|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] navi |
Autor |
Wiadomość |
felixswe
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-10-2019, 19:22 [3.2 DID] navi
|
|
|
Witam,
jak w temacie: poszukuję pilota i płyty z aktualnymi mapami do Pajero III po lifcie z fabryczną navi. Niestety oba te elementy zostały zagubione przez poprzednich właścicieli. Druga sprawa to czy istnieje jakiś kompatybilny zamiennik (może być robiony przez male Chińskie rączki): wyświetlacz + radio, które komunikują się i wyświetlają info z komputera pokładowego tj: sterowanie klimą i temperaturę. Interesuje mnie głównie podmiana wyświetlacza navi na nowszy a niekoniecznie zastawianie go drugim wysuwanym panelem.
Chodzi mi o navi montowaną przed 2006r. |
_________________ i co z tego że oni jadą szybciej ja jadę dalej |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 28-10-2019, 22:01
|
|
|
Płytę do navi jak gdziekolwiek dostaniesz to po pierwsze bedzie to mocnoo przestarzała mapa po drugie nie spotkałem się z mapą Polski. Mam u siebie navi z pilotem i płytą, nie na sprzedaż i nie używam tego. Znalezienie pilota tovmoże być wyzwanie.
Z wyświetlaczami, a raczej "kombajnami" multimedialnymi, problemów nie ma. Aliexpress oferuje tego bardzo dużo ale żeby współpracowało z nawiewami to o tym też nie słyszałem, a ostatnio sporo czasu spędziłem szukając takiego.
Ogólnie jak chcesz navi to kup takiego chińczyka, nawigacja google maps sprawdza się najlepiej jeśli chodzi o normalną jazdę a one taką właśnie mają |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 29-10-2019, 16:44
|
|
|
Michał_PIII napisał/a: | Płytę do navi jak gdziekolwiek dostaniesz to po pierwsze bedzie to mocnoo przestarzała mapa po drugie nie spotkałem się z mapą Polski. Mam u siebie navi z pilotem i płytą, nie na sprzedaż i nie używam tego. Znalezienie pilota tovmoże być wyzwanie.
Z wyświetlaczami, a raczej "kombajnami" multimedialnymi, problemów nie ma. Aliexpress oferuje tego bardzo dużo ale żeby współpracowało z nawiewami to o tym też nie słyszałem, a ostatnio sporo czasu spędziłem szukając takiego. |
Jeśli nie słyszałeś, to nie znaczy, że nie ma.
https://allegro.pl/oferta/v-s-tft-sharp-nawigacja-mitsubishi-outlander-8331147541
Zdaje się, że powyższy model steruje kilkoma rzeczami w samochodzie. Tyle, że przez magistralę I2C, więc Misiek III raczej odpada.
Bardzo dobry sprzęt robi też Zenec:
http://www.zenec.com/products/?lang=en
Niektóre z nich miały możliwość przejęcia sterowania niektórymi funkcjami auta.
Generalnie: na WinCE wiele się nie zrobi, natomiast na systemach androidowych jeśli czegoś nie ma, to można doinstalować.
Cytat: | Ogólnie jak chcesz navi to kup takiego chińczyka, nawigacja google maps sprawdza się najlepiej jeśli chodzi o normalną jazdę a one taką właśnie mają |
Google najlepiej?
Żartujesz Waść?
Pomijam to, że pomyli się o ulicę, ale bardzo dużo zgłoszeń jest, że myli nawet miasta. Co z tego. że pociągnie Cię przykładowo na Poziomkową 13, jeśli do innego miasta.
Póki co, nie ma lepszej nawigacji na Polskę, niż Automapa z jej rzeczywistymi (a nie wyliczanymi) adresami punktowymi. W przypadku zdarzeń drogowych (wypadek, zamknięta ulica, itp) znacznie lepiej reaguje.
Nowo otwartym odcinkiem kieruje już kilka minut po jego otwarciu, gdzie google maps czekają czasami całymi tygodniami.
Sama obsługa google maps jest subiektywnie gorsza. Nie ma takich rzeczy, jak chwilowe oddalenie mapy na obszar 15 km albo chwilowe oddalenie na całą traseę - co w AM robi się jednym bądź dwoma kliknięciami, praktycznie bezwzrokowo. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
felixswe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2019, 18:37
|
|
|
Jeżeli chodzi o płytę to nie można jej w komputerze uaktualnić (podmienić pliki mapy na aktualne) i wypalić na nowo? Ewentualnie czy można jakiegoś pilota uniwersalnego dostroić do tych częstotliwości?
