Co wybrać - Lancer 1.5 - 1.6, czy 1.8 - silnik benzynowy ? |
Autor |
Wiadomość |
Zorro123 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2008, 09:07 Co wybrać - Lancer 1.5 - 1.6, czy 1.8 - silnik benzynowy ?
|
|
|
Wczoraj byłem u mojego dilera i dowiedziałem się że będą zniżki. Z tego co czytam w innym temacie to około 2tys na każdym modelu. I teraz mam problem bo zapisałem się na Lancera Invite 1.5 ale mogę jeszcze zmienić na silnik 1.8. Róznica w cenie modeli około 3 tysiące. Byłem przygotowany na wyższą cenę 1.5 a teraz okazuje się że mogę prawie w tej cenie mieć 1.8. Co wybrać?
Jakie są za i przeciw?
Moje za 1.5 :
-mniejsze zużycie paliwa,
-niższe opłaty (ubezpieczenie)
-pewnie krócej się nagrzewa (mnijeszy silniczek silniej grzeje )
-w różnicy cenowej mogę sobie dobrać dodatkowe wyposażenie (opony zimowe, jakieś dodatki typu nakładka na rurę wydechową, konsolę itp.)
Moje za 1.8 :
-wyższy komfort jazdy (wyprzedzanie, elastyczność)
-tempomat (choć bo ja wiem czy to akurat wygodny gadżet? u nas słabo z autostradami)
-myślę że trochę trwalszy (mniej wysilony silnik)
-cichszy? (tu mógłby sie ktoś wypowiedzieć ktoś kto jeździł oboma modelami)
Chętnie poznałbym opinie innych. Co byście wybrali i jakie cechy bralibyście pod uwagę |
Ostatnio zmieniony przez tyku 01-11-2016, 17:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 30-03-2008, 09:36
|
|
|
Zdecydowanie 1.8 bo ten 1.5 to za słaby jest do tego auta i praktycznie nadaje się do w miarę spokojnego jeżdżenia a jeśli lubisz energiczniej pomykać to sprawa jest prosta no i nie po to się przecież kupuje drapieżnie wyglądającego Lancera X by nim się turlać emerycko. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 30-03-2008, 10:17
|
|
|
Bierz wiekszy. Ze zuzyciem paliwa to jest tak, że jak zaczniesz deptać z małym silnikiem, żeby zmusić go do dynamicznej jazdy, to wciągnie ci tyle samo jak nie więcej niż 1.8. Jak będziesz tym 1.8 jeździł delikatnie, to cię nie zrujnuje, a zapas mocy zawsze będziesz miał.
Druga sprawa - 1.8 pewnie o wiele łatwiej będzie sprzedać. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 30-03-2008, 15:10
|
|
|
Tez bym raczil wziasc wieksza jednostke napedowa...samochod musi dawac nie tylko swobodny przejazd z punktu A do B, ale rowniez frajde z jazdy jakiej nie daje wersja 1,5.
A roznica w spalanie...hmmm 1literek w ta czy w ta co to za roznica
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
kotakot
Forumowicz
Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
|
Wysłany: 30-03-2008, 16:04
|
|
|
Ja mam 1.5 i gdybym jeszcze raz wybierał to pewnie stanęło by na tym samym. Jeżdżę w 95% po dużym mieście i większy silnik mi po prostu nie potrzebny. W trasie też nie ma większych problemów. Poza tym o ile do startu z miejsca można mieć jakieś tam zastrzeżenia to powyżej 70-100 km na godzinę silnik 1.5 jest wystarczająco dynamiczny przynajmniej dla mnie. Reasumując o ile nie chcemy ruszać spod świateł z piskiem opon to uważam, że na 1.8 szkoda kasy.
P.S Jeśli bym codziennie przejeżdzał 100-200 km po krętej wąskiej drodze gdzie często ułamki sekundy decydują o bezbieczeństwie wyprzedzania to bez wahania wybrałbym 1.8. Tak że wszystko zależy od przeznaczenia autka.
