|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Android Auto |
Autor |
Wiadomość |
Vince79
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2020
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-04-2021, 16:03 Android Auto
|
|
|
Cześć,
Jest możliwość korzystania z Android Auto bezprzewodowo w Asx My20?
Dodatkowo jest mozliwa lub konieczna aktualizacja AA w systemie samochodu czy tylko w smartfonie? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 24-04-2021, 19:27
|
|
|
1. Nie ma. AA chyba nie ma takiej opcji w żadnym przypadku. Apple Car w wybranych modelach samochodów wyposażonych w stosowne radio i system WiFi ma taką możliwość, ale na pewno nie w stacji MMC.
2. Samego AA w aucie nie zaktualizujesz. Można zaktualizować oprogramowanie stacji MMC jeśli Mitsubishi daje taką możliwość. Ostatni raz aktualizacja oprogramowania do MMC była w 2018 roku - numer kompilacji R_10_11. Jak sprawdzić wersję oprogramowania w Radiu? Klikamy:
Setup -> Sys. Info -> SW -Info (lub AV Micom Version) w pierwszej linijce mamy wersję oprogramowania np. MGN(R10.11.EU) |
Ostatnio zmieniony przez Laknat 24-04-2021, 19:54, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Vince79
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-04-2021, 19:49
|
|
|
dzięki @Laknat ale co do ad1 to oczywiście AA łączy się bezprzewodowo.
Dlatego też pytam o Asx. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 24-04-2021, 20:08
|
|
|
Vince79 napisał/a: | dzięki @Laknat ale co do ad1 to oczywiście AA łączy się bezprzewodowo.
Dlatego też pytam o Asx. |
Jeszcze niedawno AA nie było dostępne w PL. Trzeba było kombinować z plikiem APK. Potem, od wersji Android 10 AA było już częścią systemu, dostępną także w PL. Z tego co czytałem AA przez WiFi działało tylko na telefonach Pixel i Galaxy. Od Android 11 ma być dostępna dla wszystkich. Ale ... ręka do góry kto ma telefon z Android 11?
Oczywiście w każdym przypadku samochód musi wspierać komunikację WiFi czyli mieć stosowny system infotainment. Mitsubishi ze stacją MMC takowego nie ma. Co prawda nie z Android, ale z iOS przećwiczyłem ten temat do deski ... niestety grobowej
Są oczywiście przystawki, które podłącza się do USB i teoretycznie nasze auto ma WiFi ... ale po przeczytaniu miliona stron z tutorialami i opiniami doszedłem do jedynego słusznego wniosku, że jest to metoda tak chałupnicza, że działa tylko z wybranymi radiami, odblokowanymi telefonami, cudami i wiankami. Skórka nie warta wyprawki. Odpuściłem zatem temat i przeprosiłem się z kabelkiem.
Co do samego AA i AC, to osobiście wolę produkt Appla. AC ma swoją nawigację, ale można też wgrać mapy od googla, jak ktoś lubi. Do tego podział ekranu w AC jest dla mnie wygodniejszy niż w AA. Podobno AA ma już taki podział ekranu jak AC, ale tylko (ZNOWU!) w wybranych szerokoekranowych stacjach multimedialnych. MMC nie ma takiego ekranu, więc wygląd AA jest tradycyjny.
Zarówno AA jak i AC mają ograniczony zestaw aplikacji dostępnych z poziomu stacji multimedialnej, ale AC ma przynajmniej wbudowany odtwarzacz muzyki, który działa bardzo dobrze. A do AA trzeba znowu coś dogrywać. I ten dostępny działa tak sobie. Zarówno AA jaki AC pozwalają na komunikację głosową (np. dyktowanie i czytanie SMS) ale tylko w języku angielskim. Z tym, że Siri lepiej sobie radzi z rozumieniem mowy, niż system od Googla.
Podsumowując, co kto lubi, ale w mojej ocenie AC jest bardziej dojrzałym (choć nie wolnym od wad) produktem. AA to ciągle jeszcze wersja mocno rozwojowa. |
|
|
|
 |
Vince79
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2021, 08:14
|
|
|
Dziękuje @laknat za informacje ale:
AA nadal nie jest oficjalnie w PL
Mnóstwo tel. ma A11 m.in. moj Xperia 1 II
I również Xperia obsługuje AA bezprzewodowo więc pytałem o Asx😁
Najważniejsze to że jak piszesz Asx nie ma WiFi więc d..a😂
Co do AA vs AC nie dyskutuję, nie mam i raczej nie będę miał apla z różnych powodów.
Produkty Google dla mnie działają świetnie łącznie z AA. Do muzyki uzywam Deezer.
Ps. Szukam kogoś kto ma Asx20 i udało mu się połączyć 😁
Miłego weekendu 😉 |
|
|
|
 |
|
|