Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wspólne części Protona 300 i Colta CA0
Autor Wiadomość
gulon
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 13:04   Wspólne części Protona 300 i Colta CA0

Witam wszystkich.
Właśnie przymierzam się do kupna protona serii 300.
Proponuję aby w tym temacie każdy użytkownik protona serii 300 wpisał to co wie, na temat wspólnych części. Można by było później zgłosić taki temat moderatorowi do przyklejenia i wspólnymi siłami zrobić z tego kompendium wiedzy.
Podzielmy wypowiedzi na działy - karoseria, silnik, zawieszenie, wnętrze.
Co wy na to?

ratajeq 
Mitsumaniak

Auto: A4 B5 2.5 Q
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-11-2008, 23:03   

ciezko bedzie cos takiego napisac, poniewaz jesli juz wiesz jaka czesc idealnie pasuje do protona nie wiesz na 100% ze pasuje do colta, bo nie masz takiego zeby sprawdzic ....

ryba84
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2008, 16:20   

Ale może mam pomysł niech każdy wpisze numery części :D

Lucaszz 
Nowy Forumowicz

Auto: swift 8v
Wysłany: 11-11-2008, 16:21   

a ja słyszałem ze 99% części mechanicznych protona i colta to to samo..... ktoś zaprzeczy/ potwierdzi?

mirc23 
Mitsumaniak

Auto: brak
Wysłany: 11-11-2008, 21:00   

Części mechaniczne pasują jak pisze Lucaszz, w 99 %. Proton produkoany na licencji Mitsubishi to ta sama konstrukcja a wielu częściach trzy diamenty, nie jestem pewien serii 300 ale w 400 tylne zawieszenie jest nieco inne niż w Lancerze, co pokazuje ten 1 %.

Lucaszz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-11-2008, 22:00   

A czy istnieje opcja zamowienia gdzies w Polsce własnie takich czesci nalezacych do tego 1% ? Jakiś salon mitsu obsługuje moze protona?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 12-11-2008, 09:24   

Na 100% pasuje aparat zapłonowy MD153199 T6T57171 i zamiennie MD325051 T6T57171A. Części wewnątrz aparatów są inne, ale wyprowadzenia i wymiary zewnętrzne są zgodne w 100%, więc jeżeli wymiana, to cały aparat. MD325051 T6T57171A jest lepszy, gdyż ma wewnątrz Hallotron, a nie jak w przypadku MD153199 T6T57171 czujnik optyczny.

ratajeq 
Mitsumaniak

Auto: A4 B5 2.5 Q
Wysłany: 12-11-2008, 14:19   

np. cewka w protonie 1.3 jest jak dobrze kojarze z colta CJx ... jak sprawdze dokładnie numer to wyedytuje
tak samo chyba jest z komputerem, który jest inny niz w colcie CA0

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 12-11-2008, 15:58   

Cewka jest w aparacie zapłonowym jeżeli masz aparat, jak podałem to jest inna niż w CJ0

Lucaszz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-11-2008, 18:48   

Pisałem do mitsubishi Poland i nie mają takiego info na temat czy ktoś ściąga części z katalogu do tego PROTON-a .... Czyli jak sie cos spsuje jakaś cześć typowo protonowa to już jest porażka wtedy?

mirc23 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2008, 19:44   

Lucaszz napisał/a:
Czyli jak sie cos spsuje jakaś cześć typowo protonowa to już jest porażka wtedy?

Na szczęście nie masz racji części dostępne w większości sklepów ale bywa, że trzeba wiedzieć czego się szuka. Niektóre części od Carismy w moim przypadku dochodzi jeszcze Galant ale przede wszystkim Colt/Lancer.
Co do serwisów MMC żaden nie znajdzie dla ciebie części, kiedyś robiłem test z łacznikami stabilizatora i żaden sprzedawdca w salonie Mitsubishi nie potrafił mi pomóc po podaniu informacji jaki samochód i po podaniu VIN-u, jednak wiedząc czego szukam kilku znalazło odpowiednią część.

Lucaszz, napisze ponownie Proton w tamtych czasach był produkowany na licencji Mitsubishi i jeżeli nie pasują części od Colta/Lancera to będą zastosowane części z samochodów Mitsubishi.
Przykładem jest mój Proton 418, buda to Lancer tylko 5-drzwiowy (Lancer nie produkowany w takiej budzie), silnik to jednostka 4G93 SOHC montowana w Galancie (szukając części często tym się kieruje), tylne zawieszenie nie jestem pewien ale z rozmowy z jednym z MitsuManiaków, że zastosowane jest z Carismy.

Czy Proton dodał coś jeszcze niestety nie wiem, ale jak narazie problemów z częściami nie miałem.
Mam nadzieje, że ta wypowiedź pomoże i rozwieje wiele wątpliwości związanych z konstrukcją Protona.

pozdrawiam mirc23

Lucaszz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-11-2008, 20:42   

OK.

Jeszcze takie pytanie... To co z częściami blacharskimi? Załóżmy że mamy satirę i ktoś wleciał nam lekko w tył mamy do wymiany lampę, klapę i tylni zderzak.... Sa to czesci inne niz w colt, W takim wypadku Gdzie szukać takich gratów (0-rowe szanse ze sa na szrocie)?
Intercars moze? Czy moze zamaiać z UK ?

mirc23 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2008, 21:16   

Co do części i akurat opisanej przez ciebie Satrii, z tego co ja wiem oznaczenie Satria występowałotylko w przypadku GTi czyli:
http://www.webwombat.com....-gti-review.htm

i tu jest problem ciężko dostać taki zderzak ale lampę i klapę dostaniesz na szroach i w gogłoszenach z rozbiórki na allegro.

Ogolnie dla niepoinformowanych:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=10513
wersja 300 to Colt
wersja 400 to Lancer

a opisana przez ciebie satria to Colt GTi

Sprawa z częściami blacharskimi jest najcieższa ale po przeglądnieciu internetu jak pisałęm i je znajdziesz z rozbitków albo rozbiórki.

Lucaszz, widze że w opisie masz Swifta wiec czemu tak sie interesujesz Protonem, jak masz jakiegoś na oku, to pokaż nad czym tak sie zastanawiasz. :D

Lucaszz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-11-2008, 21:29   

Ubzdurał mi sie proton coupe GTi :F póki co zbieram wszelkie info nie wiadomo na czym stanie :P Podobają mi sie wizualnie, sa szybkie i nie takie drogie..... W zasadzie to nie ma żadnego innego w miarę taniego i szybkiego hot hatch po 95 roku rodem z japonii..... (chyba ze VTi jest tanie:P)Jak będę mieć coś konkret na oku to zapodam

mirc23 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2008, 22:24   

Akurat Coupe to nie GTi a dokładniej Proton 418 Coupe LRS, już mogę ci powiedzieć abyś uważał na jeden egzemplarz, który krąży na sieci. Jak będziesz potrzebował informacji śmiało pisz, a w tym temacie
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=420
masz opis Coltów GTi śmiało jak coś będziesz miał możesz dawać pod ocenę i dyskusję czy warto kupić.

Odpowiedz do tematu