Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Check 170
Autor Wiadomość
Kondziu1981 
Nowy Forumowicz

Auto: Space star 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2019, 19:53   Check 170

Co może być koledzy kupiłem nową sonda Denso i dalej wyskakuje ten sam check 170 teraz takie pytanie Kolega mi podpowiedział żebym też przedłużka wstawił i odsunął tą sondę od kolektora

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 02-09-2019, 20:24   

Ale którą sondę wymieniłeś :?:

Kondziu1981 napisał/a:
Kolega mi podpowiedział żebym też przedłużka wstawił i odsunął tą sondę od kolektora

Ale odsuwa się sondę tą pod autem a nie na kolektorze 8) .

Kondziu1981 
Nowy Forumowicz

Auto: Space star 1,6
Wysłany: 02-09-2019, 20:42   

1 na drugie już jest redukcja ale na 1:00 powiedział żebym jeszcze wstawił. Możliwe żeby katalizator był padnięty

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 02-09-2019, 21:17   

Ale sonda jest na kolektorze przed katalizatorem.
A po drugie reguluje ona mieszankę więc moim zdaniem powinna zostać na swoim miejscu.

Za błąd P0170 jak już pisałem Ci w innym temacie może odpowiadać lejący wtryskiwacz lub czujnik temperatury powietrza zasysanego.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-09-2019, 21:31   

P0170 informuje o niewłaściwym składzie mieszanki paliwowej która albo jest zbyt bogata albo zbyt uboga. Najczęściej bywa chyba zbyt uboga. Bardzo łatwo to sprawdzić podglądając korekty paliwowe lub pracę sondy lambda. Jak mieszanka jest uboga to korekty będą plusowe a sonda będzie pokazywała wartości po między 0,5 a 0V. Jak będzie zbyt bogato to wskazania odwrotne czyli korekty z minusem a wykres sondy po miedzy 0,5 a 1V.
Ludzie nieświadomi lub kiepscy mechanicy widząc ten często od razu podejrzewają sondę nie sprawdzając podstawowych parametrów jak korekty czy praca sondy i wymieniają często niepotrzebnie po kolei sondę, przepływkę czy inne czujniki :) A tu winna może być np. mała nieszczelność w dolocie lub w wydechu lub cieknący wtryskiwacz benzynowy lub zapchany filtr paliwa czy padająca pompa paliwa czy niesprawna lub źle ustawiona instalacja LPG...
A co do emulatora sondy to sondy regulacyjnej nie wolno tak zdławiać bo jej sygnał informuje sterownik silnika co ma zrobić z mieszanką. Wstawiając taki emulator spowodujesz że sonda będzie widziała bardziej uboga mieszankę przez co sterownik będzie wprowadzał dodatnie korekty przez co będzie większe spalanie a żadnego problemu tym nie naprawisz.

Odpowiedz do tematu