Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy nabytek nowe problemy.
Autor Wiadomość
Akuma supido 
Forumowicz

Auto: Galant2,5V6Mazda premacy Honda
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-10-2019, 17:06   Nowy nabytek nowe problemy.

Witajcie.
Kupiłem niedawno kolejnego miśka dla żony tym razem , silnik francuski 156 kucy z przebiegiem 192 000 . Podczas oględzin wyszło że filtr fap jest w 91% zapchany pozatym większych wpadek nie było. Samochód używany w jeżdzie miejskiej więc normalka z filtrem fap. Dziś postanowiłem przechechać ze stałą prędkością obrotową około 3000 przez 15 minut celem wypalenia sadzy. Po wszystkim włączył się check engine spadła moc .Zjechałem na pobocze pozostawiłem miśka zapalonego żeby się wychłodził 15 minutek następnie zgasiłem silnik, po kolejnym uruchomieniu kontrolka nie zgasła. I tyle się nacieszyłem ech.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to coś z turbem się niedobrego stało, nie chce się wkręcać na obroty.
Olej świeżo po wymianie motul 5w30 8100 x-clean.
Znalazłem wpis w książce serwisowej z roku 09. 2010 opis naprawy: sterowanie łopatkami turbiny.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 15-10-2019, 18:25   

kup sobie najprostszy interfejs bluetooth za 20pare zl ,sciagnij program diagnostyczny na tel i zobacz jaki blad wysiwetli
moze skasujesz i bedzie ok

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 15-10-2019, 18:47   

Akuma supido napisał/a:
Jedyne co mi przychodzi na myśl to coś z turbem się niedobrego stało, nie chce się wkręcać na obroty.

Niekoniecznie, pewnie wszedł w tryb awaryjny i obcina moc aby nie uszkodzić silnika.
Podstawa to jw sprawdzić błędy.

Akuma supido 
Forumowicz

Auto: Galant2,5V6Mazda premacy Honda
Wysłany: 16-10-2019, 22:05   

Bizi wygląda na to że miałeś rację, wszystko wróciło do normy oprócz świecącej kontrolki.

raptor 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2008 2.2 DiD
Wysłany: 19-10-2019, 13:38   

Przecież do wypalenia dpf/fap nie potrzeba utrzymywać wysokich obrotów, to są herezje sprzed lat od januszy. Filtr wypala się nawet na postoju, byle by się procedura załączyła i zostawić go na jakiś czas albo spokojna jazda autostradą 20-30min a nie pałowanie auta.

Odpowiedz do tematu