|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nordglass - wymiana przedniej szyby - opinie |
Autor |
Wiadomość |
damiroz
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-01-2020, 17:00 Nordglass - wymiana przedniej szyby - opinie
|
|
|
Witajcie,
w dniu dzisiejszym w moim miśku "poszła" przednia szyba (sama z siebie, nie zauważyłem żadnego uderzenia od kamienia ani innych uszkodzeń, które mogłyby spowodować takie uszkodzenie).
W każdym razie, firma ubezpieczeniowa, w której będę korzystał z AC współpracuje z firmą Nordglass. Rozumiem, że firma ta nie sprowadza oryginalnych szyb tylko daje jakieś własne rozwiązania ? Mieliście styczność z taką usługą świadczoną przez nich ? Jakieś opinie ?
Zastanawiam się czy nie iść z tym do ASO, wówczas wziąłbym gotówkę i najwyżej dopłacił brakującą kwotę bo jakoś nie mam zaufania do zamienników |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 10-01-2020, 18:16
|
|
|
Szyba oryginał to jakieś 3000 zł o ile dobrze pamiętam. Jak znam życie to przy gotówce masz w AC zapis, że firma potrąca sobie % za każdy rok amortyzacji części. To może być nawet 10% w każdym roku co przy szybach jest zrozumiałe, wszak każdy wie że wycieraczki ścierają szyby, które przez to robią się coraz cieńsze i bardziej podatne na zbicie (żart )
Więc może się okazać, że bezgotówkowo to dostaniesz tyle, że nie starczy na zamiennik. Jeśli szyba jest całkowicie zbita to wymień, choćby w ASO jeśli masz serwisowe AC (które i tak samo nie wymienia, ale za to da ci dokładnie taką szybę jak na pierwszym montażu). Jeśli jest tylko odprysk to może warto skleić. To kosztuje 50zł. Ważne tylko, żeby jak najszybciej zakleić miejsce odprysku jakąś taśmą klejącą. Możesz też poszukać kogoś, kto Ci wstawi szybę jak w mitsu, tylko taniej. Szyby w ASX nie mają loga Mitsu, tylko producenta szyby, więc da się taką dokupić poza ASO.
Przy wycenie pamiętaj, że nie tylko szyba jest potrzebna, ale także klej, kliny, robocizna, uszczelka ozdobna dookoła szyby. Ubezpieczalnie to pomijają .... a to też są pieniądze. Od pierwszej wyceny radzę się odwołać (chyba, że robisz bezgotówkowo, to niech się serwis martwi). Pewnie dopiero za trzecim razem dostaniesz tyle ile kosztuje szyba w ASO (jak masz AC wariant serwisowy) pomniejszone o amortyzację części.
Powodzenia w walce z ubezpieczycielem ... który i tak zrobi wszystko, aby cię rąbnąć jak najmocniej na kasie. |
|
|
|
 |
PTE
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
|
Wysłany: 10-01-2020, 22:24
|
|
|
Nordglass to polska firma z fabrykami w Koszalinie i Słupsku. Miałem szyby czołowe tego producenta w dwóch samochodach i nie narzekałem. |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 10-01-2020, 23:23
|
|
|
Bodajże 3 lata temu wymieniałem u nich szybę w Outlanderze za coś około 1200 zł (teraz być może już drożej). Warto policzyć czy przy tych kosztach opłaca się skorzystać z AC (utrata zniżek).
A szyba jak szyba - różnicy nie widać (jak koledzy pisali 'oryginał' z ASO to też nie Mitsu tylko X razy drożej). |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 11-01-2020, 15:13
|
|
|
Nie ma raczej czegoś takiego jak oryginalna szyba Mitsubishi. Dostawców jest dwóch: Saint-Gobain i Pilkington, jeśli jest nowy aktor na rynku jak Nordglas tym lepiej, ciekawe czy to nie jest filia któregoś z powyższej dwójki. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-01-2020, 16:29
|
|
|
Jak nie ma jak jest. Jest logo producenta i masz szybę oryginalną - bez różnicy czy robią ją w Azji, Europie czy Afryce.
Jak checsz zobaczyć różnicę szyby firmy "X" pod swoim logo, a ze znaczkiem producenta samochodowego to spróbuj porysować jedną i drugą
PTE napisał/a: | Nordglass to polska firma z fabrykami w Koszalinie i Słupsku. |
Która jest filią belgijskiej grupy AGC, która ma fabryki na całym świecie... |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2020, 18:26
|
|
|
mkm napisał/a: |
PTE napisał/a: | Nordglass to polska firma z fabrykami w Koszalinie i Słupsku. |
Która jest filią belgijskiej grupy AGC, która ma fabryki na całym świecie... |
Z ciekawości sprawdziłem i Nordglass jest własnością AGC Automotive, która robi szyby do Mitsubishi. Na moich jest logo AGC Automotive, natomiast nie ma logo Mitsubishi. Co wcale nie znaczy, że mam jakieś nieoryginalne szyby. Po prostu Mitsu nie zamówił szyb ze swoim logo i tyle. Dlatego mam tylko logo producenta szyby. Ogólnie kiedyś słyszałem wywiad z przedstawicielem jednego z producentów samochodowych żarówek. I on sugerował, że nie ma większego znaczenia jakiego producenta części zamiennej się wybierze. Ważne żeby był to producent części do pierwszego montażu w samochodach. Wtedy mamy gwarancję jakości produktu zgodnie z normami producentów samochodów. Sam byłem kiedyś w znanej fabryce klocków samochodowych i widziałem kartony z klockami na których były loga i Volvo i VW i Ferrari i Fiat ale także były klocki z logo firmy je produkującej. A sama firma, choć znana z produkcji klocków hamulcowych to była własnością firmy amerykańskiej, która pewnie większości osób może być całkiem nieznana, choć produkuje chyba wszystkie możliwe części do samochodów. Od łożysk, przez tłoki, klocki hamulcowe, świece, żarówki, pierścienie, części blacharskie na wycieraczkach kończąc.
