Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Wibracje od silnika (?) podczas hamowania
Autor Wiadomość
bongolud 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2010 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-07-2013, 10:41   [II 2.0 DID] Wibracje od silnika (?) podczas hamowania

Witam,

Potrzebuje Waszej pomocy bo po Mitsubishi ciezko mi czegos dobrego sie spodziewac.
Objaw ktory opisze istnieje od nowego kiedy to zostal zakupiony w 2010 2.0 DID.
Mianowicie podczas delikatnego hamowania, gdy samochod juz niemalze stoi (powiedzmy na swiatlach), cos zaczyna "klekotac" tak ze slychac i w kabinie i na zewnatrz, i w tym samym czasie zaczyna trzesc buda. Wrazenie jest takie jakby silnik za chwile mial zgasnac aczkolwiek obroty nie spadaja, nie wibruja nawet.
Jak zwolnie hamulec podczas toczenia, objaw natychmiast znika.
Probowalem wielu miliona rzeczy jak, ze sprzeglem, bez, na neutralnym, 2wd,4wd i nic. Zawsze jest tak samo.
Jak hamuje recznym objaw nie wystepuje.
Klekotanie jest takie jakby (nie wiem jak opisac) rozsynchronizowaly sie zawory czy jakos tak, a trzesie dokladnie tak jak przygazuje sie lekko i pusci sie gaz, wtedy 2.0did lekko bujnie silnikiem /buda, tylko ze w moim przypadku to bujanie trwa do calkowitego zatrzymania i/lub zwolnienia hamulca.
Samochod obecnie ma 27tys., a objaw istnieje od samego poczatku.
W serwisie narzekalem na to z 20 razy, bylem zarowno w serwisie w Toruniu jak i Bydgoszczy i lupa, nic. Problem polega na tym ze objaw ten jest za kazdym razem i bardzo silny poza granicami Polski (jako ze czesto podrozuje), natomiast w Polsce tylko od czasu do czasu i jak do nich jade to akurat tego nie ma - chociaz wystepuje w miare czesto.
Na poczatku objaw byl tylko gdy silinik byl zimny, obecnie ciezko znalezc jakas zaleznosc.
Pokazywalem video nakrecone serwisowi, gdzie wyraznie jest widac/slychac ten efekt, ale oni wzruszyli ramionami i tyle. (plik jest dosc duzy 32MB, ale jak ktos z Was bylby zainteresowany moge go obciac tylko do trzesienia i skompresowac bardzej)
Obecnie komunikuje sie z MMC jako ze zostalo mi 8 miesiecy gwarancji, ale bazujac na dotychczasowych doswiadczeniach niczego dobrego sie nie spodziewam.

Jesli macie jakies sugestie bylbym wdzieczny.
Dzieki.
Ostatnio zmieniony przez bongolud 19-07-2013, 17:40, w całości zmieniany 1 raz  

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Auto: Outlander II
Wysłany: 19-07-2013, 13:52   

Samo chyba sobie odpowiedziałeś gdzie szukać dziury w całym, hamowanie ale tylko gdy hamujesz przedem na ręcznym nie masz objawów. Miałem podobnie ale u mnie akurat nie dociągli kół po zmianie na letnie, po około 300 km wyszło szydło z worka

bongolud 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2013, 14:27   

Kola zmieniane mialem z 15 razy, auto ma tak od nowosci wiec to nie to. Zmieniane byly juz tarcze, klocki, sprawdzane zawieszenie (przynajmniej tak twierdza).
Jak napisalem auto "reklamowalem" ze 20 razy (w 3 roznych serwisach) wiec chyba nie jest to tak proste.
Sprawdzane byly wszystkie parametry silnika + mase innych rzeczy o ktorych nie mam pojecia (na samochodach sie znam tyle ile musze przy takich wlasnie cyrkach).

