Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Błąd ASC OFF oraz wymiana taśmy pod kierownicą
Autor Wiadomość
Mefisto 
Nowy Forumowicz

Auto: Civic
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-08-2019, 22:30   [CY3A 1.8] Błąd ASC OFF oraz wymiana taśmy pod kierownicą

Witam. Byłem na diagnostyce i mam następujące błędy: C1219 i C2205 (czujnik kąta skrętu kierownicy) oraz B1B06 (poduszka kierowcy). Oba błędy wskazywały na taśmę pod kierownicą. Na nowej niestety błąd ASC OFF pojawia się nadal. I teraz pytanie, czy powinno się wykonać adaptację nowej taśmy? Dodam, że nie mam żadnego błędu od ABS.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 30-08-2019, 10:35   

Ale jak dobrze kojażę to oprócz taśmy jest osobny moduł skrętu.

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 30-08-2019, 11:09   

Czujnik kąta skrętu kierownicy, kupiony za niewielkie pieniądze na Aliexpresie działa od sześciu lat bezproblemowo, ale z tego co widzę już ich tam nie ma.

Poszukaj gdzieś używki, lub znalazłem tu:
https://www.franceauto.pl...-8651A084/21725

Mefisto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-08-2019, 18:05   

Bizi78, faktycznie jest coś takiego. Ten moduł może być walnięty? Jego też dotyczy błąd ASC OFF?
Takie coś znalazłem:

michaello, ale chodzi o to że wymieniłem właśnie ten czujnik. Pisząc o taśmie miałem właśnie go na myśli

Dzidek1 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X
Wysłany: 30-08-2019, 19:29   

Taśma jest od poduszki i przycisków na kierownicy, klakson.
Ten czujnik który masz na zdjęciu jest to właśnie od kąta skrętu kierownicy, najprościej by było podłączyć jakiś interfejs diagnostyczny i sprawdzić jakie wartości pokazuje, może wystarczy go wyczyścić.

Mefisto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-08-2019, 21:33   

Dzidek1, dziękuję za info. Cały czas byłem przekonany, że czujnik kąta skrętu jest w taśmie.

Jeszcze pytanko, czy po wymianie taśmy trzeba wykonać adaptację interfejsem czy nie ma takiej potrzeby? Gdzieś czytałem że taśma sama się adaptuje ale wolę się upewnić.

gringo66 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan
Wysłany: 31-08-2019, 10:28   

Ja miałem wymieniona taśmę . Bez adaptacji .

Mefisto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-08-2019, 14:10   

Dostałem się do modułu skrętu, ustawiłem go na środku (trzy ruchy w lewo, trzy w prawo) i bez zmian. Następnie przeczyściłem go w środku, ustawiłem na środku i nic. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić czy moduł jest sprawny? Nie chciałbym kupować nowego tym bardziej że ceny są dość wysokie a nie mam pewności czy mój faktycznie jest uszkodzony

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 03-09-2019, 15:09   

W ASO mogą ci wyzerować czujnik, mnie pomogło na tydzień może dwa i problem powrócił. Moduł nie jest drogi jak na oryginał, kilka lat temu kosztował w granicach 800zł i tak jak pisałem na chińskim portalu zapłaciłem coś kolo 200 zł czyli niewiele taniej.

Mefisto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-09-2019, 22:52   

Ale czy po kupnie nowego i sprawnego czujnika problem ustąpi? Czy trzeba będzie jakoś go dodatkowo programować?

Odpowiedz do tematu