Podsumowując - szyba Nordglass będzie tak samo dobra jak każda inna. Tylko pewnie przy odsprzedaży auta będzie pytanie, czemu jest inna szyba niż oryginalna. Choć dzisiaj jakość szyb jest taka, że ja mam już 4 samochód w którym coś jest robione z przednią szybą. Choć tylko w jednym była wymieniana, dwie to były klejone odpryski a jedna była polerowana, bo wycieraczka zrobiła rysę przez całe auto. Co ciekawe, mój PF 126p i PF 125p akurat z szybami czołowymi nigdy problemu nie miały. W porównaniu ze współczesnymi szybami te relikty PRL-owskiej motoryzacji miały szyby prawie pancerne |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-01-2020, 18:36
|
|
|
Laknat, bo zamiast diamentów masz kod po którejś literze |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2020, 18:39
|
|
|
mkm napisał/a: | Laknat, bo zamiast diamentów masz kod po którejś literze |
Biorąc pod uwagę, że moja szyba już była klejona to fakt ... z wytrzymałością diamentów ma ona niewiele wspólnego
Ale jak pisałem - takie szyby teraz robią. Niby klejone i hartowane, ale mięciutkie jak kaczuszka |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 12-01-2020, 23:00
|
|
|
Parę lat temu wymieniałem szybę w nissanie i zaproponowano mi w autoryzowanym serwisie "oryginał" nissana, tj. szybę pilkingtona z doklejonym logo nissana. Tą samą szybę pilkingtona, tyle że bez loga nissana i spoza autoryzowanego serwisu bez problemu kupiłem za 1/3 ceny "oryginału", i sprawdza się do dziś.
Realnie rzecz biorąc, przy produkcji rzędu 1,3 mln samochodów rocznie Mitsubishi nie opłacało by się raczej utrzymywanie własnej huty szkła. Szyby pochodzą zapewne od zewn. dostawców, pewnie azjatyckich.
Na marginesie, szkoda, że przednia szyba nie jest podgrzewana. |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 13-01-2020, 14:15
|
|
|
Laknat napisał/a: |
Podsumowując - szyba Nordglass będzie tak samo dobra jak każda inna. Tylko pewnie przy odsprzedaży auta będzie pytanie, czemu jest inna szyba niż oryginalna. Choć dzisiaj jakość szyb jest taka, że ja mam już 4 samochód w którym coś jest robione z przednią szybą. Choć tylko w jednym była wymieniana, dwie to były klejone odpryski a jedna była polerowana, bo wycieraczka zrobiła rysę przez całe auto. Co ciekawe, mój PF 126p i PF 125p akurat z szybami czołowymi nigdy problemu nie miały. W porównaniu ze współczesnymi szybami te relikty PRL-owskiej motoryzacji miały szyby prawie pancerne |
W rekliktach PRL szyby też się rysowały (i to bardzo) oraz pękały. Tylko to takie porównania jabłek z gruszkami. Obecnie szyby są dużo większe (aerodynamika), wklejane (i pracują jako element usztywniający nadwozie czyli przenoszą obciążenia przy każdej dziurze czy wjechaniu na krawężnik), nie wiem czy są cieńsze ale nie zdziwiłbym się gdyby przeszły kurację odchudzającą, gdy szyba każdy mm grubości szyby waży 2.5 kg/m2.
Prędkości, z którymi poruszają się samochody też jakby większe. Podobnie jak natężenie ruchu (czyli pośrednio odległości między pojazdami). Jedno się tylko nie zmieniło - zimą wszystko jest brudne - uwalone piachem i błotem. |
Ostatnio zmieniony przez mkm 13-01-2020, 22:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10706 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 13-01-2020, 14:24
|
|
|
juceman wymieniał przednia i jakoś mało dał a pisał ze widocznośc się poprawiła. Popytaj |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
damiroz
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 13-01-2020, 15:50
|
|
|
Wymieniłem szybę i nie polecam usług w Szczecinie. Zarysowali mi lewy błotnik, słupek i całe plastiki dookoła podszybia Czeka mnie wizyta u lakiernika.
Niestety nie zrobiłem żadnych zdjęć przed oddaniem miśka w ręce tych "specjalistów" i lipa. Zostało słowo przeciw słowu. I w tej sytuacji zostaje zapewne tylko dochodzenie swoich praw na drodze sądowej
Dla mnie ta firma to dramat i nie polecam nikomu. |
|
|
|
 |
|
|