Filtr przeciwpyłkowy - kabinowy. |
Autor |
Wiadomość |
animal86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-03-2010, 01:32 Filtr przeciwpyłkowy - kabinowy.
|
|
|
Koledzy poradźcie jakiś dobry i sprawdzony sklep internetowy ( lub jakaś aukcja ), gdzie będę mógł kupić filtr kabinowy z węglem aktywnym pasujący do Lancerka i oczywiście w przyzwoitej cenie, a nie tej kosmicznej jakie są w ASO.
Wymienić myślę że dam radę sam, bo to chyba nic skomplikowanego, tak sądzę ? |
Ostatnio zmieniony przez tyku 26-03-2015, 18:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1,8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 204 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3274 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 16-03-2010, 18:07
|
|
|
animal86 - radziłbym jednak wymienić w ASO ( oczywiście kupić samemu ) .
Możesz mieć kłopoty z gwarancją ( choćby na klimę ). Wymienisz sam - nie będzie wpisu w książce . |
|
 |
animal86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
|
Wysłany: 16-03-2010, 20:09
|
|
|
Dzięki chłopaki. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 16-03-2010, 20:33
|
|
|
Uwex napisał/a: | Wymienisz sam - nie będzie wpisu w książce | Jesli duzo jeżdzisz to warto wymieniać filtr PP 2 razy (za drugim razem w ASO) w roku lub przynajmniej przedmuchać między przeglądami (np jesienią) |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 17-03-2010, 08:18
|
|
|
przedmuchnie filta PP niewiele daje, troche kurzu sie wydmucha ale grzybow i bakterii juz nie nie ma to wiekszego sensu, a wymienianie tego filtra nie wymaga interwencji ASO mozna to zrobic samemu i nic to nie zmieni...
animal znalazles taki filtr w weglem?? i ewentualnie kto produkuje bo ja jeszcze z weglem nie widzialem (z tych tanszych) same "zwykle" jak szukacie tekiego filtra to jest to taki sam filtr jak do peugota 4007 moze po tym bedzie latwiej znalezc |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-03-2010, 09:07
|
|
|
Na stronie SAGA AUTO jest filtr węglowy za 69zł |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1,8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 204 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-03-2010, 21:12
|
|
|
Uwex napisał/a: | animal86 - radziłbym jednak wymienić w ASO ( oczywiście kupić samemu ) .
Możesz mieć kłopoty z gwarancją ( choćby na klimę ). Wymienisz sam - nie będzie wpisu w książce |
Co ma wspólnego filtr przeciwpyłkowy z gwarancją na klimę ? Filtr PP zatrzymuje pyłki ,kurz i inne śmieci żeby nie dostawały sie do kabiny. To jest filtr tylko dla twojego komfortu. Oczywiscie jesli chodzi o filtr osuszacza powietrza to już inna sprawa. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3274 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 21-03-2010, 12:42
|
|
|
tomaszekk7 napisał/a: | Co ma wspólnego filtr przeciwpyłkowy z gwarancją na klimę ? |
niezbadane są wyroki ASO . To jest moje zdanie - każdy robi jak uważa . |
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 21-03-2010, 14:16
|
|
|
filtr pylkowy i powietrza mozna sobie samemu wymienic, oczywiscie jesli jest przeglad raz w roku to i tak zrobi to ASiO w czasie tego przegladu, tym bardziej ze mozesz pojechac do ASiO ze swoimi filtrami i nic im do tego, wiec czemu niby oni maja miec jakies ale do wlasnorecznej wymiany?? chociaz wiadomo roznie to bywa, ale ja bym wymienial samemu i im o tym w ogole nie mowil nie beda mieli przeciez pojecia kiedy i przez kogo ten filtr byl wymieniany |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 22-03-2010, 17:36
|
|
|
Radassss napisał/a: | filtr pylkowy i powietrza mozna sobie samemu wymienic, oczywiscie jesli jest przeglad raz w roku to i tak zrobi to ASiO w czasie tego przegladu, tym bardziej ze mozesz pojechac do ASiO ze swoimi filtrami i nic im do tego, wiec czemu niby oni maja miec jakies ale do wlasnorecznej wymiany?? chociaz wiadomo roznie to bywa, ale ja bym wymienial samemu i im o tym w ogole nie mowil nie beda mieli przeciez pojecia kiedy i przez kogo ten filtr byl wymieniany |
To jest węglowy: http://allegro.pl/item956...ima_weglow.html
Ja mam zwykły, różnica widoczna po wymianie (po kaszlu córki a właściwie jego braku). Wymiana - jakieś 3 minuty. Jak ktoś obawia się ASO, to niech zachowa oryginalny i założy przed wizytą u nich, ale musieliby być wyjątkowo złośliwi, żeby kwestionować gwarancję z tytułu wymiany filtra kabinowego. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 22-03-2010, 21:38
|
|
|
nie no to od razu jest roznica co do jakosci powietrza wewnatrz kabiny ja przy wymianie zawsze przy okazji robie pianka caly uklad odkazam, pianka jest tania a wszyskie "syfy" tzn wiekszosc wytruje max czas zycie filtrow P.P. wg przedstawicielstwa MANN filters Polska to okolo 15 tyś. km (albo cos kolo nie pamietam dokladnie) potem juz nie spelniaja swojego zadania niestety |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-03-2010, 21:51
|
|
|
Wymiana filtra p. pyłkowego najlepiej robić raz do roku jesienią jeśli nie przekracza się 20k km rocznie. Jeśli robi się więcej lub mieszka np. w Krakowie to warto wymieniać 2x w roku lub co 10k km.
Dlaczego jesienią? Jesienią i zimą wilgoć w powietrzu jest największa pomijając silne mrozy i wtedy dobrze mieć pełną przepustowość filtra żeby szyby nie parowały. Dodatkowo większa wilgoć i śnieg to mniej kurzu i zupełny brak pułków roślinnych i nasion - po zimie filtr jest w miarę czysty i spokojnie wiosnę i lato przetrzyma. |
|
|
|
 |
basik
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Lis 2008 Posty: 199 Skąd: Kraków (okolice)
|
Wysłany: 23-03-2010, 21:44
|
|
|
Panowie przekonaliście mnie i patrząc zdrowo rozsądkowo chciałbym wymienić filtr sam. Mógłby mi ktoś napisać jak go wymienić. Na chwilę obecną nawet nie wiem gdzie on jest
Ten filtr będzie pasował do naszych Lancerów? Mógłbyś napisać jak wymienić? Będę bardzo wdzięczny. |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2010, 21:48
|
|
|
jaca71 napisał/a: | po zimie filtr jest w miarę czysty i spokojnie wiosnę i lato przetrzyma |
Jacku Krakowiaku - bardzo radyklane stwierdzenia
basik napisał/a: | Panowie przekonaliście mnie i patrząc zdrowo rozsądkowo chciałbym wymienić filtr sam. Mógłby mi ktoś napisać jak go wymienić. Na chwilę obecną nawet nie wiem gdzie on jest |
a nie pomyślałeś, że w Twoim ASO jako że będziesz ich klientem zrobią Tobie to za free? może warto zapytać?Operacja trwa pół minuty.....a koszt filtra kabinowego oryginalnego węglowego wielkości około 130zł brutto raz na rok chyba nikogo nie uczyni bankrutem? |
Ostatnio zmieniony przez jaceksu25 23-03-2010, 21:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|