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 19-07-2013, 16:31   

bongolud, to trzęsienie masz od silnika?
Spróbuj jeszcze czy jak masz wciśnięty lekko gaz to też tak trzęsie - czyli hamujesz lewą nogą ;) Możliwe, że w jakiś sposób wspomaganie hamowania działa na dolot, chociaż nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Raz - nie w Outku - miałem dziurawy przewód podciśnienia i silnik zasysał nim powietrze, co powodowało wzrost zużycia paliwa, a i serwo hamulca działało dużo słabiej. Może u Ciebie też coś z serwem jest?

bongolud 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2013, 16:52   

Thx Rezon.
Dalbym sobie .. uciac ze jest to od silnika, a juz napewno od czegos pod maska.
Napewno nie sa to hamulce.
Wyraznie slychac jak stanac obok samochodu, podczas gdy samochod sie zatrzymuje, dziwne klekotanie, cos tylko co mi osobiscie nie pasuje to moim zdaniem, aczkolwiek moge sie mylic, dzwiek ten jakby sie naklada (ale moze to byc tez wzmocnienie) na juz normalnie klekoczacy silnik.
Po prostu mam wrazenie ze silnik klekocze rowno, a jakies tam "g" do-klekowuje nie regularnie. W tym samym momencie samochodem trzesie przod/tyl do calkowitego zatrzymania lub do zwolnienia hamulca.

Probowalem z gazem ale tu jest problem, bo jak zaczyna dziwnie klekotac, to jak chce przyspieszyc musze zsunac ktoras z nog aby przyspieszyc, a wtedy samochod juz stoi, lub lekko ja zwolniam hamulec , wiec... .Jednakze pare razy mi jakby sie udalo (chociaz nie jestem bardzo pewny) i mialem wrazenie ze klekotanie jest wtedy wieksze.

Czytalem setki roznych postow na innych forach i tam ludzie z podobnymi objawiali tez stawiali na serwo lub nieszczelnosc podcisnienia. Ja nie widze zadnych roznic pod wzgledem hamowania itd, takze nie mam pojecia jak to ewentualnie zdjagnozowac.

Sugestie na temat powyzszego i innych przekazalem tez serwisowi i niby to sprawdzili...

Temat zupelnie do bani, tak mnie wk..a ten samochod, od samego poczatku same klopoty i zupelny brak frajdy z jazdy.

Aha i jeszcze jedna bardzo wazna rzecz, moze to Wam cos podpowie (wspominalem w pierszym poscie):
poza Polska objaw ten jest naprawde duzo duzo mocniejszy i wystepuje bardzo czesto. Co jest dziwne to ze po przejechaniu granicy, w Polsce jest to bardzo slabe, rzadko, czasem nie wystepuje wogole przez 2 tygodnie....
Ostatnio zmieniony przez bongolud 19-07-2013, 17:04, w całości zmieniany 1 raz  

Gunner 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Wysłany: 19-07-2013, 17:04   

A dwumas?
Ja na poczatku tez wzialbym pod uwage servo i wszystkie wezyki vacum ...
Bo jak cos jest nie tak zpodcisnieniem to bedzie to sie odbijalo na pracy silnika.
I jescze co mi przychodzi do glowy to awaria jakiegos wtrysku....

bongolud 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2013, 17:07   

Tez myslalem o dwumasie, na co serwis odpowiedzial ze jak dwumas to efekt bylby zawsze i nie zalezne gdzie jestem, tu czy tam, co moim zdaniem ma sens.

Do tego oznaczaloby ze dwumas bylby walniety od nowego czyli z przebiegiem 10 km...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-07-2013, 17:47   

Tropy można mieć 2:
- jakieś problemy z podciśnieniem (np. zamienione przewody podciśnieniowe - trzeba by prześledzić z dokumentacją)
- jakiś problem ze sterowaniem silnikiem podczas hamowania (outek ma jakiś specjalny program, że podczas hamowania odcina normalne sterowanie silnikiem, a może jakiś czujnik np. położenia pedału przyspieszenia daje zły odczyt czy coś?).

toppk 
Forumowicz

Auto: O2, glonojad, 2.0DID
Wysłany: 06-08-2019, 18:20   

Odświeżę temat, bo identyczne objawy mam od jakichś 80 kkm. przebiegu.
Dla potomnych napiszę, że też myślałem, że to dwumasa. Przy 116 kkm. wymieniłem całe sprzęgło i objawy nie ustały.
To się nie dzieje przy każdym dojeździe do świateł, to nie ma związku z zimnym/rozgrzanym silnikiem, ale jednak dzieje się podczas dohamowywania.
Nie jest to jakieś niepokojące, bo wbrew pozorom, budą i silnikiem nie trzepie strasznie, ale co nieco czuć.
Moja i mojego mechanika diagnoza - to jest wina zasyfionej klapy gaszącej. Nie ma powodów do paniki, można z tym żyć, nic się nie dzieje złego, poza tymi drobnymi wstrząsami właśnie przy dohamowywaniu i podczas gaszenia silnika.
Taki problem, to nie problem 8)

Odpowiedz do tematu