Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:53
[I 2.0T] BEZPIECZNIKI - Mitsubishi Outlander 1 generacji
Autor Wiadomość
JKmotors 
Mitsumaniak

Auto: Outlander Turbo
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-02-2012, 11:29   [I 2.0T] BEZPIECZNIKI - Mitsubishi Outlander 1 generacji

Witam Was.

Akurat misiek trafił do warsztatu na przegląd gazu, szukałem na forum, i nie znalazłem niezbędnych informacji. Chcę kupić jakiś zestaw bezpieczników, bo jadę w trasę w góry, i wiadomo, że zawsze coś się może zdarzyć. A jako, ze miśka odbieram wieczorem, a chciałem to załawtwić teraz, mam pytanie: Jaki zestaw bezpiecznikó kupić optymalnie? To znaczy, że jak któryś padnie, żeby była duża szansa, że go mam :) .
Nawet nie wiem, czy są "małe", czy "duże", czy oba typy. Wszelkie sugestie nagradzane "pomukami", zwłaszcza jeśli dzięki nim zdąże zakupić coś przed odbiorem :) .

PS. Nie ma za dużo o bezpiecznikach w Outlanderach 1, więc może ktoś przy okazji napisze, które są pod silnikiem, które w środku, może jakiś schemat... Na bank informacje się przydzadzą dla kolejnych pokoleń. Jakbym miał obok auto, napisał bym sam, ale niestety nie mam :( .

pzdr

Obywatel 
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Wysłany: 10-02-2012, 01:52   

Oto fragmenty instrukcji poświęcone bezpiecznikom. To powinno wszystko wyjaśnić:

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-02-2012, 10:23   

Wielkie, wielkie dzieki :) . Pomógł!!! :)

Miśka jeszcze nie odebrałem, więc własnie wyjeżdżam zrobić zakupy ;) .

Obywatel 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2012, 11:24   

Nie ma problemu i dzięki za 'pomocnika' :)

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-02-2012, 11:33   

Nie za ma co ;) .
To skoro taki wątek już istnieje to na przyszłość jakby ktoś miał jakieś pytania co do bezpieczników, to tutaj :) .

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 10-02-2012, 17:09   

Mam wrażenie że panikujesz, bezpieczniki same się nie przepalają, a jak się przepalą to z reguły wymiana bezpiecznika bez zlokalizowania usterki niszczy następny. Misiek ma w standardzie zapasowe na stanie, a nawet jak ich braknie to można pożyczyć ze zbędnego obwodu. Dużo innym problemem za to jest np pasujący komplet żarówek.

Obywatel 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2012, 17:37   

elektryk napisał/a:
Dużo innym problemem za to jest np pasujący komplet żarówek.

Mówisz i masz :D

Rzeczywiście zakręcony ten zestaw żarówek :shock:

max87 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0
Wysłany: 10-02-2012, 20:15   

witam !!!
widze że kolega ma instrukcje w języku polskim. niestety moja jest tylko w języku włoskim. jakbyś mógł może udostępniłbyś innym potrzebującym instrukcję?? :P :?: :?:

Obywatel 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2012, 21:04   

Postaram się znaleźć źródło, z którego ściągnąłem moją instrukcję a jak mi się nie uda, to wrzucę gdzieś moją.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 12-02-2012, 13:11   

Obywatel napisał/a:
elektryk napisał/a:
Dużo innym problemem za to jest np pasujący komplet żarówek.
Mówisz i masz :D
Podałem to jako przykład. Problemem nie jest identyfikacja żarówek a kupienie gotowe zestawu z żarówkami pasującymi do outlandera. W sklepach jest różnych zestawów na tony, a z reguły nie ma w nich obecnych w miśkach żarówek W21W, WY21W albo W21/5W.
A co do stron które pokazał kolega to nie są one właściwe przynajmniej dla mojego egzemplarza. Ja nie mam HB3+H1 tylko H4.

