchas01T 
Forumowicz

Auto: O1T
Wysłany: 13-07-2016, 18:55   

Hej Wam 😀
U mnie przy szybkim wciśnięciu sprzęgła pojawia się głuche metaliczne uderzenie. Dodatkowo po puszczeniu sprzęgła jest uderzenie, ale już bardziej głuche. Byłem dziś pod autem i nagrałem filmik, na którym widać Luz obrotowy wału. Dodatkowo nie wiem, czy ten Luz na podłodze wału nie jest za duży. Podkoniec filmu słychac dźwięk metaliczny przy poruszaniu wałem osiowo - Luz około 1mm i to tylko na ostatniej części wału.
Wszystkie tuleje mostu wymienione na olkuszowe poliuretanu... jakieś podpowiedzi? Doświadczenia?

https://m.youtube.com/watch?v=kZ1HvGUl0VI

apollo99 
Forumowicz

Auto: outlander turbo
Wysłany: 13-07-2016, 20:15   

to wygląda na luz międzyzębny na ataku mostu tylnego i wałka wyjściowego transferu ,czy jest prawidłowy to ci chyba tylko w aso powiedzą, a jeśli za duży to można to regulować ale niestety trzeba trochę porozkręcać.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 14-07-2016, 11:00   

majchas01T napisał/a:
Wszystkie tuleje mostu wymienione na olkuszowe poliuretanu... jakieś podpowiedzi? Doświadczenia?
Mam podobnie, też wymieniałem tuleję na olkuszowe i obstawiam że one zmęczyły mi dyfer jeszcze bardziej, bo są sztywniejsze i zęby dyfra dostają mocniej po du...

Świeży 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 16-07-2016, 19:29   

Mam to samo, jeśli jest stukanie to pod tylnym mostem tam gdzie się kończy wal mniej więcej, są dwie poduchy prawie obok siebie, w pionie. Prawdopodobnie pasują jakieś od Reno Scenika..ale okaze sie w tygodniu, znam też cenę wymiany i koszt oryginalnych części w serwisie, i tego dyfra i podpór wału, ale to dopiero jutro mogę dopisać w razie zainteresowania.

76magg 
Forumowicz

Auto: O1T
Wysłany: 02-06-2019, 21:55   

Mam coś podobnego - przy ostrym ruszaniu przy przejściu 1-2 jest stuknięcie.
Oglądałem go na kanale i mniej więcej na środku jest taka obejma która trzyma wał - i to tam jest dość spory luz góra dół. Wygląda na to, że luz jest na gumie między tą obejmą a dołem auta - wydaje się, że odkręcam nakrętkę, wymieniam gumę i dokręcam i będzie ok.
Pytanie, gdzie i jako co można kupić tę gumę?

Odpowiedz do tematu