Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tyku
07-12-2017, 19:02
Przywitanie i pierwsze problemy!
Autor Wiadomość
400z 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 07-12-2017, 17:06   Przywitanie i pierwsze problemy!

Cześć!
Od miesiąca jestem posiadaczem Mitsubishi Lancer 1.8 r. końcówka 2008,
Dość długo szukałem auta w Polsce i zdecydowałem się na wyjazd do Niemiec.
Powiem Wam szczerze, że na prawdę nie było w czym wybrać....
Za namową dobrego kolegi kupiłem własnie Lancera...
i jestem dość kiepsko zadowolony.
Układ kierowniczy chodzi dość ciężko (nie wiem jak u Was??!!),auto głośne w środku...ale do rzeczy.
Mam dziwny problem ze zmianą biegów. Mianowicie:
Raz wskakują idealnie, a raz z większym trudem ( jakby coś haczyło gdy chce zmienić bieg).
Najgorzej jest z biegiem wstecznym. Czasem nie mogę go wrzucić, podjadę do przodu ( ustawie auto w innej pozycji) i wchodzi bez problemu. Jakby to zależało od pozycji auta?!!?

Drugi dośc dziwny problem: od obrotów 2k-3k dziwne charczenie od silnika (?!), szczerze nie wiem jak to opisać! Jutro nagram filmik, to może trochę rozjaśni sprawę :)

Trzecia sprawa: Auto ma aktualnie 199k z hakiem. Na desce mam już komunikat o serwisie.
Niedawno wymieniłem olej i filtry. Czy można to jakoś oszukać?

Pozdrawiam,

Beowolf 
Nowy Forumowicz

Auto: tymczasowo brak
Wysłany: 08-12-2017, 10:54   

400z, Co prawda nie jestem użytkownikiem Mitsubishi, ale niewchodzenie biegów to może być zużyte sprzęgło i/lub synchronizator skrzyni biegów...

W kwestii grzechotania i serwisu niestety nie pomogę :) ... Choć rozrząd jest na łańcuchu, a grzechotanie z komory silnika najczęściej spowodowane jest luzami na łańcuchu, warto oddać do sprawdzenia i ewentualnej wymiany...

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 08-12-2017, 12:09   

400z - układ kierowniczy- sprawdź płyn w układzie wspomagania
- skrzynia biegów- zaczął bym od wymiany oleju
- charczenie w silniku - trudno powiedzieć, może, gdy coś nagrasz...
- komunikat o serwisie- jeśli się nie mylę, gdzieś tu na forum jest na ten temat wątek
- że auto głośne- bo Lancer jest w środku głośny (nie poszperałeś w necie, to ...

s0843 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 10-12-2017, 20:41   Re: Przywitanie i pierwsze problemy!

400z napisał/a:

Układ kierowniczy chodzi dość ciężko (nie wiem jak u Was??!!),auto głośne w środku...ale do rzeczy.
Mam dziwny problem ze zmianą biegów. Mianowicie:
Raz wskakują idealnie, a raz z większym trudem ( jakby coś haczyło gdy chce zmienić bieg).
Najgorzej jest z biegiem wstecznym. Czasem nie mogę go wrzucić, podjadę do przodu ( ustawie auto w innej pozycji) i wchodzi bez problemu. Jakby to zależało od pozycji auta?!!?

Drugi dośc dziwny problem: od obrotów 2k-3k dziwne charczenie od silnika (?!), szczerze nie wiem jak to opisać! Jutro nagram filmik, to może trochę rozjaśni sprawę :)

Trzecia sprawa: Auto ma aktualnie 199k z hakiem. Na desce mam już komunikat o serwisie.
Niedawno wymieniłem olej i filtry. Czy można to jakoś oszukać?

Pozdrawiam,

Tak na szybko odpowiadając, to:
- Lancer jest słabo wyciszony, stąd na pewno słychać szum opon. Jest to problem bo opony ciche najczęściej są drogie, ale warto jednak w tym aucie w takie opony zainwestować. Silnik jako taki jest jednak dość cichy i tutaj jakiegoś większego problemu nie powinno być.
- Co do biegów, to kompletnie nie wiem, bo mam automat, ale często jest to problem samego wybieraka zamontowanego pod lewarkiem. Może być mocno wyrobiony i z luzami. Mi to kiedyś padło w Punto i było dosyć tanie. Ale oczywiście w Mitsubishi takie rzeczy nie muszą być tanie
- Układ kierowniczy w Mitsubishi chodzi dosyć ciężko. Ciężko w porównaniu z innymi samochodami. Jak się przesiadłem z Alfy Romeo czy Punto 2, to miałem wrażenie że wręcz wspomagania jest brak :) Do tego się przyzwyczaisz. Ja tak przywykłem, że teraz mi przypomniałeś o tym, bo zapomniałem.
Też bym wolał żeby było lżej, nie to że to chwalę.
- Cieżko diagnozowac to terkotanie ;) Kolega z pracy miał ostatnio taki odgłos we Fiacie Bravo i okazało się, że płyta pod silnikiem była poluzowana. Także wiesz... ;)

Venom86 
Forumowicz

Auto: Lancer Evo X
Wysłany: 12-12-2017, 19:02   

Co do komunikatu serwisu jak angielski nie jest ci obcy: https://www.youtube.com/watch?v=9u-8mV_I6Yg

A gdzieś też jest rozpiska już na forum jak i ile razy nacinać przycisk INFO co by go ustawić.

Ja nie wiem czemu mówcie że Lancer jest głośny sam już mam ponad 2 lata SB i jest jak dla mnie cichy nawet na 18tkach moja żona mówi to samo. Nie wiem czy to zależy od wersji, opon ale sam w sumie wcześniej 8 lat jeździłem klekotem a lancera kupiłem już z wygłoszonym bagażnikiem :P może i coś nawet więcej...
Muszę pamiętać by na jakimś następnym spocie sprawdzić u innego klubowicza.

Skrzynia - olej pewnie od nowości nie wymieniany i kwestia przebiegu skoro service już 199 dawno wyświetlił za czym tez idzie może i odgłos silnika i kwestia jak był upalany.

Jeśli silnik chodzi głośno przy jeździe i przyspieszaniu to sprawdził bym czy puszka filtra powietrza jest dobrze domknięta.
Nagraj i wrzuć linka to po-debatujemy :)

400z 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 05-02-2018, 17:09   

Cześć!
Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem!
A więc tak:
- Wymieniłem olej na polecanego tutaj MOTULA. W zasadzie jest jakaś zmiana na lepsze...ale w dalszym ciągu to nie jest to. Czasem jest tak, że bieg trzyma dość mocno, tz. mam 2, chce wrzucić 3 i muszę użyć większej siły niż dotychczas. Tak jakby coś trzymało dany bieg. Są dni, ze wskakują idealnie....Czary....
- Posłuchajcie proszę jak pracuje ten silnik: klik
Moim zdaniem coś jest nie tak, a waszym? Niedawno wymieniony olej. Przebieg 202k

Pozdrawiam,
K.

[ Dodano: 13-02-2018, 21:19 ]
up

sprinter703 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 2009 1.8
Wysłany: 22-08-2019, 14:46   

Miśki mam problem 2 tygodnie temu miałem mały dzwon uszkodziłem reflektor do Lancera Sportback 2009
ma ktoś jakiś namiar na pewne cześć "lewy reflektor"

z góry dziękuję za pomoc!!!

Odpowiedz do tematu