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-02-2012, 13:05   

elektryk, masz rację oczywiście, ale zawsze lepiej mieć kilka zapasowych rzeczy w samochodzie, zwłaszcza w trasie.
Kiedyś za znajomym na przykład jeździlismy Subarakami po żwirowni jakiejś, i po prostu przepalił się bezpiecznik od wiatraka chłodzącego płyn. Zwykła wymiana i dolanie wody (rozwiązanie by dojechać) wystarczyło. Jednak musielismy jechać 45 kilometrów na najbliższą stację... Więc takie wypadki też się zdarzają.

Ale teraz już wiem, że Misiek ma w standardzie zapasowe, elektryk, dzięki za pomoc.

A tak zmieniając temat, próbował ktoś z Was może wkładać do Outka ksenony? Bo z tego co się orientowałem w serii nie było (?) a ma regulację wysokości, i spryskiwacze :) .

PS. Wróciłem już z trasy, misiek leci jak przecinak. Zamontowałem ostatecznie radio 2 din, zrobiłem potężny przegląd gazu razem z wymianą parownika, wiązki, zestrojeniem na nowo i sporymi zmianami w butli gazowej. Lada moment wszystko opiszę w "swoim" wątku, który założę :) .

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 17-02-2012, 19:58   

JKmotors napisał/a:
A tak zmieniając temat, próbował ktoś z Was może wkładać do Outka ksenony? Bo z tego co się orientowałem w serii nie było (?) a ma regulację wysokości, i spryskiwacze :) .
Było już chyba o tym na forum, istnieje jakiś zestaw chyba firmy Hela który ma całą automatykę. Co z tego że jest regulacja poziomów skoro nie ma czujnika pochylenia i nie wszystkie O1 mają spryskiwacze, chyba tylko wersje turbo.

Zerwikaptur 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0 136KM
Wysłany: 22-05-2017, 10:23   

elektryk napisał/a:
Misiek ma w standardzie zapasowe na stanie

Gdzie te zapasowe bezpieczniki powinny się znajdować? Mojego Outlandera tureckie hordy zza Odry chyba ogołociły nawet z tego :/

BTW. Czy Outlander I miał fabrycznie roletę bagażnika?

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 22-05-2017, 10:49   

Zerwikaptur napisał/a:
Gdzie te zapasowe bezpieczniki powinny się znajdować? Mojego Outlandera tureckie hordy zza Odry chyba ogołociły nawet z tego :/
O ile dobrze pamiętam w skrzynce pod maską albo są wolne miejsca na bezpieczniki zapasowe albo na pokrywce. W skrzynce w kabinie zapasowe bezpieczniki i wyciągacz są na odwrocie "popielniczki" którą trzeba zdemontować przy wymianie bezpieczników.

Zerwikaptur napisał/a:
BTW. Czy Outlander I miał fabrycznie roletę bagażnika?
Z reguły tak, słyszałem że często się gubi albo brakuje. Sprawdź w schowku pod podłogą bagaznika.

Jaro1974 
Mitsumaniak
Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Wysłany: 22-05-2017, 11:07   

elektryk napisał/a:
nie wszystkie O1 mają spryskiwacze, chyba tylko wersje turbo.

Akuratnie nie jest to prawdą bo mój ma. To wszystko zależy od wersji danego egzemplarza. ;-)
carisma http://forum.mitsumaniaki...p=940699#940699
outlander http://forum.mitsumaniaki...1289542#1289542
S40 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1581589#1581589
EA5W A/T '02 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1636386sid=8c835a59cb4250aa44c46bb3733c4f92#1636386

"Memories are the most important things that we remain to remember the most moving ones flowing from the depths of the HEART, recorded to the end of LIFE"

wozidełka; FSM 126P - 1995-1999; FSO 1500 - 1999-2004; seat ibiza 1.2 - 2004-2008; carisma 1.9td GLX - 2007-2014; megane 1.4 energy - 2008-2014; O1 - 2014- ; suzuki epicuro UC 125 - 2016 - ; honda CBF 125R - 2017 - ; volvo s40 1.9 Di- 2018 - 2020; EA5W A/T - 2020 - 2024 "RIP"; EA5A A/T 2024 - ?
"A co ja mogę - przecież tylko zwykłym szeregowym mitsumaniakiem już nie jestem :P "
ルブリン

Odpowiedz do tematu