Jeżeli chodzi o navi to ja osobiście polecam i korzystam z WAZE - każdy użytkownik może uaktualniać na bieżąco mapy i jest całkowicie darmowa . |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 30-10-2019, 11:28
|
|
|
felixswe napisał/a: | Jeżeli chodzi o płytę to nie można jej w komputerze uaktualnić (podmienić pliki mapy na aktualne) i wypalić na nowo? Ewentualnie czy można jakiegoś pilota uniwersalnego dostroić do tych częstotliwości?
Jeżeli chodzi o navi to ja osobiście polecam i korzystam z WAZE - każdy użytkownik może uaktualniać na bieżąco mapy i jest całkowicie darmowa . |
Można też polecić bezpłatnego Yanosika. Nawigacja jest do niego w zasadzie tylko dodatkiem, ale nawet dość dobrze sobie radzi. Natomiast chyba nie ma opcji uaktualniania map, jak w Waze, Automapie czy innych typu OpenMaps. |
Adam. |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 30-10-2019, 15:02
|
|
|
felixswe napisał/a: | Jeżeli chodzi o navi to ja osobiście polecam i korzystam z WAZE |
Waze jest dobry w mieście. W trasy się nie nadaje jako navi. Ewentualnie jak trzeba jakiś wypadek ominąć może. Często prowadzi po dziwnych i kiepskich drogach, przez zapadłe wiochy. Ostatnio usilnie prowadziła mnie do lasu, choć jechałem już dłuższy czas piękną drogą krajową bez korków i udziwnień.
Rander napisał/a: | Można też polecić bezpłatnego Yanosika. Nawigacja jest do niego w zasadzie tylko dodatkiem, ale nawet dość dobrze sobie radzi. |
Tu natomiast jest jeszcze gorzej niż w Waze. Nawet w mieście
Yanosik tylko do ostrzegania o kontrolach i fotoradarach. I w sumie tylko dlatego, ze ma u nas większą bazę użytkowników niż Waze, przez co lepiej są te dane uaktualniane. |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2019, 16:29
|
|
|
tościk napisał/a: |
Rander napisał/a: | Można też polecić bezpłatnego Yanosika. Nawigacja jest do niego w zasadzie tylko dodatkiem, ale nawet dość dobrze sobie radzi. |
Tu natomiast jest jeszcze gorzej niż w Waze. Nawet w mieście
Yanosik tylko do ostrzegania o kontrolach i fotoradarach. I w sumie tylko dlatego, ze ma u nas większą bazę użytkowników niż Waze, przez co lepiej są te dane uaktualniane. |
Dlaczego tak sądzisz?
Jeżdżę z Automapą i Igo, czasem innymi programami. Na drugim urządzeniu praktycznie zawsze mam odpalonego Yanosika w charakterze ostrzegacza. Ale czasem uruchamiam na Yanosiku tryb nawigacji. Teraz mem wersję 3.4.2.3
Nie zauważyłem problemów z dotarciem do celu. Prowadzi czasami inaczej, niż AM, ale głupot znanych z GoogleMaps nie robi.
Dużo nie jeżdżę - max. kilka tysięcy km. miesięcznie. Trochę duże miasta, trochę trasy. |
Adam. |
|
|
|
 |
felixswe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2019, 18:21
|
|
|
tościk napisał/a: | Często prowadzi po dziwnych i kiepskich drogach, przez zapadłe wiochy. Ostatnio usilnie prowadziła mnie do lasu, choć jechałem już dłuższy czas piękną drogą krajową bez korków i udziwnień. | Jeżeli chodzi o WAZE i kierowanie na "dziwne drogi" zależy to w dużej mierze od ustawień parametrów wyboru trasy, zazwyczaj dopuszczone są drogi gruntowe i ustawienie droga najkrótsza - wystarczy spersonalizować wybór. Druga rzecz to wybór proponowanej trasy (zawsze proponowane są 3 alternatywne do wyboru). Mogło się też zdarzyć że jechałeś drogą niedawno oddaną do użytku a wtedy dobrze włączyć dodawanie nowej drogi (walec) i zostanie ona dodana do mapy. Ja na WAZE jeżdżę po całym kraju i prowadzi dobrze.
Co do nawi. To w Poznaniu w asso (bodajże Polody) robili podobno przeszczepy na coś nowszego. Może ktoś coś słyszał w tym temacie? |
|
|
|
 |
|
|