Jaki silnik diesla do Eclipse? |
Autor |
Wiadomość |
dziobak26 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2007, 10:21 Jaki silnik diesla do Eclipse?
|
|
|
Witam. Czy ktoś wie jaki silnik diesla będzie pasować do miśka? Mam takiego bez silnika, skrzyni i wiązki elektr. Widziałem jak facet ma przerobionego forda probe I z silnikiem Nissana 2.0 bez turbo. |
|
|
|
 |
phot
Forumowicz Tomek

Auto: carisma 1.9 did i skodzitsu;)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 187 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 29-08-2007, 10:29
|
|
|
Witam. Przyznam ze troche zdziwil mnie pomysl umocowania dielsla w eclipse... To auto raczej sportowe ale w sumie teraz te diesle sa takie ze moze to i ciekawy pomysl... Osobiscie o wynalazkach dieslowskich z japonii to bym zapomnial... Gdyby pasowal to mozna by pomyslec o klasycznym 1.9 tdi tylko w klipsa nie 90 konnym:) Tylko kwestja dopasowania moze byc raczej ciezka... Czekam jak sie pomysl rozwinie:)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2007, 11:55
|
|
|
Jeżeli myślisz o założeniu silnika na ON to pewnie ważna dla Ciebie jest oszczędność $$.
Jeżeli tak to ja polecałbym dwa silniki:
- 1.9 TDI - sprawdzona, oszczędna i trwała jednostka
- 2.2 DTI - osczędny diesel, ze średnimi osiągami
Pytanie tylko czy którys z tych silników podpasuje do Clipa i jakie będą koszty całości |
|
|
|
 |
aurii [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2007, 16:50
|
|
|
co do silnikow diesla w eclips to chyba przesada )) nO ale .....
W sumie na twoim miejscu to bym wolal kupic kompletny silnik skrzynie i wiazke od eclips do tego gaz wstawic Cała taka operacja napewno nie bedzie wiecej kosztowac niz dobry silnik diesla ze skrzynia okablowaniem i osprzetem )) |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 29-08-2007, 16:54
|
|
|
a ja mysle ze czlowiek ten ma super pomysl
i rowniez proponowal bym wg mnie najlepsza jednostke diesla czyli 1,9 TDi , najlepiej ten 140 konny z 6 stopniowa skrzynia biegow . auto to dodatkowo mozna bardzo latwo podkrecic .
gdybym mial kupe kasy , to wsadzilbym wlasnie taki silnik do rekinka w kombiaku .
na forum pokazany byl kiedys 3000gt ktory stal na allegro wlascnie z silnikiem VW silnikiem diesla |
|
|
|
 |
phot
Forumowicz Tomek

Auto: carisma 1.9 did i skodzitsu;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 187 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 29-08-2007, 17:54
|
|
|
Wiecie jak pisalem wczesniej... Podstawowa sprawa jest co bedzie pasowalo to kliperka... Jak wiadomo mitsubishi nie nalezy do grupy VW ale kto wie moze jakis warsztat by sie podjal umieszczenia jednostki VW (nawiasem mowiac wg mnie bardzo dobrej) diesla w kliperku...
Co do gazu to osobiscie bym tego nie robil... Auto sportowe z gazem jakos do mnie nie przemawia... wiem ze brc i wogole .. moze poprostu ja jestem do gazu uprzedzony ale diesle juz sie w le mans scigaja (audi r10tdi) a auta z gazem jeszcze niezbyt czesto;) Chociaz moze to i blad;):)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 30-08-2007, 22:57
|
|
|
Pasować powinien też 1,9 DiD. Ale zamontowanie diesla w Eclipsie to tak jak założenie kołpaków do Ferrari.
A pomijając kwestie duchowe to zawieszenie eclipsa nie jest przystosowane do cięzaru i wibracji silnika diesla. Po krótkim czasie się rozleci. Auto również będzie NIE-sterowne. Zawieszenia samochodów z Dieslem znacząco różnią się od wersji z silnikiem benzynowym. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
dziobak26 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2007, 12:07
|
|
|
Podobno auta z silnikiem diesla mają wzmocnione podłużnice również zawieszenie silnika 2x mocniejsze niż benzynowe. Silnik 2x więcej waży niż benzynowy gabarytowo też może nie pasować pod maską. Więc szanse są niewielkie. Proszę o opinie. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 31-08-2007, 22:44
|
|
|
Prawie wszystko co napisałes się zgadza
Podłużnice często faktycznie sa wzmacniane, Silnik gabarytowo powinien się zmieścić ale amiana samej jego masy i jej rozkładu wymusza inne kąty zawieszenia, inne, zwykle twardsze sprężyny i amortyzatory o kompletnie innej charakterystyce. Nawet różnice w samej zbieżności są znaczące.
Jednym słowem NIE da się bezkarnie włożyć do auta benzynowego silnika diesla mimo że by pasował rozmiarem. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2007, 22:52
|
|
|
Bezkarnie nie, ale jakby się uprzeć i zrobić całość na tip top to takie auto byłoby naprawdę ciekawe - duża moc i niskie spalanie! |
|
|
|
 |
geepard [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2007, 20:55
|
|
|
Nie no co jak co ale Eclipse diesel to juz przesada.
To nie golf tdi |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 00:38
|
|
|
audi jak startowalo w le mans swoim r8 z silnikiem wysokopreznym rownez wywoalo sensacje i kontrowersje... pytanie : jak to disel do takich wyscigow.?!?!..... byla to profanacja i wstyd...
audi wygralo... |
|
|
|
 |
michu_872
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2006 Posty: 342 Skąd: Fałkowo k. Gniezna
|
Wysłany: 04-09-2007, 09:34
|
|
|
kliperek na olej... no cóż wszystko da się zrobić...
znajomy nawet kiedyś miał SUPRE z ropniakiem pod maską. tylko nie za bardzo jeździła jak supra Miał tam jakiś silnik z nissana albo misia nie wiem dokładnie jaki i to z epoki gdzie jeszcze o TDI nikt nie słyszał. Ale jakby wstawić TDI, wzmocnić zawieszenie to może by wyszło z tego coś ciekawego. Tylko co do zawiasu to jestem ciekawy na ile takie auto miało by zmieniony rozkład masy... a co za tym idzie jak by się zachowywało na zakrętach Nie wiem czy nie było by bardzo podsterowne |
_________________ Galant E39a & Polski Fiat 2000DOHC 72r (czeka na natchnienie).
BMW E36 - "Brzydula"
 |
|
|
|
 |
geepard [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 09:44
|
|
|
No tak Goldi ale tam pracowali specjalisci z Audi i ten samochod byl tak zaprojektowany caly a nie do Eclipsa ktory nie jest przystosowany wkladac taki silnik bo wydaje mi sie ze rezyltat i tak marny bedzie a jesli to ma byc oszczedne to przerobki wiecej wyjda niz zaoszczedzi. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 04-09-2007, 09:45
|
|
|
Najłatwiej włożyć 4d65 z Galanta '88-92 - pasuje prawie plug&play..... ale nie polecam tej jednostki ze względu na awaryjność..... każdy inny swap to megarzeźba, więc polecam 2.5 TDi z Transportera - bez trudu łamiesz barierę 200 KM i jeżdzi podobnie do GST |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
|