[2.8 TD] migająca lampka ostrzegawcza automatycznej skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
nowak770
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-08-2019, 10:22 [2.8 TD] migająca lampka ostrzegawcza automatycznej skrzyni
|
|
|
Witam szanowne grono jestem po wymianie uszczelki pod głowicą i ledwo zaczołem znowu cieszyć się jazdą mam następny problem otórz po przejechaniu około kilometr do dwóch zaczyna migać mi lampka ostrzegawcza A/T i bez względu na prędkość i nie przestaje .Jak zatrzymam się i wyłączę silnik i znowu zapalę taka sama sytuacja do dwóch kilometrów znowu sie zaczyna mrugać co to może być miał ktoś może podobny proplem? Pacięt pajero II 2.8 1998 r. |
|
|
|
 |
bandegras
Forumowicz
Auto: Pajero 2.8 1993 Auto SWB
|
Wysłany: 22-08-2019, 20:36
|
|
|
Witam
Z tego co wyczytałem to kontrolka ostrzega m. in o za wysokiej temperaturze płynu w skrzyni. Od tego rozpoczął bym szukanie. Może niewłaściwy poziom płynu. Później sprawdzić czy rzeczywiście się nie grzeje, no i następnie czujnik może szwankuje. Można spróbować podpiąć kompa albo wymigać błędy. Reszta to już głębsze poszukiwania nie na moją głowę, wiedzę i doświadczenie:)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
nowak770
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2019, 22:29
|
|
|
Olej i filtr w skrzyni wymienione .olej raczej sie nie zdąży nagrzać ,bo lampka zaczyna mrugać po przejechaniu około kilometra .A może to być powiązane z tym że przestał działć mi prędkościomierz i może dlatego tak się dzieje .A zaczeło się od tego że brat chciał założyć nową centralkę centralnego zamka na siłownikach fabrycznych i przy odłączonym akumolatorze podpiunał sie w kable od siłowników żeby znaleść prąd w wiązce z przodu samochodu i mógł podac odwrotnie prądy czyli (+) na masę . bo to dzieje sie od tego momętu .Wszystko inne działa bez problemu tylko ta kontrolka i zauwarzyłem jeszcze że zaczym zacznie mrugać to spokojnie przełączy na 4 bieg ale jak juz mruga to nie chce przerzucic na 4 bieg nawet jak obroty sa ponad 4000.Komputer to raczej odpada jedynie wymigać błędy.Ma może ktoś opis jakie mignięcie i ile razy co oznacza |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 04-09-2019, 16:17
|
|
|
nowak770 napisał/a: | zauwarzyłem jeszcze że zaczym zacznie mrugać to spokojnie przełączy na 4 bieg ale jak juz mruga to nie chce przerzucic na 4 bieg nawet jak obroty sa ponad 400 | spróbuj zresetować skrzynię zdejmują najpierw klemę masową potem prądową z aku. Pozostaw na kilkanaście minut a potem zetknij klemy ze sobą->> tylko nie pod prądem !!!! I jeszcze w jaki położeniu masz przełącznik , kurne zapomniałem jak się nazywa, ten na desce obok drążka. Muszę się przespacerować do samochodu
A/T MODE a na desce co się wyświetla POWER czy HOLD ?? czy nic ?? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
nowak770
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2019, 17:13
|
|
|
A więc tak jeżdzę z ta migająca kontrolką .Mam pytanie czy jak nie działa prętkościomierz to skrzynia czesam nie wpada w tryb awaryjny.Przełącznik A/T MODE (nic nie wyświetla się na desce )oczywiście jak przełączam to zapala się pawer i hold.Pajero straciło moc już nie ma takiego przyśpieszenia jak miało pewnie terz wpada w tryb awaryjny.Zrobiłem zworkę i błędy które mi wymigały to
12
15
17
26
41
po czym jak akumolator żeby skasowac błędy to skasowało sie wszystkie prócz 15.
teraz chce sprawdzic impulsatro i nie wiem jak to zrobić a napięcie jakie dochodzi to niego to 4,7v i to chyba nie jest dobrze.A może jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za pokazywanie prędkości jazdy? |
|
|
|
 |
krakowiak
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8TD 1999
|
Wysłany: 16-12-2019, 23:06
|
|
|
Wchodzę na forum i w top postów widzę to co i u mnie. A/T mruga. Na pewno nie od temperatury oleju. Za to na pewno przy pewnych obrotach. Ok 2,1k. Wystarczy że delikatnie ujmę lub dodam gazu i mam spokój, ale przy normalnej jeździe, kiedy rozpędzam auto lub jadę jednostajną prędkością włącza się ta kontrolka. Ktoś jużporadził może na ten problem? Najpewniejszym wydaje mi się czujnik lub przewody ale pytanie - jak działa ten czujnik? Zwiera gdy temperatura podejdzie w górę? Jest rozwarty przy niedostatecznej temperaturze? Czy odwrotnie? Czy w ogóle jest to skomplikowany układ analogowy i następuje jakiś analogowy pomiar wielkości elektrycznej? |
|
|
|
 |
nowak770
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-12-2019, 00:25
|
|
|
U mnie problem był dlatego ,że prędkościomierz nie chodził .Po wymianie czujnika prędkości na skrzyni biegów problem rozwiązany. |
|
|
|
 |
KrzysiekC
Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 21-12-2019, 09:10
|
|
|
Cytat: | Najpewniejszym wydaje mi się czujnik lub przewody ale pytanie - jak działa ten czujnik? Zwiera gdy temperatura podejdzie w górę? Jest rozwarty przy niedostatecznej temperaturze? Czy odwrotnie? Czy w ogóle jest to skomplikowany układ analogowy i następuje jakiś analogowy pomiar wielkości elektrycznej? |
Czujnik temperatury mierzy na bieżąco temperaturę jaka jest w skrzyni.
Nie działa na zasadzie jak pytasz, że po osiągnięciu zadanej temperatury coś zawiera. |
_________________ Krzysiek CarMitsu |
|
|
|
 |
krakowiak
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8TD 1999
|
Wysłany: 23-12-2019, 22:04
|
|
|
Tak, czujnik temperatury to termistor, prawdopodobnie NTC, czyli jeśli kabel gdzieś zwiera do masy to A/T będzie migało.
Znalazłem nr OEM - MR276655 - czy ktoś podpowie czy to prawidłowy i czy są dostępne zamienniki (gdyby świroiwał jednak czujnik a nie kabel)? |
|
|
|
 |
|