Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX nie kręci nie odpala
Autor Wiadomość
Jukusss 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-10-2019, 11:36   ASX nie kręci nie odpala

jeżdżę bezawaryjnie rok autem i wczoraj odmówił mi posłuszeństwa,
Sytuacja wygląda tak-
po przekręceniu kluczyka, zapalaja się kontrolki kolejne kawałek obrotu wolno i zero reakcji - słychac tylko jak przekaźnik cyka i nic się nie dzieje.
jak szybko przekręce wszystkie pozycje stacyjki to cos tam zipnie i za którymś razem odpali
najdziwniejsze to, że jak zacznie odpalać to nie ma problemu jest ok, a za chwile przestaje odpalać.
test akumulatora nie wykazał nic złego.
mechanik obwinia kostkę stacyjki więc ja wyjąłem, otwarłem poczyściłem i dalej tak samo.

dzisiaj jeszcze jak byłem na podjeździe u mechanika to właczyłem funkcje start stop, zbiłem bieg pusciłem sprzęgło i auto zgasło wcisnąłęm sprzęgło i zapaliło pięknie.
wyłączyłem stacyjka i już nie zapaliłem. tylko raz mi się udało tak sprawdzić i zostawiłem u mechanika na podjezdzie.
pytanie czy ktoś miał podobnie,
czy kostka z pajero 5 pin podejdzie do mojego - na pierwszy rzut oka to samo tylko że gniazdo pinów u mnie jest pod kątem 90 stopni a tam pod kątem 45 stopni

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 30-10-2019, 13:17   

W jaki sposób był robiony test akumulatora ?
Pytam bo miałem jakiś czas temu podobny objaw ale w aucie bez Stop&Start.
Okazało się, że padała aż padła cela w aku (wystarczy, że padnie jedna i aku na szrot)

ps. U mnie było sprawdzane napięcie na aku w momencie cykania.

Jukusss 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-10-2019, 14:48   

adek napisał/a:
W jaki sposób był robiony test akumulatora ?
tester akumulatorów banner (taki z bykiem) w momencie rozruchu
Jak podpialem kable z drugiego auta efekt bez zmian, dzialo sie dokladnie to samo. tak ze aku raczej nie

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 30-10-2019, 15:48   

Jak mi cela walnęła a o tym jeszcze nie wiedziałem to też podłączałem kablami od takiego samego aku i nie startował - bez zmian. Dopiero jak koleś wystawił boostera i podłączył to auto zapaliło - musiało mieć kopa.
Przełożyć aku i sprawdzić :D

Jukusss 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-10-2019, 09:49   

no i sprawa rozwiązana,
winny kluczyk- przeróbka na scyzoryk, chińska jakość sprawiła ze wypadł układ z gniazda do wewnatrz obudowy kluczyka i w zależności czy go antena złapała czy nie to auto odpalało lub nie.

oczywiscie nie obyło sie bez zbiegu dziwnych zdzarzeń
mechanior podpiął tester i wyszłobłąd kodu imo- skasował go i dalej próbuje odpalic auto ( nie testował go drugi raz po skasowaniu) wział założył jako pewnik że jak przyjechałem do niego o własnych siłach to raczej imo jest ok a winne cos innego. tym bardziej że rozpinałem kostke od anteny i cała stacyjkę rozbierałem.
wszyskie masy poprawione rozrusznik na krótko wszystko ok a auto nie kręci - dopiero jak drugi raz podpiał tester i wywaliło znowu imo to w te pędy pojechałem po drugi kluczyk i wuala - wszystko działa.

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 31-10-2019, 10:19   

No to super, ale roboty trochę miałeś. Ja sam chciałem scyzoryk ale jeszcze nie ma zamiennika :( Widziałem takie od mazdy ale cholera wie czy pasuje (niby robi je mitsu) - trzeba czekać.
Topic do zamknięcia :)

camel88 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
Wysłany: 07-01-2020, 17:42   

Jukusss czy mógłbyś napisać czy masz coś takiego czy coś innego?

Odpowiedz do tematu