Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Zamania radia z nowego modelu ASX
Autor Wiadomość
piotrek1110 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX benzyna 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2019, 17:52   [1.6] Zamania radia z nowego modelu ASX

Witam dziś zakupiłem auto Mitsubishi ASX z roku 2010 . Tu w standardzie jest zwykle radio i auto nie ma czujników parkowania. I moje pytanie czy jest możliwość wymiany tego radia na radio dotykowe z modelu po lifcie takim np. Z roku 2015 radia dotykowe. Drugie pytanie czy w aucie be czujników jest już gdzieś jakąś kostka by podłączyć czujniki parkowania czy trzeba ciągnąć nową wiązkę kabli . I ostatnie pytanie jaka ramka będzie pasować by te radio można było zamontować w tym modelu z roku 2010

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 29-11-2019, 21:53   

piotrek1110 napisał/a:
Drugie pytanie czy w aucie be czujników jest już gdzieś jakąś kostka by podłączyć czujniki parkowania czy trzeba ciągnąć nową wiązkę kabli

Daj sobie spokój z oryginalnymi, najlepiej zamontować nieoryginalne - taniej i mniej problemów.
Każde czujniki mają swoją centralkę którą montujesz w bagażniku, cztery nawierty w zderzaku + buzer np. w podsufitce.

ps. Ja mam fabryczne i szczerze to padaka straszna. Jakbym miał wybór to bym ich nie wziął.

piotrek1110 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-11-2019, 22:44   

tAK MOŻE MASZ RACJE ALE MI TAK NAPRAWDĘ ZALEZY ZEBY TAKIE RADIO NIE OKAZAŁO SIE ŻE BEDZIE BRAŁO TYLE PRĄDU ŻE ROZŁADUJE MI AKUMULATOR BO CZYTAŁEM ŻE TAK SIE DZIAŁO ALBO PROBLEM BYŁO Z WYSZUKIWANIEM STACJI A TU W ORYGINALE ZALEZY MI ŻEBY PODŁACZYC KAMERE I TYLE MI STARCZY TYLKO ZASTANAWIAM SIE CZY DO MODELU Z ROKU 2010 BEDZIE PASOWAŁO TE RADIO DOTYKOWE

[ Dodano: 30-11-2019, 10:15 ]
Adele a jakie ty masz radio już te dotykowe czy te wcześniejsze modelowo

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 30-11-2019, 16:01   

Kamera a czujniki to dwie inne rzeczy. Najprostsze czujniki to mają buzer (głośnik) który "pika" przy zbliżaniu się do przeszkody, dodatkowo można zamontować do auta kamerę cofania i masz niezły zestaw albo samą kamerę i już.
Co do wyświetlacza mam wersję ze zwykłym radiem i sam się nosze z zamiarem wymienienia na coś co ma zestaw głośnomówiący (jakiś chińczyk).
Przeglądałem yt i faktycznie, te dotykowe (nieoryginalne) nie wyłączają się w pełni tylko idą spać.
Natomiast kupując oryginał z aledrogo to trzeba uważać aby były wszystkie kable (wtyczki) w komplecie (nie gołego).

piotrek1110 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2019, 20:06   

Ale mam pytanie czy te radio z aut po lifcie te dotykowe będą działać w moim aucie i czy do tego radia da radę dokupić kamerkę i jaka ramka będzie do tego pasować

Chomeini 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-12-2019, 23:20   

piotrek1110 napisał/a:
.... da radę dokupić kamerkę i jaka ramka będzie do tego pasować

Siemka, ja w moim Mitsu mam oryginalnie zamontowane radio Parrota Asterooida Smart-a, jest to juz nieco leciwe radyjko a na dokładkę producent wypiął sie na użytkowników ze wsparciem. Pomimo paru lat i Adndroida 2.2 działa całkiem nieźle, teraz dołozyłem sobie do tego zestawu kamerę cofania (wersja wifi -żeby oszczędzić sobie wędrówki z kablem) dedykowana dla ASX - zakupiona u Chińczyka, póki co jest OK. Na AliExpress jest tego mnóstwo, warto szukać pod nazwami Mitsubishi ASX, RVR lub Outlander Sport - wywali ci wszystko co jest dostępne :-D
Tu podaję ci link skąd ja brałem swoją kamerkę. : https://pl.aliexpress.com/item/4000021503980.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fKnW2Y0

Jarek S. 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Invite 2012 MY13
Wysłany: 10-12-2019, 18:40   

Zamieniałem podstawowe radio w poliftowym ASX i ramka montażowa pasuje do każdego oryginalnego radia.
Inne są z Outlandera i Lancera, Co do bluetooth to widziałem zdjęcia, gdzie przy podstawowym radiu, było sterowanie telefonem z kierownicy, więc chyba działa. W bazowej wersji samochodu może być problem z oryginalnym zestawem bluetooth, bo / mogę się oczywiście mylić / potrzebne jest okablowanie z podłączonym USB, które podłącza się do zewnętrznego modemu.
Ja zmieniłem początkowo na dotykowe , dołożyłem kamerę cofania, mikrofon w podsufitce i modem BT. Brakowało mi nawigacji, więc zmieniłem na MMCS W-15 i nawet Yanosik ostrzega komunikatami głosowymi przez głośniki.
W mojej wersji Invite Y13 większość okablowania była na miejscu / poza kablem od kamery przez całą klapę do gniazda w prawym słupku /. W innych wersjach i rocznikach - nie wiem.

Odpowiedz do tematu