Pzdr |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-03-2008, 16:33
|
|
|
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...sa tacy ktorym wystarcza mniejszy silnik a sa tacy ktorzy mimo przykladowo jazdy tylko po miescie lubia miec zapas mocy pod prawa noga
Polska to niebezpieczny kraj dla kierowcow...wieksza moc pozwala szybciej wyprzedzac czy nawet uciec przezd jakims.... (kierowca nazwijmy to tak)
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:13
|
|
|
kotakot napisał/a: | Reasumując o ile nie chcemy ruszać spod świateł z piskiem opon to uważam, że na 1.8 szkoda kasy. |
E tam, trzeba się nauczyć startować. Pisk to strata cennego czasu Robson86 napisał/a: | wieksza moc pozwala szybciej wyprzedzac czy nawet uciec przezd jakims. |
Moc, mocą, a tak naprawdę to liczy się większy moment dostępny przy niskich obrotach, bo to on decyduje o dynamice jazdy. Co z tego, że 1.5 ma 109KM przy 6krpm, jesli nikt przy zdrowych zmysłach w trakcie normalnej codziennej jazdy nie kręci silnika do takich obrotów. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-03-2008, 18:20
|
|
|
zwolin napisał/a: | Moc, mocą, a tak naprawdę to liczy się większy moment dostępny przy niskich obrotach, bo to on decyduje o dynamice jazdy. |
kwestia odpowiedniego biegu, redukcja na bieg ktory daje nam przynajmniej te 3500ob/min i ognia...to tyle jesli chodzi o benzyne, diesel ma troszke latwiej, ale latwiej nie koniecznie znaczy lepiej zwolin napisał/a: | Co z tego, że 1.5 ma 109KM przy 6krpm, jesli nikt przy zdrowych zmysłach w trakcie normalnej codziennej jazdy nie kręci silnika do takich obrotów. |
owszem owszem dlatego warto miec te pare koni wiecej pod maska bo przykladowo moja Carisma GDI 125KM ma przy 5500ob/min a przy 4000 ma zaledwie kolo 80KM..., wiec mniejszy silnik bedzie mial jeszcze mniej a co z kolei wiiaze sie z wyzszym jego kreceniem zeby lepiej "szedl", mocniejszy silnik juz przy nizszych obrotach bedzie zapewnial odpowiednia moc...
ale jasne 109KM to nie jest malo, sam jezdze oprocz Carismy Berlingo 1,6 110KM w benzynce i szczerze do setki przyspiesza nieprawdopodobnie dobrze (moze kwesta ze lata non stop po trasach i jest odmulony )
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:24
|
|
|
Robson86 napisał/a: | mocniejszy silnik juz przy nizszych obrotach bedzie zapewnial odpowiednia moc... |
No, bo mi właśnie chodziło o to, że lepiej byłoby mieć 1.8 , niż 1.6 |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-03-2008, 18:29
|
|
|
zwolin napisał/a: | No, bo mi właśnie chodziło o to, że lepiej byłoby mieć 1.8 , niż 1.6 |
hehe ale wracajac do tematu, chcialem sioe przejechac Lancerkiem 1,5 ale w Kieleckim salonie juz nie ma ani jednego Lancerka
Ciekawe jak to chodzi...
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Zorro123 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:32
|
|
|
Chyba juz niewiele salonów ma nowe Lancery i żeby coś obejrzec to trzeba czekać, a na przejażdżkę to chyba jeszcze z parę tygodni (zanim zarejestrują nowe). |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:52
|
|
|
1,5 w tak dużym samochodzie jest nieporozumieniem, nie ma nad czy się zastanawiać, tym bardziej że różnica cen jest żadna. Myślę, że niewiele osób mając taką alternatywę wybierze coś innego niż 1,8. Ci co już kupili nie mają wyboru, ale nawet 1,8 nie ma nadmiaru mocy, ale już pojeździ. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 30-03-2008, 20:55
|
|
|
Robson86 napisał/a: | hehe ale wracajac do tematu, chcialem sioe przejechac Lancerkiem 1,5 ale w Kieleckim salonie juz nie ma ani jednego Lancerka |
280 sztuk wjezdza wlasnie do Polski |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
kowzan [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2008, 16:31
|
|
|
Mowiac wjezdza masz na mysli, ze juz oclili, czy ze dopiero wplynely do portu? |
|
|
|
 |
osa [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2008, 18:36
|
|
|
Wracając do tematu. Czy ktoś już jeździł 1.8 i ma porównanie ?
P.S. Powinienem się przedstawić. Osa, mitsumaniak od 3 miesięcy, Lancer 1.5 |
|
|
|
 |
|