|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1999 2.5 v6 Automat] Jaki olej silnikowy? + kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
Mortal
Nowy Forumowicz Mortal
Auto: Galant Sedan '98 (EA5A 6A13)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-07-2019, 21:02 [1999 2.5 v6 Automat] Jaki olej silnikowy? + kilka pytań
|
|
|
Hej! 3 tygodnie temu kupiłem Galanta 1999 2.5 v6 z automatyczną skrzynią biegów. Rozrząd wymieniony wraz z filtrami i olejem wymieniony 6 miesięcy temu. Wlany został Castrol 5w40. Po dwóch tygodniach użytkowania przeze mnie (nie ukrywam, trochę przesadzałem z prędkościami) zacząłem słyszeć luzy na zaworach (hydropopychaczach). Nie da się ich wyregulować ręcznie, czy zmiana oleju pomoże? Jaki polecacie? Motul? Valvoline? 5w czy zmienić na 10w?
Dalej:
- Przy szybkim ruszaniu i nagłym przyspieszaniu zapala mi się na chwilę kontrolka hamulca ręcznego. Czujka ABSu czy...?
- Przy jeździe powyżej 170km/h przez dłuższy czas (kilkanaście minut), kontrolka TCL OFF (kontrola trakcji) zaczyna migać. Po wyłączeniu silnika, odczekaniu kilku-kilkunastu minut i ponownym włączeniu wszystko wraca do normy.
Z góry dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11160 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 02-07-2019, 22:11
|
|
|
1. zostaw 5W40,
2. mało płynu hamulcowego w zbiorniczku.
3. nie wiem. może to mieć związek z brakiem płynu, ale nie jestem pewien. |
|
 |
-Fenek-
Forumowicz

Auto: Galant EA5A 6A13 2001r.
|
Wysłany: 02-07-2019, 23:48 Re: [1999 2.5 v6 Automat] Jaki olej silnikowy? + kilka pytań
|
|
|
Mortal napisał/a: |
- Przy szybkim ruszaniu i nagłym przyspieszaniu zapala mi się na chwilę kontrolka hamulca ręcznego. Czujka ABSu czy...?
|
Przerabiałem to niedawno. Mało płynu hamulcowego w zbiorniczku. Albo kończą się klocki, albo gdzieś jest wyciek.
Jak zostało jeszcze klocków to dolej, ale nie za dużo, bo przy wymianie poziom się podniesie i może się wylać górą ze zbiorniczka. |
|
|
|
 |
Mortal
Nowy Forumowicz Mortal
Auto: Galant Sedan '98 (EA5A 6A13)
|
Wysłany: 03-07-2019, 00:32
|
|
|
jacek11 napisał/a: | 1. zostaw 5W40,
2. mało płynu hamulcowego w zbiorniczku.
3. nie wiem. może to mieć związek z brakiem płynu, ale nie jestem pewien. |
-Fenek- napisał/a: | Przerabiałem to niedawno. Mało płynu hamulcowego w zbiorniczku. Albo kończą się klocki, albo gdzieś jest wyciek.
Jak zostało jeszcze klocków to dolej, ale nie za dużo, bo przy wymianie poziom się podniesie i może się wylać górą ze zbiorniczka. |
Dzięki, niewpadłbym na to! |
|
|
|
 |
|
|